Festival v Locarnu bo letos potekal med 5. in 15. avgustom.

Kot avtor filmske glasbe si je Sakamoto doslej v karieri prislužil oskarja, bafto, grammyja in dva zlata globusa. Foto: Reuters
Kot avtor filmske glasbe si je Sakamoto doslej v karieri prislužil oskarja, bafto, grammyja in dva zlata globusa. Foto: Reuters

Sakamotu bodo nagrado v sklopu festivala izročili 7. avgusta, umetnik pa bo na festival prispel že dan prej, ko bo z njim potekal tudi pogovor. V Locarnu se bodo nagrajencu poklonili tudi s projekcijami treh filmov, za katere je napisal glasbo – Srečen božič, gospod Lawrence (1983) japonskega režiserja Nagise Ošime, Zadnji kitajski cesar (1987) v režiji Bernarda Bertoluccija in Povratnik (2015) v režiji Alejandra Gonzáleza Iñárrituja.

Sorodna novica Poslušamo: Ryuichi Sakamoto - async

Za glasbo v filmu Zadnji kitajski cesar je Sakamoto skupaj z Davidom Byrnom in Congom Sujem prejel oskarja in grammyja za izvirno glasbo. V sklopu festivala bo nagrajenec tudi improviziral v živo ob projekciji filma Ženska iz Tokia iz leta 1933, ki ga je režiral Jasudžiro Ozu.

Sakamoto slovi po tem, da je v 80. letih preteklega stoletja s spojem elektronskih glasbil ter japonskih in zahodnjaških klasičnih glasbenih oblik in ritmov ustvaril temelje za t. i. synthpop, ki sta mu nato sledila house in hiphop.

Letošnji nagrajenec ustvaril filmsko glasbo, ki se je zapisala v kolektivni spomin, z njo pa je obogatil filmske mojstrovine režiserjev, kot so Bertolucci, Oshima, Pedro Almodovar in Brian De Palma.

Med preteklimi prejemniki festivalske nagrade Vision Award Ticinomoda so izumitelj steadicama Garrett Brown, montažer in oblikovalec zvoka Walter Murch, skladatelj Howard Shore in režiser Kyle Cooper.