V primerjavi z odpuščenimi so te številke sicer res nizke. Aprila so delodajalci prek zavoda za zaposlovanje iskali 4.300 novih delavcev. Res je, da se je povpraševanje po delavcih drastično zmanjšalo ‒ pa vseeno. So panoge, kjer iščejo nove sodelavce.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Generalni direktor Zavoda za zaposlovanje RS Mitja Bobnar pojasnjuje, da se je na samem začetku epidemije povpraševanje prepolovilo, v zadnjem času pa opažajo rast. "Gre za dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, javne uprave in obrambe, oskrbe z električno energijo, plinom in paro," našteva, kje opažajo rast zaposlenih.

Občutno nižje povpraševanje ‒ za kar 80 odstotkov ‒ po novih delavcih opažajo v zaposlitveni agenciji Kariera. Izvršni direktor Tilen Prah pravi: "Zdaj po prvomajskih praznikih je zaznati malo večji dvig povpraševanja. Deloma zato ker so nekatera podjetja znova strnila vrste in vzpostavila nov način poslovanja, delno pa zato ker znova deluje medicina dela. Konkretno govorim o predelovalni industriji ‒ avtomobilska proizvodnja, elektrobranža, mali hišni aparati."

Sorodna novica V Nemčiji delavce odpustilo 18 odstotkov podjetij

Priložnosti za dodatne veščine in ustrezne kadre

Povpraševanje po delavcih je še v farmaciji, na področju informacijske tehnologije, gradbeništva ter v spletni prodaji, dodaja predstavnica zaposlitvene agencije Competo Laura Smrekar. Res je, da so ta trenutek časi za iskanje nove zaposlitve slabi, pa vendarle so lahko odlična priložnost, da izpopolnjujemo svoje kompetence, razvijamo dodatne veščine, ki bi nam pomagale pri nadaljnjih korakih pri karieri, poudarja.

Priložnost imajo tudi delodajalci: ob velikem številu brezposelnih lahko poiščejo najprimernejše kadre za svoje podjetje.