Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je v migrantskem centru obiskal prebežnike, ki jim ni uspela pot v EU. Foto: EPA
Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je v migrantskem centru obiskal prebežnike, ki jim ni uspela pot v EU. Foto: EPA

"Mi, Belorusi, in jaz, beloruski predsednik, bomo delali v izpolnitvi vaših želja, tudi če je to slabo za Poljsko, Latvijce ali druge," jim je dejal in jih ob tem opogumil, da imajo prav vsi "pravico iti proti Zahodu, če si to želijo."

Ob tem jim je zagotovil, da jih ne bodo skušali ustaviti ali jih pretepali.

Več tisoč prebežnikov že mesece skuša prečkati belorusko mejo, da bi lahko prišli v Evropsko unijo, večinoma čez Poljsko.

Bruselj medtem Lukašenku očita, da prebežnike namenoma vodi k meji, da bi s tem pritiskal na EU, ki je zoper njegov režim uvedel sankcije. Minsk vseskozi obtožbe zanika.

Poljski senat za dostop medijev do meje

Poljski senat, zgornji dom parlamenta, je medtem potrdil osnutek zakona, ki bi omogočil novinarjem in humanitarnim skupinam, ki pomagajo prebežnikom, dostop do območij na poljski meji z Belorusijo. Zaradi trenutne ureditve, ki to prepoveduje, je bila Poljska deležna mednarodnih kritik.

Predlog zakona mora za uveljavitev potrditi še spodnji dom parlamenta in podpisati predsednik države. Vladi osnutek zakona sicer dovoljuje, da glede na razmere za največ tri mesece prepove dostop do nekaterih območij na meji, a ta prepoved naj ne bi veljala za medije in humanitarne skupine. Za kršitev prepovedi je poslej zagrožena denarna kazen in ne več aretacija.

Po podatkih nevladnih organizacij je od začetku krize umrlo najmanj 11 prebežnikov, več sto Iračanov pa se je v preteklih dneh že vrnilo v domovino, in sicer na posebnih letalih iz Belorusije. Dva poleta sta načrtovana v petek in soboto.