Fotografija z dne 10. marca 2011. Takratni podpredsednik ZDA Joe Biden se je v Moskvi srečal s takratnim ruskim premierjem Vladimirjem Putinom. Predsednika ZDA oziroma Rusije sta bila Barack Obama in Dimitrij Medvedjev. Foto: EPA
Fotografija z dne 10. marca 2011. Takratni podpredsednik ZDA Joe Biden se je v Moskvi srečal s takratnim ruskim premierjem Vladimirjem Putinom. Predsednika ZDA oziroma Rusije sta bila Barack Obama in Dimitrij Medvedjev. Foto: EPA

Biden je sicer odgovarjal na vprašanje glede v torek objavljenega nacionalnega obveščevalnega poročila, ki med drugim Rusiji očita poskuse vpletanja v lanske predsedniške volitve v ZDA v korist Donalda Trumpa, podobno kot je to že počela ob volitvah leta 2016.

Biden pogledal Putinu v oči in mu rekel, da nima duše

Biden in Putin sta se v preteklosti že srečala in spoznala. "Putina sem pogledal v oči in mu rekel: 'Mislim, da nimate duše.' Odvrnil mi je: 'Razumeva se,'" je med drugim dejal Biden v intervjuju.

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi domnevnega vmešavanja v volitve Rusiji oziroma ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu napovedal
Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi domnevnega vmešavanja v volitve Rusiji oziroma ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu napovedal "povračilne ukrepe". Foto: EPA

Rusija želi preprečiti "nepopravljivo poslabšanje" odnosov

Rusija je nato v sredo svojega veleposlanika v ZDA Anatolija Antonova poklicala na pogovore v Moskvo. Bidnovih najnovejših izjav niso omenjali, sporočili so le, da je po skoraj dveh mesecih, odkar je vodenje ZDA prevzel Biden, pravi čas in "dober razlog" za oceno dela nove administracije. Dodali so še, da so odnosi med državama trenutno "v slepi ulici" in jih želijo popraviti oziroma preprečiti njihovo "nepopravljivo poslabšanje".

Ameriški obveščevalci kažejo na Rusijo, Iran, Kitajsko, Venezuelo ...

Urad nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti ZDA je pred tem v torek objavil obveščevalno poročilo o tujih grožnjah lanskim volitvam v ZDA, v katerem znova obtožujejo Rusijo, omenjajo tudi Iran, Kitajsko, Venezuelo, Kubo, Hezbolah.

Rusija naj bi omalovaževala kandidaturo demokrata Joeja Bidna in demokratsko stranko, podpirala Donalda Trumpa, spodkopavala javno zaupanje v volilni proces in razpihovala družbene in politične delitve v ZDA.

15-stransko poročilo so sestavili že v času prejšnje Trumpove vlade, ki je končala mandat 20. januarja, nova demokratska vlada pa je s poročila umaknila oznako zaupno. Trump je poročilo dobil že 7. januarja, dan po vdoru njegovih podpornikov v ameriški kongres.

Poročilo med drugim navaja, da je ruski predsednik Putin odobril operacije v pomoč Trumpu, obveščevalci pa pravijo, da se je vpletal tudi Iran, in sicer v nasprotno smer. Tokratno poročilo podobno kot o volitvah leta 2016 navaja, da vpletanje tujih držav ni vplivalo na spremembo izida volitev ali oviralo procesa volitev.

Ameriški obveščevalci so že avgusta lani sporočili, da Kitajska, Rusija in Iran dejavno skušajo vplivati na prihajajoče predsedniške volitve. Foto: Reuters
Ameriški obveščevalci so že avgusta lani sporočili, da Kitajska, Rusija in Iran dejavno skušajo vplivati na prihajajoče predsedniške volitve. Foto: Reuters

Obveščevalci so še zapisali, da je bilo vpletanje Rusije in Irana le površinsko z javnomnenjsko kampanjo po družbenih in drugih medijih, ni pa bilo poskusov spreminjanja registracije volivcev ali volilnih izidov.

Obveščevalci: Kitajska ni storila nič, le razmišljala je

Kitajska naj bi resno razmišljala, da se vplete v volitve, vendar po mnenju ameriških obveščevalcev na koncu ni storila nič. Peking naj bi presodil, da je pravzaprav vseeno, kdo zmaga, in se mu ni zdelo pametno, da tvega podporo kandidatu, ki na koncu ne bi bil izvoljen.

Rusija naj bi skušala Bidnu škodovati prek posrednikov, povezanih z ruskimi obveščevalnimi službami, z izkoriščanjem medijev in ljudi blizu Trumpa. Poročilo sicer ne izpostavlja posebej nobenega Trumpovega sodelavca, vendar obveščevalci omenjajo sodelovanje Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija z ukrajinskim poslancem Andrejem Derkačem, ki naj bi bil aktivni ruski agent.

Peskov: Poročilo neutemeljeno. Le izgovor za razmislek o novih sankcijah.

Kremelj je ameriške obtožbe označil za neutemeljene. "Po našem mnenju je to poročilo napačno, absolutno neutemeljeno in neobrazloženo," je izjavil tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. Kot je dejal, v Kremlju obžalujejo odločitev za objavo takšnega dokumenta, ki da je izgovor za razmislek o novih sankcijah proti Moskvi.

Ameriški predsednik Biden kritičen do Rusije in Putina

Očitki tudi zoper Iran ...

Iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej naj bi na drugi strani prav tako odobril operacije v korist Bidnu in v škodo Trumpu, ki je odstopil od jedrskega sporazuma z Iranom in uvedel nove sankcije proti tej državi.

Iran naj bi med drugim sprožil poplavo elektronske pošte z grožnjami demokratskim volivcem, če ne bodo volili za Trumpa. Pošta je bila maskirana, kot da prihaja od skrajnodesničarske organizacije Ponosni fantje, v bistvu pa naj bi šlo za Irance, ki naj bi tako želeli očrniti Trumpove podpornike.

... in Kubo, Venezuelo, Hezbolah

Po poročanju BBC-ja obveščevalci obtožujejo tudi Kubo, Venezuelo in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, da so poskušali vplivati na volitve v ZDA, a v manjši meri kot Rusija in Iran.

"Menimo, da je generalni sekretar Hasan Nasrala podpiral prizadevanja spodkopati nekdanjega predsednika Trumpa na ameriških volitvah leta 2020," piše v poročilu.

Poročilo omenja tudi Venezuelo, v kateri si ZDA že dolgo prizadevajo izvesti udar. Kot piše, je vlada predsednika Nicolasa Madura, ki je imela "antagonističen odnos s Trumpovo vlado", imela "namen, verjetno pa ne tudi zmožnosti", vplivati na javno mnenje.

Obveščevalci so dodali, da "ni podatkov, ki bi nakazovali, da so bili trenutni ali nekdanji venezuelski režimi vpleteni v poskuse škodovati ameriški volilni infrastrukturi", poroča Al Džazira.