Bernard je bil v času zločina star 18 let. Foto: EPA
Bernard je bil v času zločina star 18 let. Foto: EPA

Četrtkova usmrtitev temnopoltega Bernarda, ki je bil obsojen za sodelovanje pri umoru para v Iowi, Todda in Stacie Bagley, je deveta zvezna usmrtitev od julija, ko je predsednik Donald Trump končal 17-letno zamrznitev zveznih usmrtitev, in prva v obdobju med volitvami in inavguracijo v 130 letih, poroča Guardian.

Bernardova ekipa pravnikov je vrhovno sodišče zaprosila za dodatna dva tedna časa, da bi okrepili peticijo proti njegovi usmrtitvi, saj so aktivisti in pravni strokovnjaki opozarjali, da bi bil po krivem usmrčen.

V času zločina, za katerega je bil obsojen, je bil 40-letni Bernard star le 18 let. Njegove zadnje besede so bile namenjene družini para. "Žal mi je," je dejal. "To so edine besede, ki jih lahko izgovorim, ki popolnoma izrazijo, kako se počutim zdaj in kako sem se počutil tisti dan" Usmrtili so ga z injekcijo v zveznem zaporu v Indiani.

Skupaj z Bernardom je bil obsojen tudi Cristopher Vialva, ki je bil v času umora star 19 let. Usmrčen je bil septembra. Tožilci so dejali, da je Vialva par ustrelil, ko sta ležala v prtljažniku, preden je Bernard zažgal avto. Ključno vprašanje v razpravi, ali naj Bernarda obsodijo na smrt, je bilo, ali je par umrl zaradi strelov ali ognja.

Bernardovi odvetniki so trdili, da je Bernard mislil, da sta bila Todd in Stacie Bagley že mrtva in da je avto zažgal iz strahu pred Vialvovim maščevanjem, če tega z namenom uničenja dokazov ne bi storil.

Slavna imena niso pomagala

Pravniški ekipi, ki je zastopala Bernarda, se je le dve uri pred načrtovano usmrtitvijo pridružil tudi harvardski profesor prava Alan Derschowitz, ki je branil Trumpa v času impičmenta januarja. V ekipi je sodeloval tudi Ken Starr, še en priznani odvetnik, ki je nasprotoval Trumpovemu impičmentu.

Vrhovno sodišče je prošnjo za preložitev usmrtitve zavrnilo, odklonilna mnenja pa so sprejeli sodniki Stephen Breyer, Sonia Sotomayor in Elena Kagan.

Trump je sicer prejel več prošenj za Bernardovo pomilostitev. To je storila tudi zvezdnica Kim Kardashian West, ki je po usmrtitvi izrazila obžalovanje in zahtevo, da je treba sistem spremeniti.

Eden od tožilcev na Bernardovem sojenju leta 1999 je dejal, da so na odločitev porote, skoraj popolnoma sestavljene iz belcev, ki je odredila smrtno kazen, morda vplivali rasni predsodki. Več članov tiste porote je pozneje javno dejalo, da jim je žal, da se niso raje odločili za dosmrtni zapor.

Trumpova administracija naj bi hitela z usmrtitvami, preden oblast prevzame Biden, ki smrtni kazni nasprotuje. V štirih od petih ljudi, ki naj bi jih usmrtili, gre za temnopolte moške, peta pa je bela ženska, ki bi bila prva ženska, ki bi jo vlada usmrtila v skoraj 60 letih.