Na prvem dvostranskem obisku kakega grškega zunanjega ministra po desetih letih sta se sešla slovenski in grški zunanji minister, Anže Logar in Nikos Dendias.

Ministra sta se v Ljubljani srečala pred ponedeljkovim zasedanjem zunanjih ministrov članic EU-ja, pogovarjala pa sta se predvsem o pandemiji covida-19 v Evropi, o dvostranskih odnosih med državama in o razmerah v Sredozemskem morju, o čemer bo po pričakovanjih beseda tekla tudi na ponedeljkovem srečanju ministrov.

Turčija je namreč s spornimi raziskavami naftnih in plinskih polj v grških in ciprskih vodah povzročila napetosti. Pred dnevi se je sicer odločila raziskovalno ladjo vrniti pred svojo obalo, kar so v Atenah toplo pozdravili. To je v Ljubljani poudaril tudi Dendias, ki je izrazil pričakovanje, da se bo zdaj s Turčijo začel vsebinski dialog, predvsem pa, "da bo Turčija prenehala nagajati", sicer bi jo lahko doletele sankcije EU-ja, je nakazal grški zunanji minister Nikosu Dendias.

Sorodna novica Polovico prebežnikov iz Morie premestili v novo šotorišče

Logar: Solidarnost je pomembno načelo EU-ja

Slovenski zunanji minister Anže Logar je poudaril, da bo Slovenija vedno najprej podpirala članice EU-ja. "Solidarnost je najpomembnejše načelo v EU-ju," je dejal.

Slovenija je solidarnost izkazala tudi s pošiljko humanitarne pomoči prek mehanizma EU-ja za civilno zaščito za obnovo sprejemnega centra za migrante na otoku Lezbos, ki ga je uničil požar, je še povedal Logar in poudaril, da je Grčija na "sami frontni črti" spopadanja s prebežniško krizo.

Spomnil je, da je slovenska vlada že pred meseci sprejela sklep o sprejemu štirih mladoletnih migrantskih otrok, starih do deset let. Kdaj naj bi prišli v Slovenijo, pa Logar danes ni znal povedati, ker da ta odločitev ni odvisna od Slovenije. Prav tako ni odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bo šlo za otroke, ki so morda še v postopku pridobivanja pravice do azila ali pa so ta status že pridobili.

Grčija pozdravlja namero Slovenije za priključitev skupini MED7

Dendias je sicer Logarju tudi podrobneje predstavil stanje v vzhodnem Sredozemlju in grška stališča do kriz v Libiji, Siriji in tudi Tuniziji. Ob tem je podprl slovensko namero, da se pridruži skupini zdaj sedmih sredozemskih članic EU (MED7), v kateri so poleg Grčije še Francija, Italija, Španija, Ciper, Malta in Portugalska.

Govor tudi o slovenskem predsedovanju Sveta EU-ja

Minister Logar je grškemu gostu predstavil tudi ključne prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja v drugi polovici prihodnjega leta. Potrdila sta, da bosta državi "sodelovali pri temah skupnega interesa", zlasti pri vprašanju širitve EU-ja na Zahodni Balkan. Dendias je potrdil, da je interes Grčije za to velik, prav tako za uresničevanje dogovora med Beogradom in Prištino.

Govorila sta tudi o spopadanju s pandemijo covida-19 in podprla predloge, ki jih je v preteklih dneh predstavila Evropska komisija. Zlasti pa sta se zavzela za oblikovanje skupnega pristopa glede upravljanja meja znotraj EU-ja, da bi bilo prehajanje meja jasno. Sedanje stanje ovira sodelovanje držav in to ni dobro, je poudaril Dendias.

Grški zunanji minister v Sloveniji