V šolstvu pričakujejo jasne odgovore pred začetkom pouka

"Želimo si, da bi bili vsi čim dlje v šoli. Prizadevali si bomo, da se šole ne bi zapirale, tudi če bo stanje slabše, bomo naredili vse, da bo šolski prostor odprt," je po sestankih z ravnatelji vrtcev in osnovnih šol dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec.

Po modelu B se je sicer končalo lansko šolo leto. Orehovec je spomnil, da bo tudi v vzgoji in izobraževanju treba izpolnjevati pogoj PCT. Vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju je zato znova pozval k cepljenju, da bo lahko delo potekalo čim fleksibilneje in da bodo šole čim dlje odprte. "Kdor se ne bo cepil, se bo moral trikrat v tednu testirati," je dejal Orehovec.

Samotestiranje tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju in ne le za osnovnošolce iz zadnjega triletja in dijake mora potrditi še od strokovne skupine za covid: "Vse je odvisno od vladne skupine, ki danes zaseda na Brdu pri Kranju. Če bodo to odobrili, bo delovni proces stekel veliko lažje," je dodal. Po besedah državnega sekretarja s to rešitvijo "nekako soglaša" tudi ministrstvo za zdravje.

Na vprašanje, kdo bo plačeval teste, je Orehovec ponovil, da bo to na plečih delodajalcev. Glede plačevanja testov polnoletnih dijakov pa je dejal, da upa, da bo za vse brezplačno. Poleg necepljenih zaposlenih se bodo namreč morali samotestirati tudi učenci tretje triade osnovnih šol in dijaki. Na vprašanje, kako bo z maskami v šolah, je Orehovec dejal, da vse ostaja enako kot do zdaj, ni pa znal odgovoriti na vprašanje, ali se lahko nenošenje mask sankcionira.

Dijaki novo šolsko leto začenjajo s samotestiranjem

Sorodna novica Sviz: Štirinajst dni pred začetkom pouka še brez bistvenih odgovorov

Da bodo srednješolci novo šolsko leto začeli s samotestiranjem, je bila glavna informacija ločenega sestanka ministrstva za izobraževanje, znanost in šport z ravnatelji srednjih šol, ki je potekal pred tem. "Upamo, da bodo odločevalci razmišljali pozitivno in tako kot dijakom omogočili tudi zaposlenim samotestiranje. Želimo namreč, da se tudi zaposleni samotestirajo, ne samo dijaki. Nimamo sredstev za plačevanje testov in predlagamo, da se gre na zaupanje. To naj bo odgovornost posameznika," pravi predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour.

Za dijake bo samotestiranje najprej enkrat tedensko, v primeru poslabšanja epidemiološke slike pa pogosteje. Teste bodo prevzemali v lekarnah. Preverjanja pogoja PCT za varno vstopanje v šolski prostor za zdaj ne bo.

Srednješolski ravnatelji so s sestankom po navedbah Al-Mansour zadovoljni, saj da so jim pristojni prisluhnili, a imajo še cel kup vprašanj. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec jim je, kot je poudarila, obljubil, da bodo odgovore dobili najpozneje prihodnji teden, ko se s predstavniki pristojnih ministrstev srečajo na Brdu. Sestanki bodo potekali v ponedeljek, torek in sredo.

Tako ravnatelje med drugim zanima, kako bodo izvajali športno vzgojo, kako je z drugimi udeleženci, ki prihajajo v šolski prostor, na primer pri izobraževanju odraslih. Zanima jih, kako bo s starši in strankami, za katere v šoli izvajajo storitve, kako bo s testiranjem dijakov, ki bodo na praktičnem pouku v zdravstvenih domovih, je še dodala ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad Ljubljana.

