55-letni Guillermo del Toro, dobitnik oskarjev za filma Favnov labirint in Oblika vode. Foto: EPA
55-letni Guillermo del Toro, dobitnik oskarjev za filma Favnov labirint in Oblika vode. Foto: EPA

Režiser je bil doslej v času samosamitve na družbenih medijih nenavadno miren, komentirajo v publikaciji Indiewire, vendar se je vse spremenilo z objavo seznama filmov in knjig, ki jih gleda in prebira doma, medtem ko čaka, da bo lahko nadaljeval snemanje novega filma Nightmare Alley.

Svojim sledilcem zastavlja štiri vprašanja: "Kaj bereš? Kaj gledaš? Kaj poslušaš? In koliko dni ste že v zaprtih prostorih?"

Ob svojem naštevanju na Twitterju je k dopolnitvi spiska povabil tudi kolege filmske ustvarjalce. HItro so se vključili tudi oni, med njimi Darren Aronofsky, Ari Aster, Ava DuVernay, Sarah Polley, Edgar Wright, Rian Johnson, Brad Bird, Scott Derickson in James Mangold.

Del Toro je zapisal, da se je na platformi za spletno pretakanje The Criterion Channel v njegovem domu izmenjalo že veliko naslovov, med drugim Woman's Face Gustafa Molanderja, Služba Ermanna Olmija ter Banda punc in Tomboy režiserke Celine Sciamma. Delil je tudi to, katere klasike si je ogledal z otroki, med drugim Pojmo v dežju in Dvoriščno okno.

Ava DuVernay je leta 2018 postala prva temnopolta režiserka v zgodovini, ki je posnela film z več kot stomilijonskim zaslužkom. Ta film je bil Nagib v času. Foto: Reuters
Ava DuVernay je leta 2018 postala prva temnopolta režiserka v zgodovini, ki je posnela film z več kot stomilijonskim zaslužkom. Ta film je bil Nagib v času. Foto: Reuters

Na svoj seznam je dodal tudi TV-serije, kot najljubše je izpostavil Ozark, Better Call Saul in Chopped. Poudaril pa je, da mu v teh tednih največ pomeni branje poezije.

Ava DuVernay je v odgovor zapisala, da je en ves dan v karanteni gledala romantično komedijo Notting Hill Rogerja Michella, večkrat, in pa Torinskega konja Béle Tarrja.

Ari Aster, režiser grozljivke Midsommar, si je znova ogledal tretjo sezono Sopranovih, Rian Johnson je pogledal Tri ženske Roberta Altmana, Darren Aronofsky pa je med filmi iz zadnjih 40 dni osame naštel Barton Fink, Amelie, Rašamon in Popolni spomin. Aronofsky, znan tudi po filmih Črni labod, Mati! in Rokoborec, je dodal, da bere tudi klasična dela Henryja Davida Thoreauja in Pabla Nerude.

Sorodna novica Zajec Jojo

Režiser Scott Derickson je povedal, da je obseden s serijo Devs Alexa Garlanda: "To je prepričljiv triler, zasnovan na nekaterih zelo naprednih znanstvenih/filozofskih teorijah mnogoterih svetov, in vizualije so čudovite," je zapisal.

Novozelandski režiser Taika Waititi, letošnji oskarjevec za najboljši prirejeni scenarij, pa je priznal, da ne gleda veliko filmov, saj poskuša nadoknaditi pisanje, ki mu gre zelo počasi. Je pa dopisal, da si je znova ogledal dva favorita, Volčji dvor Hilary Mantel in Aiannuccijev film Stalinova smrt. "Poslušam veliko Boba Marleyja in načrtujem ne imeti načrtov. Nimam pojma, koliko dni sem že notri," je še dodal. Na to se je odzval prav Armando Iannucci, ki je zapisal, da so z družino te dni pogledali Waititijev film Jojo Rabbit.