Direktor policije Anton Olaj. Foto: BoBo/Borut Živulović
Direktor policije Anton Olaj. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot so sporočili s policije, je Anton Olaj pred parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pojasnil, da je delovanje policije nujno vezano na pojav kaznivega dejanja ali prekrška tovrstnih skupin ali v povezavi z njimi in posamezniki. Poudaril je, da če so nekateri pojavi in že sama simbolika v tujini kaznivo dejanje, v Sloveniji ni tako.

"Posamezne subkulture, ki bi jih lahko označili za skrajne, se po naših ugotovitvah nasilju (praviloma) izogibajo," je zatrdil Olaj.

Sorodna novica Seja KNOVS-a o desnih ekstremistih začasno prekinjena

Zagotovil je, da bo policija ob izpolnjenih zakonskih pogojih nemudoma ukrepala.
Da je pravočasno odkrivanje nujno za omejevanje vseh oblik ekstremizma, posebej tistega, ki se lahko spremeni v nasilni ekstremizem, se po zagotovilih Olaja v policiji zavedajo. Zato so usmerjeni k prepoznavanju dejavnikov, ki omogočajo možnosti za nastanek in krepitev ekstremizma. Po navedbah Olaja so pozorni na marsikaj, od prvih sovražnosti posameznika in skupine v določenem okolju, krepitve nestrpnosti, pa vse do pojavov opravičevanja nasilja in pozivanja oz. ščuvanja k nasilju.

Tesno sodelujejo s tožilstvom za učinkovitejše zavarovanje dokazov in preiskovanje, pomembno je tudi sodelovanje s tujimi partnerji in načrtno usposabljanje policistov na vseh ravneh, so Olajeve besede v današnjem sporočilu za javnost povzeli na policiji.

Slovenska gibanja niso tako nasilna kot iz tujine

Sorodna novica Hojs upa, da se bo tožilstvo začelo ukvarjati z resnimi težavami, ki so v državi

Pristojne EU-agencije in varnostni organi EU-ja ugotavljajo krepitev različnih ekstremizmov, nekateri novi delujejo tudi na meji dovoljenega, je članom Knovsa še pojasnil Olaj. Tako nekatera tradicionalna kot tudi nova subkulturna gibanja, ki nastajajo po vzoru tujine, pa pogosto združujejo posameznike, ki so sovražni, nestrpni do drugačnih, opravičujejo nasilje za dosego ciljev in podobno, je povzel generalni direktor policije. Po njegovi oceni pa slovenska gibanja ne dosegajo stopnje nasilnosti skupin iz tujine.

Olaj je dejal, da slovenska policija tesno sodeluje s tujimi partnerskimi službami, Slovenija pa je vpeta v oblikovanje evropskih in regionalnih politik omejevanja ekstremizma. Zagotovil je tudi, da bo policija vedno sodelovala s Knovsom v okviru njenih zakonsko določenih pristojnosti.
Knovs je na sredni seji obravnaval dejavnosti služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj.

Kot je po seji pojasnil predsednik Knovsa Matjaž Nemec (SD), niso dobili vseh odgovorov. Zato je komisija po njegovih besedah prisiljena vztrajati pri povabilu premierja Janeza Janše "kot ključnega akterja, zato da prepreči porast nacizma v kakršni koli obliki".