Spletni trgovec Amazon se spopada z navalom naročil predvsem v ZDA. Foto: Reuters
Spletni trgovec Amazon se spopada z navalom naročil predvsem v ZDA. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz podjetja, želijo zaposliti na tisoče novih ljudi, saj je v času, ko so Američani zaprti doma, število spletnih nakupov močno naraslo. Obljubili so tudi dvig plač vsem zaposlenim, saj so napovedali, da bodo za plače po vsem svetu v času pandemije novega koronavirusa namenili dodatnih 500 milijonov dolarjev – pred tem so dejali, da bo ta vsota znašala 350 milijonov.

"Zavedamo se, da so številni zaposleni v restavracijah, turizmu in zabavni industriji zaradi ukrepov držav ostali brez dela. Želimo, da ti ljudje vedo, da so dobrodošli v naši ekipi, dokler se razmere ne umirijo in jih lahko prejšnji delodajalec znova zaposli," so sporočili iz Amazona.

Ameriški delavci, zaposleni pri Amazonu in v njegovih trgovinah Whole Foods, pa tudi pri podjetju za dostavo živil Instacart, so sicer konec marca protestirali zaradi slabih delovnih razmer in varnosti v času izrednih razmer. V nekaterih skladiščih so namreč zahtevali zaustavitev delovanja, dokler ne bo temeljitega čiščenja objektov, zahtevali so tudi zaščitno opremo, kot so rokavice in razkužila. Delavci v trgovinah Whole Foods pa so od vodstva zahtevali plačano bolniško odsotnost za vse, ki morajo v karanteno, zdravstveno zavarovanje za vse zaposlene, kritje stroškov testiranja in zdravljenja morebitne koronavirusne bolezni. Želijo tudi, da podjetje uvede politiko omejevanja socialnih stikov in zapiranja lokacij, kjer so se pojavile okužbe.

Amazon je za Walmartom drugi največji delodajalec v ZDA z 800.000 zaposlenimi.

Pandemija bo proizvodnjo in prodajo Fordovih avtomobilov močno prizadela. Foto: Reuters
Pandemija bo proizvodnjo in prodajo Fordovih avtomobilov močno prizadela. Foto: Reuters

Ford: Delajo le tovarne na Kitajskem

Ameriški avtomobilski velikan Ford pa je sporočil, da v prvem četrtletju letošnjega leta pričakuje 600 milijonov dolarjev izgube, saj je boj proti novemu koronavirusu prekinil oziroma skrčil njihovo proizvodnjo. V istem obdobju lani so se lahko pohvalili z 2,4 milijarde dolarjev dobička.

Prodaja njihovih avtomobilov je bila v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani nižja za 21 odstotkov.

Trenutno izmed vseh Fordovih obratov delujejo le tovarne na Kitajskem. Odločitev, kdaj bodo proizvodnjo znova zagnali tudi drugje, bodo sprejeli skupaj s sindikati, dobavitelji in trgovci v posameznih državah.