Za večje hotele je med drugim pereča omejitev, da lahko odprejo le 30 sob. Vsak hotel ima velike fiksne stroške, in če ni zasedena vsaj polovica hotelskih kapacitet, ustvarja izgubo. Zato odprtje največjega bohinjskega hotela, ki ima 102 sobi, v obstoječih razmerah zagotovo ni rentabilno. "Naš cilj je, da se prebijemo do glavne sezone z velikim upanjem, da bo ta dobra," je dejal Anže Čokl, vodja Bohinj Eco Hotela.
Sprva naj bi se v hotelu bali, da bo letošnje leto podobno lanskemu, zdaj pa si že želijo, da bi bilo vsaj takšno kot lansko. "Pomlad je tako rekoč izgubljena. Poleti bodo turistični boni, ampak kaže, da jih bodo ljudje uporabili v manjši meri kot lani," je povedal Čokl in pojasnil, da je med tistimi, ki jih še imajo, verjetno veliko takih, ki si ne bodo mogli privoščiti niti vožnje, po drugi strani pa takih, ki kljub bonom ne nameravajo dopustovati v Sloveniji.
Vodja bližnjega butičnega hotela z 18 sobami si je sicer obetal, da bodo vsaj Sunrose 7 lahko zagnali prihodnji teden, vendar se je zapletlo zaradi omejitve pri strežbi hrane. Na Gorenjskem notranjosti restavracije še ne smejo odpreti, pa tudi če bi jo lahko, bi glede na omejeno kapaciteto lahko sprejela le dva gosta hkrati. Tako jim preostane le strežba v sobah ali na terasi. "Imamo sicer veliko teraso, ampak nam trenutno nič ne pomaga, ker je še hladno," je povedal Čokl in pripomnil, da je pod takimi pogoji delo trenutno onemogočeno.
Hotel Sunrose 7 bo tako za zdaj ostal zaprt za vse razen za poslovne goste, ki zakupijo celoten hotel. Za prvomajske počitnice je sicer prisotno povpraševanje individualnih slovenskih gostov, zaposleni pa bi bili veseli, da bi lahko delali vsaj ob majskih koncih tedna. Že pred epidemijo covida-19 so spomladi med tednom v Bohinju prevladovali predvsem tuji gostje, ki pa jih, čeprav že povprašujejo po poletnih rezervacijah, letos ni.
Nekateri čakajo na ugodnejše razmere
"Počakali bomo na višje temperature ali na omilitev ukrepov," so pojasnili v bohinjskem Art hotelu Kristal. Tudi v 30-sobnem hotelu sicer prejemajo rezervacije, za poletne mesece pa jim tako kaže dobro, a jih skrbi, kaj se bo sledilo potem.
Marcela Klofutar, ki vodi Vilo Podvin in Linhart hotel & bistro v Radovljici, ima do omejitev, ki spremljajo ponoven začetek obratovanja, večje zadržke. Tako tam še naprej delajo le za razvoz oziroma prevzem hrane in za poslovne goste. "Mi si bomo vzeli nekaj več časa," je dejala in pojasnila, da so se sami odločili, da bo Linhart, kjer imajo 10 sob in bistro, vrata odprl 11. maja, sedemsobna Vila Podvin z restavracijo pa dan pozneje. "Do takrat bomo usposobili ljudi in se pripravili, kot je treba," je še povedala Klofutar, ki upa, da se bodo do napovedanih datumov odprtja zadeve že normalizirale.
Nekatere omejitve se ji zdijo nerazumne. Med te spada smernica, da lahko poslovni gostom netestirano osebje streže v notranjih prostorih, običajnemu gostu lahko postrežejo samo zunaj, a še to samo tisti, ki so bili testirani. Pri preverjanju negativnih izvidov testov na novi koronavirus pri hotelskih gostih pa je izpostavila težavo poseganja v zasebnost.
