Prisega predsednice Sandre Mason. Foto: Reuters
Prisega predsednice Sandre Mason. Foto: Reuters

Opolnoči so na glavnem Trgu herojev v prestolnici Bridgetown znižali britansko kraljevo zastavo, direktor nacionalne kulturne fundacije Carol-Roberts-Reifer je prebral deklaracijo prehoda k novi ustavi.

72-letna Sandra Mason, doslej generalna guvernerka oz. odpravnica poslov britanske kraljice Elizabete II., je prisegla kot prva predsednica republike. Ceremonijo je vodila premierka Mia Mottley.

Barbados je uradno postal republika

"Ljudje moramo Republiki Barbados dati duha in vsebino. Moramo oblikovati njeno prihodnost. Pripadamo drug drugemu in smo varuhi svojega naroda. Ljudje smo Barbados," je dejala nova predsednica. Na najvzhodnejšem karibskem otoku živi okoli 287.000 prebivalcev.

Ceremonijo je navdušeno pozdravila množica na Trgu herojev in mostu Chamberlain, nazadnje je zadonelo še 21 topovskih strelov. Sodelovala je tudi pevka Robyn Rihanna Fenty, ki so jo razglasili za nacionalno herojko. "Še naprej sij kot diamant in prinašaj čast svojemu narodu," ji je zapovedala premierka Mottley.

Princ Charles spomnil na grozote suženjstva

Kraljica Elizabeta II. je čestitala novi predsednici Barbadosa. V sporočilu se je spomnila na svoj obisk Barbadosa leta 1966, ko se je Barbados osamosvojil. Od takrat imajo prebivalci Barbadosa posebno mesto v njenem srcu, je nadaljevala in vsem v prihodnosti zaželela srečo, mir in blagostanje.

Princ Charles. Foto: Reuters
Princ Charles. Foto: Reuters

Britansko krono je na ceremoniji sicer zastopal waleški princ Charles. "Ustanovitev republike predstavlja nov začetek. Iz najtemnejših dni naše preteklosti in grozot suženjstva, ki bodo vedno madež na naši zgodovini, so ljudje tega otoka krojili svojo pot z izjemno odločnostjo," je povedal na slovesnosti.

Barbados se je po 396 letih skoraj popolnoma osamosvojil izpod britanske krone. Britanski kolonizatorji so otok priključili monarhiji leta 1625 pod kraljem Jamesom I. Sprva so rodovitne plantaže tobaka, bombaža, indiga in sladkorja obdelovali belopolti britanski služabniki. Britanci so pozneje, med letoma 1627 in 1833, na Barbados naselili kar 600.000 zasužnjenih temnopoltih Afričanov.

Slavje na ceremoniji. Foto: Reuters
Slavje na ceremoniji. Foto: Reuters

Ustanovitev republike na 55. obletnico neodvisnosti

Barbados je pred natanko 55 leti formalno razglasil neodvisnost, a je vrhovna voditeljica otoške države na papirju ostala britanska kraljica. Premierka Mottley je nato septembra lani naznanila, da bo Barbados pustil za seboj kolonialno zgodovino in postal republika.

Študija prebivalcev Barbadosa in njihovega odnosa do kraljevine kaže, da ta ni enoten. Okoli 60 odstotkov podpira ustanovitev republike, polovica med njimi zelo odločno, medtem ko bi okoli 10 odstotkov raje ohranilo status quo, poroča Guardian.

Država bo ostala članica Commonwealtha, združenja 54 držav v Afriki, Aziji, Amerikah in Evropi, ki so vse nekdanja ozemlja britanske monarhije. Kraljica Elizabeta II. je še naprej na čelu 15 kraljestev, med drugim Združenega kraljestva, Avstralije, Kanade in Jamajke.

Barbados je postal republika