Janez Poklukar je odločitev sporočil na večerni izredni novinarski konferenci. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Janez Poklukar je odločitev sporočil na večerni izredni novinarski konferenci. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

"Zaradi številnih dvomov o cepivu AstraZenece smo strokovno skupino prosili, da znova pretrese vse podrobnosti. Ugotovila je, da ni strokovnih zadržkov glede nadaljevanja cepljenja. Kljub temu iz previdnosti predlaga, da začasno ustavimo cepljenje z AstroZeneco," je sporočil Poklukar in dodal, da torej kot minister za zdravje "z namenom zagotavljanja maksimalne varnosti prebivalcev pri cepljenju" odreja začasno ustavitev cepljenja z AstroZeneco.

To bo veljalo vsaj do dokončne odločitve Evropske agencije za zdravila (EMA).

Prestavljeno cepljenje vseh, ki bi bili cepljeni z AstraZeneco v torek

Vsi tisti, ki bi morali biti cepljeni v torek, bodo torej prestavljeni na čas po odločitvi EME oziroma bodo cepljeni, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom.

Cepljenje z drugimi cepivi poteka po sprejeti strategiji. "Danes smo prejeli tudi pozitivno mnenje o dodatnem številu odmerkov cepiva Pfizer v prihodnjih dneh," je še dodal minister. Danes je v Slovenijo prišla pošiljka s skoraj 20.000 odmerki cepiv Pfizerja.

Kaj ta odločitev pomeni za vse, ki so bili že cepljeni s cepivom AvstraZenece in bi morali biti z drugim odmerkom cepljeni v prihodnjih dneh ali tednih? "Drugo cepljenje s tem cepivom je odrejeno do 84 dni po prvem. Zato imamo dovolj časa, da EMA in drugi pretresejo situacijo in sprejmemo usmeritve." Poudaril je tudi, da bi bilo prehitro sklepati, da ne bi po odločitvi EME nadaljevali cepljenja po programu.

Izredna novinarska konferenca ministra za zdravje

Logarjeva: Upamo na potrditev, da je cepivo varno

Slovenski minister za zdravje Poklukar je odredil začasno prekinitev cepljenja z AstraZeneco, potem ko so cepljenje prekinili v nekaj evropskih državah, tudi Nemčiji, Franciji, Italiji in Španiji. Evropska agencija za zdravila (EMA) naj bi do cepiva AstraZenece stališče sprejela jutri. V Odmevih se je z doktorico Matejo Logar, vodjo svetovalne skupine vlade za covid-19, pogovarjal voditelj Igor E. Bergant.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19, je bila gostja v Odmevih. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19, je bila gostja v Odmevih. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

"Kar zadeva strokovne odločitve, so te še vedno enake, kot so bile danes zjutraj, mi še vedno ocenjujemo, da je tveganje za nastanek hudih nezaželenih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZenece zelo nizko. Tu ni nobenih sprememb, smo se pa v svetovalni skupini danes pogovarjali, kakšna bi bila najbolj pragmatična odločitev, saj se je trenutno težko odločiti v eno ali drugo smer. Menili smo, da sledimo drugim evropskim državam predvsem iz razloga varnosti. Zdaj čakamo na dokončno mnenje evropske agencije za zdravila," je v Odmevih pojasnila Logarjeva.

Koliko časa po vašem strokovnem mnenju utegnejo trajati dodatne analize tega cepiva? "Gre za to, da je treba zbrati vse podatke, ki jih posamezne države sporočajo na agencijo. Morda ugotoviti, da gre zgolj za eno posebno skupino, pri kateri je povečano tveganje za nezaželene očitke. Glede na izsledke je potem treba prilagoditi priporočila glede cepljenja. Številke niso velike, tako da ne bo trajalo dolgo, da dokončno mnenje EME pride v javnost. Prvi sestanek je jutri, dokončno mnenje pa naj bi bilo znano v četrtek."

Ali bi morebitna začasna preventivna ustavitev lahko bistveno vplivala na našo cepitveno strategijo? Še zlasti pri starejših in seveda kroničnih bolnikih?
"Če bi bila zamuda dolgotrajna, govorim o več tednih, potem bi to definitivno negativno vplivalo na našo strategijo, ker zelo verjetno ne bi mogli dobiti nadomestnih odmerkov od drugih proizvajalcev, tako da vsi upamo, da bodo dodatne analize potrdile, da je cepivo varno. Da je učinkovito, vemo. Zdaj potrebujemo dodatno potrditev, da je varno. Za zdaj podatki ne kažejo, da bi šlo za bistveno odstopanje od bazalnih pojavov trombeboličnih dogodkov."

Pogovor z Matejo Logar o ustavitvi cepljenja z AstraZeneco
Sorodna novica Logar: Korist od cepljenja je bistveno večja, kot je nevarnost resnih nezaželenih učinkov

Strokovna komisija spremlja dogajanje v drugih državah

Na dopoldanski novinarski konferenci je sicer Logarjeva poudarila, da se neželeni učinki pojavljajo po cepljenjih z vsemi tremi cepivi, a da gre za blage in pričakovane reakcije. "Tveganje, da pride do večjega neželenega učinka, je bistveno nižje, kot je tveganje, da zbolimo za covidom. Tudi tiste, ki imajo blago obliko covida, lahko pozneje doleti covidni sindrom, ki ni ravno blaga oblika bolezni. Lahko gre za prizadetost številnih organov. Tako da moramo upoštevati tudi to," je dejala.

Skupina spremlja tudi, kaj se s cepljenjem dogaja tudi v drugih državah.

Več držav je namreč preventivno ustavilo cepljenje s cepivom podjetja Astrazeneca. Med njimi so Nemčija, Francija, Italija, Španija in Nizozemska. Države čakajo na odločitev Evropske agencije za zdravila, čemur se je zdaj pridružila tudi Slovenija.

Sorodna novica Zdravstvene težave lahko po prebolelem covidu-19 trajajo še mesece

Sestanki na najvišjih ravneh še ta teden

Na EMI se bodo sešli v torek in preučili obstoječe podatke, za četrtek pa je sklical izredni sestanek, na katerem bodo razpravljali o morebitnih nadaljnjih korakih.

O varnosti cepiva AstraZenece bodo v torek razpravljali tudi strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus pojasnjuje, da je to rutinska praksa in da za zdaj še niso vzpostavili nobene povezave med krvnimi strdki in cepivom AstraZenece.

17 milijonov cepljenj z AstroZeneco do zdaj

AstraZeneca je v nedeljo sporočila, da je bilo med 17 milijoni cepljenih v EU-ju in Veliki Britaniji 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, kar da je manj od pričakovanj med splošno populacijo.

Logar: Dokazov, da cepivo povzroča strdke, ni