Na Obali so prav tako skeptični
Tudi Nina Golob, direktorica izolskega hotela Delfin, je poudarila, da je za zagon velikih hotelov potreben čas – z danes na jutri jih ni mogoče odpreti. "Tako velik obrat, z bazeni vred, potrebuje teden do dva, da se ponovno zažene. Predvsem pa nam sama omejitev števila oseb ne zagotavlja likvidnega poslovanja, tako da si v tem času in pod temi pogoji še ne moremo privoščiti odprtja,« je še direktorica hotela z 220 sobami pojasnila Jasni Preskar, novinarki z Radia Slovenija, in dodala, da so rezervacije za aktualne termine tako odpovedali že pred dvema tednoma. "Ne mi ne oni ne morejo čakati do zadnjega trenutka, da jih obvestimo, ali lahko pridejo ali ne," je še povedala Golobova.
Istrabenz Turizem ima v Portorožu šest hotelov s skupno 778 sobami. V povezavi s stacionarnim zdraviliškim zdravljenjem trenutno dela le hotel Neptun, tako pa bo za zdaj tudi ostalo. Če bo prostor, bodo vanj namestili tudi počitniške goste.
Hoteli Belvedere so že gostili poslovneže in športnike, a trenutno ne delajo. Njihova prednost pa je, da imajo več manjših enot, ki jih lahko odpirajo ločeno. Eurotas svojih treh hotelov na Obali naslednji teden predvidoma še ne bo odprl, a odločitev ni dokončna.
Družba Sava Turizem bo v času prvomajskih praznikov v Izoli, odprla dva manjša objekta, družinski Hotel Haliaetum in Hotel Mirta. V manjših hotelih so na zagon v glavnem že pripravljeni in bodo goste začeli sprejemati jutri ali v prihodnjih dneh. Skrbita pa jih začasnost odločitve o odprtju in zahteva po preverjanju gostov.
Drugi hoteli svoja vrata odpirajo na široko
V družinskem Hotelu Kotnik, ki stoji v središču Kranjske Gore, nameravajo prihodnji teden odpreti sobe, pred ponovnim zagonom pa morajo opraviti še čiščenje. Za strežbo na terasi so sicer že odprli picerijo. "Mi smo tako ali tako tu, in če bo prihodnji teden kdo prišel, bo soba zanj pripravljena," so pojasnili v 15-sobnem hotelu.
Sobe za goste bodo na voljo tudi v Gostišču Uh v Ratečah, kjer imajo nad restavracijo pet sob. Tam že ves čas nudijo hrano za prevzem, ker pa je v Planici še zelo mraz, ta teden teras še niso odprli. Za prihodnji teden si obetajo, da bodo sočasno odprli tako gostinski kot nastanitveni del, če bo treba, bodo goste postregli v sobah. "Turistično osebje tako dolgih počitnic verjetno ne bo imelo nikdar več. Spočili smo se in zdaj začenjamo z novo energijo," je še povedala vodja gostišča Sonja Kavalar in poudarila, da je treba biti prilagodljiv.
K odprtim obratom pa se pridružujejo tudi v Brdih, kjer so kot drugje že odprte terase lokalov – ljudi privabljajo predvsem lepa pokrajina, gostoljubje ter dobra hrana in vino. "Prehajanje med regijami je zagotovo zelo dobrodošlo, ljudje so se seveda takoj odzvali," je pospremila vesel utrip v Šmartnem Tina Novak Samec z Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. "Vsi tisti, ki se zdaj ne bodo odločili za Hrvaško, so dobrodošli pri nas," je še povabil Oskar Bičič z domačije Belica Medana.
Poleg turističnih kmetij se odpirajo tudi tamkajšnji hoteli, kjer pa več obiska pričakujejo v času 1. maja in sezone češenj. Številni obrati so sicer do zdaj že delovali, a zgolj v poslovne namene, druge kapacitete pa si želijo odpreti takoj, ko bo to mogoče.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje