Steven Spielberg, ki je zdaj predsednik veje režiserjev na Akademiji filmskih znanosti in umetnosti, namerava po poročanju filmskega bloga IndieWire predlagati spremembo pravilnika, ki določa, kateri filmi pridejo v poštev za nominacijo za oskarja.

Roma bolj upravičena do emmyja kot do oskarja?
Njegovo stališče je, da bi se filmi, ki jih ponudniki vsebin na zahtevo distribuirajo prek svojih platform (ali pa imajo samo zelo kratko distribucijo v kinematografih), morali potegovati za emmyje, ne pa za oskarje. Emmyji so seveda najuglednejša priznanja na področju televizije.

Uspeh Rome na letošnji podelitvi oskarjev je očitno ujezil Stevena Spielberga. Foto: AP
Uspeh Rome na letošnji podelitvi oskarjev je očitno ujezil Stevena Spielberga. Foto: AP

"Steven je trdno prepričan, da obstaja razlika med kinematografsko distribucijo in vsebinami na zahtevo," je predstavnik studia Amblin komentiral za omenjeni portal. "Zadovoljen bo, če se bodo tudi drugi pridružili njegovi kampanji, ko jo bo predstavil na guvernerskem odboru Akademije. Videl bo, kako se bodo odzvali."

Sorodna novica Oskarja za najboljši film osvojila Zelena knjiga, za režijo pa Roma

Odpor v vrstah Akademije
Trikratni oskarjevec, ki je posnel nekaj največjih filmov v novejši zgodovini Hollywooda, je bil že v preteklosti večkrat glasen, ko je šlo za nove oblike gledanja filmov. "Če si izbereš televizijski format, je to televizijski film. Če je izdelek dober, si prav gotovo zaslužiš emmyja, ne pa oskarja," je pred približno letom dni izjavil v nekem intervjuju. "Filmi, ki jih samo zaradi pravil manj kot teden dni vrtijo v nekaj kinodvoranah, ne bi smeli priti v poštev za nominacijo Akademije."

Tokrat pa je njegova "protinetflixovska" kampanja naletela na malo močnejši odpor. Na čelu "drugega štaba" je režiserka Ava DuVernay, ki je bila predlani za oskarja nominirana za režijo dokumentarca 13th v produkciji Netflixa. "Draga Akademija, to bo sestanek članov odbora," je tvitnila. "Drugi člani nanj niso vabljeni. Če se bo to vseeno zgodilo, pa upam, da boste imeli v sobi tudi filmske ustvarjalce ali pa izjave ustvarjalcev, ki smo drugačnega mnenja."

Do Spielberga je bil na Twitterju kritičen tudi igralec Bruce Campbell. “Steven Spielberg skuša doseči, da Netflix ne bi nikoli več ustvaril tako močnega oskarjevskega favorita, kot je bil film Roma. Oprostite, gospod Spielberg, Roma pač ni neki televizijski film ‒ vreden je enakega občudovanja kot najboljši. Platforme niso več pomembne. Posnemite film z Netflixom."

Sorodna novica Roma

Svoje mnenje je pristavil še igralec Jean Elie (iz serije Insecure): "Zakaj bi hoteli drugim preprečiti, da bi si z vami delili pozornost/soj žarometov?" je retorično vprašal veterana.

Netflix je v pravkar končani sezoni nagrad v promocijo Rome, pa tudi vesterna The Ballad of Buster Scruggs ter kratkih filmov End Game in Period vložil ogromno sredstev. Črno-bela drama o Ciudadu de Mexicu v sedemdesetih letih je na koncu osvojila tri oskarje: za režijo (Alfonso Cuarón), za fotografijo (prav tako Cuarón) in seveda za najboljši tujejezični film, Period pa je postal najboljši kratkometražni dokumentarec.