Netanjahujevi podporniki slavijo zmago Likuda. Foto: Reuters
Netanjahujevi podporniki slavijo zmago Likuda. Foto: Reuters

Likud naj bi v 120-članskem knesetu po izidih vzporednih volitev osvojil med 31 in 33 poslanskimi sedeži. Na drugem mestu je stranka Ješ Atid tokratnega Netanjahujevega glavnega tekmeca Jaira Lapida, ki naj bi osvojila med 16 in 18 poslanskimi mandati.

Desničarske stranke, ki podpirajo Netanjahuja, naj bi osvojile 53 ali 54 poslanskih mandatov. Raziskave po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo, da bi Netanjahu, ki za oblikovanje vlade v parlamentu potrebuje 61 glasov, lahko oblikoval večinsko desno koalicijo.

Za to bi potreboval podporo svojega nekdanjega varovanca in obrambnega ministra Naftalija Beneta, vodjo verske nacionalistične stranke Jamina. Ta je glede na izide vzporednih volitev osvojila sedem ali osem poslanskih sedežev.

Volilna udeležba dve uri pred zaprtjem volišč je bila 60,9-odstotna, kar je skoraj za pet odstotnih točk manj kot na volitvah pred letom dni.

Dolgoletni izraelski premier Netanjahu je upal, da si bo na krilih uspešnega cepljenja proti covidu-19 tokrat vendarle zagotovil zadostno večino za vladanje.

Netanjahu je premier ves čas od leta 2009, pred tem pa je bil tri leta premier v drugi polovici devetdesetih let. Foto: EPA
Netanjahu je premier ves čas od leta 2009, pred tem pa je bil tri leta premier v drugi polovici devetdesetih let. Foto: EPA

Pred letom dni Netanjahu in Ganc izenačena

Volitve pred letom dni so prinesle že znani izid. Ne Netanjahu ne njegov tekmec Beni Ganc, nekdanji načelnik izraelske vojske, nista dobila dovolj podpore za večino v parlamentu. Toda od takrat je pandemija Izrael in preostali svet postavila na glavo.

71-letni Netanjahu, izraelski premier z najdaljšim stažem, se v več sodnih postopkih spopada z obtožbami o podkupovanju, prevarah in zlorabi zaupanja, a upa, da si bo zmago tokrat zagotovil z daleč najuspešnejšo kampanjo cepljenja proti covidu-19 na svetu.

V devetmilijonskem Izraelu se je do zdaj z dvema odmerkoma Pfizerjevega cepiva cepilo okoli štiri milijone prebivalcev, kar mu zavidajo številne države.

A Izrael izvaja cepljenje le med svojimi državljani, ne pa tudi med milijoni Palestincev, ki živijo pod izraelskim vojaškim nadzorom na zasedenih ozemljih. Izrael bi sicer v skladu z mednarodnim pravom moral zagotoviti cepljenje tudi na palestinskih ozemljih, ki jih zaseda.

Prav tako je Netanjahu upal na večjo podporo zaradi zgodovinskih sporazumov o normalizaciji odnosov s štirimi arabskimi državami, Združenimi arabskimi emirati, Bahrajnom, Marokom in Sudanom. Ti sporazumi po njegovem mnenju pomenijo začetek novega obdobja za Bližnji vzhod.

V Izraelu potekajo četrte volitve v manj kot dveh letih

Netanjahu je ob oddaji glasu na volišču v Jeruzalemu izrazil upanje, da se bo z današnjimi volitvami končala politična kriza v državi, zaradi katere so morali Izraelci v manj kot dveh letih štirikrat na volišča. "Upam, da so to zadnje volitve," je dejal.

Lapid pa je današnje volitve označil za uro resnice za državo. "Na koncu imamo dve možnosti: močno stranko Ješ Atid ali mračnjaško, nevarno, rasistično in homofobično vlado, ki jemlje denar delovnim ljudem in ga daje tistim, ki ne delajo," je izjavil.

Večina volišč je bila odprtih od 6. do 21. ure po srednjeevropskem času.

V Izraelu zmaga stranke Netanjahuja

Izraelskih volitev se lahko udeležijo vsi državljani, tudi tisti, ki živijo v nezakonitih naselbinah v okupiranih Vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu. Judovskih naseljencev tam je že več kot 600.000. Volilno pravico ima tudi okoli 950.000 državljanov palestinskega rodu. V nasprotju z judovskimi naseljenci na zasedenih ozemljih pa okoli 4,8 milijona Palestincev, ki živijo v Vzhodnem Jeruzalemu, na Zahodnem bregu in v Gazi pod izraelskim nadzorom, glasu na izraelskih volitvah ne morejo oddati, čeprav na njihovo življenje odločilno vplivajo ukrepi izraelske politike. Palestinci so brez pravice voliti na parlamentarnih volitvah tudi v Vzhodnem Jeruzalemu, ki si ga je Izrael v nasprotju z mednarodnim pravom sicer priključil, a je tam živečim Palestincem podelil le status rezidentov, ne pa tudi državljanstva.