Kdo bo novi viceguverner Banke Slovenije? Foto: BoBo
Kdo bo novi viceguverner Banke Slovenije? Foto: BoBo

Kot so sporočili iz urada predsednika, bo Borut Pahor prejete kandidature preučil in opravil posvete z vodji poslanskih skupin v DZ-ju, predvidoma na začetku januarja 2021.

Nato bo državni zbor izbranega kandidata predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Pri tem lahko izbira izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate.

Po posredovanju predloga kandidature za viceguvernerja DZ-ju v imenovanje je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke oziroma kandidata. DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Neuspela kandidatura

Pahor je poziv podpisal 30. oktobra, potem ko Arjana Brezigar Masten, ki jo je DZ v potrditev predlagal na začetku oktobra, ni dobila potrebne večine poslanskih glasov.

Novoimenovani viceguverner Banke Slovenije bo v svetu centralne banke nasledil Marka Bošnjaka, ki je konec maja uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.