Celovečerec Velika svoboda je avstrijskemu režiserju Sebastianu Meiseju prinesel srce Sarajeva za najboljši igrani film. Foto: EPA
Celovečerec Velika svoboda je avstrijskemu režiserju Sebastianu Meiseju prinesel srce Sarajeva za najboljši igrani film. Foto: EPA

V nemško-avstrijski koprodukciji Velika svoboda (Grosse Freiheit) sledimo zgodbi Hansa (Franz Rogowski), ki je v povojni Nemčiji vedno znova zaprt zaradi istospolne usmerjenosti. Njegova želja po svobodi se v skladu s 175. odstavkom nemškega kazenskega zakonika sistematično uničuje.

Georga Friedricha so nagradili za glavno vlogo v celovečercu Velika svoboda. Foto: EPA
Georga Friedricha so nagradili za glavno vlogo v celovečercu Velika svoboda. Foto: EPA

Edini stalen odnos v življenju vzpostavi z dolgoletnim sostanovalcem v celici, Viktorjem, ki je obsojen zaradi umora. Kar se začne kot odpor, preraste v nekaj, kar se imenuje ljubezen, so vsebino filma povzeli na spletni strani festivala.

Avstrijski igralec Georg Friedrich je za vlogo Viktorja prejel nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca.

Za nagrado srce Sarajeva se je v kategoriji igrani film sicer potegovalo deset naslovov, med njimi slovenska manjšinska koprodukcija, pri kateri je sodelovala tudi RTV Slovenija, Morena (Murina) hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.

Milico Tomović so nagradili s srcem Sarajeva za režijo. Foto: EPA
Milico Tomović so nagradili s srcem Sarajeva za režijo. Foto: EPA

Srbski režiserki Milici Tomović je srce Sarajeva za režijo prinesel njen celovečerni prvenec Kelti, ki je na festivalu doživel tudi svetovno premiero.

Srce Sarajeva za najboljšo igralko so tokrat prejele kar tri igralke, in sicer Flaka Latifi, Era Balaj in Urate Shabani, ki so nastopile v kosovskem filmu z angleškim naslovom The Hill Where Lionesses Roar (Hrib, na katerem rjovejo levinje) v režiji Luane Bajrami.

Celovečerce je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi predsednica Jasna Đuričić (Srbija), Mike Cahill (ZDA), Lili Horvat (Madžarska), Eva Sangiorgi (Avstrija) in Martin Schweighofer (Avstrija).

Sorodna novica Bono kot gost presenečenja: "Sarajevo sta dve mesti: resnično in čarobno"

Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je prejela srbsko-nemško-francoska koprodukcija Pejzaži otpora, ki ga je režirala Marta Popivoda. Za to nagrado je bilo sicer v igri 16 dokumentarcev, med njimi tudi film režiserke Marije Zidar Odpuščanje, ki je nastal tudi v koprodukciji RTV Slovenija.

Posebno nagrado dokumentarne filme je prejela nizozemsko-francosko-bosanska koprodukcija Looking for Horses Stefana Pavlovića, posebno priznanje pa romunski film z angleškim naslovom The Same Dream v režiji Vlada Petrija.

Turško-nemško-francoski koprodukciji Les Enfants Terribles režiserja Ahmeta Necdeta Cupuja so namenili nagrado za človekove pravice.

V tekmovalnem programu kratkih filmov je nagrado srce Sarajeva prejel francosko-hrvaški film Sve što dolazi, režijo katerega podpisuje Mate Ugrin. Za to lovoriko se je potegovala deseterica naslovov, med njimi film Kazenski strel režiserja Roka Bička in animirani Steakhouse Špele Čadež, pri katerem je prav tako kot koproducentka sodelovala RTV Slovenija.

Sorodna novica Podelili srca Sarajeva za najboljše nadaljevanke, največ nagrad Porodici in Grupi

Romunski film z angleškim naslovom Summer Planning, ki ga je režiral Alexandru Mironescu, so nagradili s srcem Sarajeva za študentski film. Sicer se je za to nagrado potegovalo 12 filmov, med njimi tudi slovenski Otava po scenariju in v režiji Lane Bregar, ki je na festivalu doživel mednarodno premiero.

Tokrat so prvič podelili tudi posebno nagrado za promocijo enakosti spolov, ki jo je prejel kosovski film Norike Sefa z angleškim naslovom Looking For Venera. Podelili so tudi nagrade Cinelinka. Posebno priznanje je prejel slovenski režiser Igor Šterk za film Šterkijada, ki je nastal tudi v koprodukciji RTV Slovenija.

Letos so prvič za nagrade potegovale tudi televizijske nadaljevanke, pri čemer so za najboljšo dramsko serijo razglasili Porodico, za najboljšo komično serijo pa Dnevnik velikog Perice. V igri za nagrado je bila tudi serija RTV Slovenija Jezero.

S častnim srcem Sarajeva so tokrat nagradili nemškega filmarja Wima Wendersa za izjemen prispevek k sedmi umetnosti, poleg tega so v programu Posvečeno prikazali retrospektivo njegovih filmov.

Sorodna novica Katere slovenske stvaritve bodo odpotovale na 27. filmski festival v Sarajevu?

27. sarajevski filmski festival se bo sklenil drevi s projekcijami nagrajenih filmov in svetovno premiero filma Toma srbskega igralca in režiserja Dragana Bjelogrlića. Na letošnjem festivalu so skupaj prikazali okoli 250 filmov iz približno 60 držav. Sicer se je na festival skupno prijavilo 683 filmov, od tega 135 celovečernih igranih, 153 dokumentarnih, 245 kratkih in 150 študentskih.

Lani so za najboljši film izbrali dramo Eksil (Izgnanstvo), v kateri kosovski režiser Visar Morina pripoveduje zgodbo o kosovskem farmacevtu v Nemčiji, kjer se zaradi rodu začne počutiti diskriminiranega in ustrahovanega. S častnim srcem Sarajeva so nagradili mehiškega režiserja Michela Franca in danskega igralca Madsa Mikkelsena.