Osnovnošolski ravnatelji ostali brez konkretnih odgovorov

Z rezultati sestanka osnovnošolski ravnatelji niso zadovoljni. "Izvedeli nismo ničesar, a pozdravljamo pobudo ministrstva, da zbere ljudi, odgovorne za šolsko problematiko. Na koncu je bilo videti kot predavanje o situaciji, morebitnih težavah, priporočilih," je po sestanku dejal ravnatelj OŠ Livada Goran Popović. "Kot je na koncu povzel predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan, nismo dobili niti enega konkretnega odgovora," je dodal Popović.

Konec sestanka so po njegovih besedah tako dočakali le z enim konkretnim zaključkom. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Milan Krek je namreč Pečanu predlagal, da zbere 12 odgovornih ravnateljev, da se usedejo s predstavniki NIJZ-ja in skušajo doreči nekatere stvari. NIJZ bi tako poskušal konkretno odgovoriti na izpostavljena vprašanja v povezavi z izvajanjem pouka v novem šolskem letu.

Ravnatelji vrtcev: "To, da rečejo, da bo veljal B-model, nam ne pove ničesar."

Tudi ravnatelji vrtcev, ki so se udeležili sestanka z ministrstvom za izobraževanje, so bili na koncu razočarani. "Želimo odgovore, jasna navodila, kako bomo jeseni lahko izvajali pedagoški proces v vrtcih, kako bomo lahko uvajali novince v vrtec," je dejala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj in dodala, da na sestanku niso slišali nič konkretnega, njihova vprašanja pa ostajajo neodgovorjena. "To, da rečejo, da bo veljal B-model, nam ne pove ničesar."

Prav tako niso prejeli jasnega odgovora glede tega, kdo bo plačeval teste za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Ravnatelji vrtcev si po besedah Janje Bogataj ne želijo obvodov pri plačevanju, saj bi se tako znašli v likvidnostnih zagatah. Zavzemajo se za to, da bi tudi za zaposlene uvedli samotestiranje in da testiranje ne bi več posegalo v delovni čas zaposlenih, saj to odžira čas dela z otroki. O samotestiranju bo, kot rečeno, odločila strokovna skupina za covid-19 in vlada.

Prezračevanje z odpiranjem oken

Državni sekretar z ministrstva za izobraževanje Damir Orehovec je pojasnil, da so na ministrstvo že julija od Nacionalnega inštituta za javno zdravje dobili priporočila za šole. Kot je pojasnil, mora vsaka šola zase pripraviti protokole prezračevanja, saj ima vsaka šola svoje specifike, zato naj splošna navodila ne bi bila primerna. "Gre za to, da se izvaja naravno prezračevanje. Kjer imajo mehansko prezračevanje, pa na ta način," je dejal Orehovec.

Sorodna novica Ob napovedi interpelacije Janša v bran Simoni Kustec: Za varno šolo je naredila veliko

Opozicija napovedala novo interpelacijo ministrice

V zadnjih dneh so se sicer pojavljala vse glasnejša opozorila o tem, da se začetek šolskega leta nezadržno približuje, ob tem pa ostajajo odprta številna vprašanja o izvajanju vzgojno-izobraževalnega procesa. Na to so med drugimi opozarjali ravnatelji, dijaške organizacije in šolski sindikat. V okviru očitkov so v strankah SD, Levica, LMŠ in SAB napovedali, da bodo vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje, ki ji očitajo, da 14 dni pred začetkom šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk.

Ministrica Simona Kustec je sicer v ponedeljek prek Twitterja sporočila, da je okužena z novim koronavirusom. "Covid-19 ne izbira. Od sobote dalje sem v samoizolaciji, danes potrjen pozitivni izvid. Vse aktivnosti za varen začetek šole tečejo nemoteno dalje," je zapisala. Znaki okužbe so pri ministrici blagi in obvladljivi, kar pripisuje temu, da je bila dvakrat cepljena, in sicer marca in maja s cepivom AstraZenece, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje. Delo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poteka nemoteno, ministrica dela na daljavo, 10 dni bo v samoizolaciji, na ministrstvu pa jo nadomeščata državna sekretarja.