Foto: UKC Ljubljana
Foto: UKC Ljubljana

Kot je po sestanku za N1 povedal koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje, Robert Carotta, bodo s ponedeljkom ali torkom bolnišnice nato odprle maksimalne kapacitete. Tako bo skupaj na voljo približno 1200 postelj, od tega bo 280 postelj namenjenih covidnim bolnikom, ki potrebujejo intenzivno nego.

"Upamo, da bo zadostovalo. 1200 postelj naj bi bilo po trenutnih projekcijah dovolj za obvladovanje epidemije," je povedal Carotta. Vrh epidemije v bolnišnicah pričakujejo 24. novembra, glede na razvoj epidemiološke slike pa so trenutno nekoliko bolj optimistični, kot so bili prejšnji teden.

Pomanjkanja kadra

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pred sestankom z direktorji covidnih bolnišnic povedal, da je v državi prostih še devet covidnih intenzivnih postelj. "Poteka daleč največja mobilizacija v zdravstvu," ob tem poudarja Vindišar.

Po Vindišarjevih besedah trenutni načrti covidnih bolnišnic obsegajo 290 intenzivnih in nekaj manj kot 1100 navadnih postelj. Z direktorji vseh 15 covidnih bolnišnic se sestajajo vsakodnevno. Bolnišnice bodo morale zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov kapacitete nekoliko povečati še pred začetkom novega tedna, čeprav so upali, da bo 234 intenzivnih postelj dovolj do ponedeljka zjutraj, je povedal Vindišar.

Glavna ovira niso postelje niti prostor, glavna ovira je pomanjkanje kadra, opominja Vindišar. Kot pojasnjuje, so se na poziv ministra za zdravje Janeza Poklukarja k pomoči covidnim bolnišnicam že odzvali v zdravstvenih domovih, psihiatričnih bolnišnicah, specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in izobraževalnih ustanovah, med njimi so se odzvale zdravstvene šole in obe medicinski fakulteti.

Prav tako so pomoč obljubili v civilni zaščiti in Rdečem križu. Na ministrstvu so aktivirali zavode za zaposlovanje, upokojene zdravstvene delavce in prostovoljce. "Prav vsak, ki je pripravljen, je dobrodošel. Vsak par rok, ki je pripravljen pomagati v slovenskih bolnišnicah, pride še kako prav," je pozval Vindišar.

Sorodna novica Do PCR-testa brez napotitve po novem tudi s fotografijo pozitivnega testa za samotestiranje

Na petkovi dopisni seji je vlada za pomoč covidnim bolnišnicam aktivirala tudi Slovensko vojsko (SV). Vindišar je pojasnil, da bo vojska bolnišnicam na pomoč priskočila v ponedeljek. Po njegovih besedah bo vojska v bolnišnice poslala štiri ekipe z od tremi do petimi osebami. "Vsekakor bodo dobrodošli, a mi potrebujemo desetine, stotine ljudi, da pomagajo v teh trenutkih, kajti kapacitete za covidne paciente se bodo morale še povečevati," opozarja Vindišar.

Opominja, da je bilo v Sloveniji pred epidemijo skupaj 230 intenzivnih postelj, ki so bile na voljo bolnikom v primerih možganskih kapi, poškodb, težkih operacij, srčnih zastojev in drugih dogodkih. Danes pa so vse te postelje namenjene zdravljenju covida-19.

Institut Jožef Stefan (IJS) je v svoji najnovejši napovedi v petek ocenil, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov "predvidoma dosegla vrh četrtega vala". Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300, so ocenili na IJS-ju.

Ob tem je Vindišar poudaril, da nekoliko manj pesimistična napoved nikakor ni razlog za proslavljanje. "Zelo bom vesel, če bomo lahko proslavljali novo leto. 13. novembra pa smo v situaciji, ko imamo na intenzivnih posteljah 225 bolnikov," je poudaril in opomnil, da imajo nižje dnevne številke novookuženih na bolnišnice vpliv šele po 14 dneh.

Po besedah Vindišarja pomoč respiratorja sicer trenutno potrebuje 150 bolnikov, 34 pa jih je na t. i. neinvazivni ventilaciji, "ki je običajno stopnja pred respiratorjem". Zato Vindišar vse ljudi poziva k spoštovanju ukrepov, saj je zdravstveni sistem izjemno obremenjen.

Foto: Vlada RS, zajem zaslona
Foto: Vlada RS, zajem zaslona

V petek potrjenih 3666 okužb, umrlo 20 bolnikov

Epidemične razmere pri nas so najresnejše do zdaj. V petek je bilo opravljenih 9205 PCR-testov na novi koronavirus, potrjenih pa 3666 primerov okužbe, kar je 39,8 odstotka. V državi je že več kot 41 tisoč aktivno okuženih.

Ob 9205 PCR-testih je bilo v petek opravljenih tudi kar 70.129 hitrih antigenskih testov. Koliko izvidov je bilo pozitivnih, ni bilo znano, saj jih dodatno potrjujejo še z molekularnim testom. Če seštejemo HAT- in PCR-teste, je bilo samo v petek opravljenih 80.000 testov. Ob predpostavki, da se je vsak testiral enkrat, to pomeni, da so samo v petek v Sloveniji na novi koronavirus testirali približno štiri odstotke prebivalstva.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi 41.534 aktivno okuženih z novim koronavirusom. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1969 (+31 v primerjavi z dnevom prej), povprečje potrjenih primerov v zadnjih 7 dneh pa 3141 (+1 v primerjavi z dnevom prej).

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 981 bolnikov, 27 več kot dan pred tem, intenzivno terapijo pa potrebuje 225 bolnikov, deset več kot dan pred tem. S covidom-19 je umrlo 20 bolnikov.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo z vsemi odmerki cepljenih 1.130.910 (53,6 odstotka prebivalstva), z enim odmerkom pa 1.206.696 (57 odstotkov prebivalstva).

Omejitveni ukrepi povzročajo kup težav
Sorodna novica Ministrstvo za izobraževanje šolam posredovalo protokol samotestiranja učencev
Na intenzivni negi se zdravi rekordnih 225 bolnikov