Saša Vujačić je lani igral za Torino v Serie A. Foto: MMC RTV SLO
Saša Vujačić je lani igral za Torino v Serie A. Foto: MMC RTV SLO

Mariborčan je nekaj dni pred 35. rojstnim dnem le podpisal pogodbo. Letos je treniral v ZDA, a kluba ni imel. Nazadnje je lani nosil dres Fiat Torina, s katerim je osvojil italijanski pokal. Za piemontski klub, ki je igral tudi v Evropskem pokalu, je odigral 46 tekem in v povprečju dosegal 11,8 točke in 1,9 podaje.

Kar deset let je Vujačić, odličen strelec z razdalje, preživel v Ligi NBA in z Los Angeles Lakers, ki so ga na naboru leta 2004 izbrali kot 27., v letih 2009 in 2010 osvojil šampionski prstan. Zatem je oblekel še drese moštev New Jersey Nets, Los Angeles Clippers in New York Knicks. V Ligi NBA je skupaj odigral 646 tekem in v povprečju dosegal dobrih pet točk na srečanje.

Scaligera iz mesta Romea in Julije, ki nosi sponzorsko ime Tezenis, je trenutno v drugoligaški konkurenci na četrtem mestu in se bojuje za preboj v Serie A, kjer je že bila deset let v 90. letih. Tedaj je tudi prišla do največjih uspehov kluba, ko je leta 1991 osvojila italijanski pokal, leta 1998 pa tudi mednarodno lovoriko, ko je bila najboljša v Koraćevem pokalu. Trener je Luca Dalmonte.

Nikoli oblekel dresa slovenske reprezentance
V Evropi je sicer Vujačić igral še za Istanbul BB, Reyer Venezio, Anadolu Efes in Snaidero iz Vidma, kamor je prišel s Polzele, kjer se je kalil v mlajših selekcijah. Pred tem je bil član mariborskega Branika.

Vujačić je s slovensko reprezentanco do 18 let postal leta 2002 evropski podprvak. Leto pozneje je bil resen kandidat za odhod na evropsko prvenstvo na Švedsko, a ga je tedanji selektor Slobodan Subotić kot zadnjega prečrtal s seznama. Na uradni tekmi tako ni nikoli oblekel dresa slovenske reprezentance, saj so sledile številne odpovedi. Prišel je le še na priprave pred EuroBasketom 2009, a jih je tudi kmalu zapustil. "Težko mi je in me boli. Iz nekaterih medijev so se določene stvari prebrale in ustvarila se je določena slika. Za to mi je zelo žal in me še vedno boli, da se je odvilo, kot se je. Nekdo zgoraj ve, kako so se stvari odvijale in kaj se je zgodilo. Vsak ima svojo plat zgodbe, česar ne nameravam poglabljati. Žal mi je za ljudi tu in želel sem nekaj povrniti, saj sem dokaj hitro odšel iz Slovenije. Ostaja grenek priokus, a treba je iti naprej, ostati močan in imeti take negativne stvari za dodatno motivacijo v življenju," je o reprezentanci povedal pred leti v pogovoru za MMC.