Vojaki so v torek zastražili obalo Ceute. Več deset maroških beguncev naj bi se zato obrnilo in opustilo poskus vstopa v Španija. Foto: Reuters
Vojaki so v torek zastražili obalo Ceute. Več deset maroških beguncev naj bi se zato obrnilo in opustilo poskus vstopa v Španija. Foto: Reuters

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da se je v ponedeljek zgodil rekorden vdor v Ceuto. V enem dnevu je po navedbah španskega notranjega ministrstva v eksklavo prišlo 8000 ljudi, med njimi je bilo 1500 mladoletnikov. En človek je pri tem utonil, več so jih morali reševati.

Nekateri so priplavali po morju, drugi so v času nizke oseke prišli peš z obal nekaj kilometrov južneje, nekateri so pripluli na majhnih gumijastih čolnih. Več sto se jih je zgrnilo na kopenski mejni prehod Fnideq.

V torek se je število prihajajočih prebežnikov občutno zmanjšalo, poroča Reuters. Španske in maroške varnostne sile so zastražile obalo in kopensko mejo med Ceuto in Marokom. Več deset prebežnikov, ki so želeli priplavati do Ceute, naj bi se ob tem obrnilo.

Na maroški strani mejne ograje je prav tako ostalo več sto prebežnikov, policija je na mejnem prehodu posredovala s solzivcem. Maroški mediji so predvajali videoposnetke, na katerih je videti, kako vojska postavlja dodatne pregrade okoli eksklave.

Španija izvaja deportacije in krepi vojaške sile

Prispele prebežnike, večinoma Maročane, je v ponedeljek v Ceuti najprej popisal Rdeči križ. Odrasle prebežnike so namestili na lokalni stadion, od koder jih bodo deportirali. Španski notranji minister Fernando Grande-Marlaska je po seji španske vlade sporočil, da so jih 2700 že vrnili v Maroko. Mladoletne prebežnike nameščajo v industrijsko zgradbo.

Sanchez je sporočil Maroku, da bo Španija
Sanchez je sporočil Maroku, da bo Španija "branila svoje meje". Foto: Reuters

Špansko notranje ministrstvo je na območje napotilo dodatnih 200 policistov in 200 pripadnikov vojske, ki so se pridružili 1100 pripadnikom obmejnih sil, poroča BBC.

Kot so še dodali, so z Marokom pred kratkim dosegli dogovor o vračanju maroških državljanov iz Ceute. Nazaj v Maroko so tudi že izgnali večino od okoli sto prebežnikov, ki so v Ceuto priplavali zadnji konec tedna aprila.

Ob tem se je število prihajajočih prebežnikov povečalo tudi v drugi španski eksklavi Melilla. V torek zgodaj zjutraj je mejno ograjo skušalo prečkati okoli 300 prebežnikov iz podsaharske Afrike, prek ograje se jih je prebilo 85.

Sanchez obiskal Ceuto

Španski premier Pedro Sanchez je v torek po seji vlade zatrdil, da bodo v Ceuti in na španskih mejah kar najhitreje "znova vzpostavili red". Maroku je sporočil, da bo Španija branila svoje meje in ostala odločna ob vsakem izzivu.

Popoldne je obiskal Ceuto, kjer ga je nekaj deset prebivalcev te španske eksklave izžvižgalo. Predvidoma se bo odpravil tudi v drugo špansko eksklavo Melillo.

Po podatkih Madrida je letos do 15. maja v Ceuto po kopnem ali morju prišlo 475 prebežnikov, v enakem obdobju lani 203.

Maroška veleposlanica na pogovor

Španska zunanja ministrica Arancha Gonzalez Laya je na pogovor poklicala maroško veleposlanico v Madridu Karimo Benyaich. "Spomnila sem jo, da je nadzor na meji bil in mora ostati skupna odgovornost Španije in Maroka," je španska ministrica dejala novinarjem po srečanju.

Maroško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da je veleposlanico poklicalo na posvetovanja v Rabat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maroko dovolil vstop prebežnikom, da bi kaznoval Španijo?

Sorodna novica INTERAKTIVNO: 40 let trpljenja in hrepenenja po samostojni Zahodni Sahari

Maroški policisti v ponedeljek večinoma niso posredovali proti prihajajočim prebežnikom, poročata AFP in Reuters. AFP ocenjuje, da je povečano število prebežnikov tudi posledica diplomatskega spora med Madridom in Rabatom, potem ko se je razvedelo, da je sredi aprila v severno Španijo prispel vodja Fronte Polisario, gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare, Brahim Ghali.

Prišel je sicer na bolnišnično zdravljenje, potem ko je zbolel za covidom-19. Španska zunanja ministrica Gonzalez Laya je v ponedeljek sporočila, da so Ghalija sprejeli na humanitarni osnovi.

Kljub temu je njegov prihod razburil Rabat. Maroško zunanje ministrstvo je že aprila ostro obsodilo sprejem Ghalija pod lažnim imenom in brez komunikacije z Marokom. Posvarili so tudi pred posledicami za odnose med državama.

Maroko naj bi zaradi sprejema vodje Fronte Polisario omejil izvajanje mejnega nadzora. Ko se je ta novica razširila med ljudmi, željnimi odhoda v Evropo, so se ti množično podali proti Ceuti in tudi Melilli, pojasnjuje AFP.

"To se dogaja zaradi absolutne pasivnosti maroških oblasti," je sporočil tudi regionalni vodja Ceute, eksklave z 80.000 prebivalci, Juan Jose Vivas. Dodal je, da so razmere kaotične in da ni mogoče zanesljivo vedeti, koliko prebežnikov je vstopilo. Ceuta in Melilla sta že več let cilj afriških beguncev, ki si želijo priti v Evropo.

Španski vojaki z gumijevkami nad prebežnike. Foto: Reuters
Španski vojaki z gumijevkami nad prebežnike. Foto: Reuters

EU izraža solidarnost s Španijo

Evropska unija je medtem v odzivu na dogajanje na severu Maroka izrazila solidarnost s Španijo. "Sodelovanje, zaupanje in skupne zaveze bi morala biti načela močnega odnosa med EU-jem in Marokom," je poleg tega na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, medtem ko je predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli poudaril, da mora biti prioriteta reševanje življenj.

Evropska unija izraža solidarnost s Španijo, ki je zastražila meje Ceute. Foto: Reuters
Evropska unija izraža solidarnost s Španijo, ki je zastražila meje Ceute. Foto: Reuters

Solidarnost je Španiji na Twitterju izrekel tudi slovenski premier Janez Janša.

Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je tvitnil, da je meja eksklave tudi evropska meja, in izrazil "popolno solidarnost s Španijo" ter pozval k evropskemu paktu o migracijah in "močni zaščiti naših meja".

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v razpravi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta Maroko pozvala, naj spoštuje svoje zaveze in še naprej preprečuje nezakonite odhode s svojega ozemlja ter obenem sprejema nazaj tiste prebežnike, ki nimajo pravice ostati na ozemlju Španije oziroma EU-ja. Zadnje dogodke v Ceuti je označila kot nezaslišane in skrb vzbujajoče.