Zach Auguste je bil najučinkovitejši posameznik na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Zach Auguste je bil najučinkovitejši posameznik na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Trenutno so Ljubljančani v res imenitnem ritmu, vrhunsko formo pa so ujeli pravi čas, saj prihajajo najpomembnejše tekme sezone, na katerih se bo odločalo o lovorikah. V Eurocupu je Cedevita Olimpija že izpolnila osnovni cilj, ki je bil uvrstitev v izločilne boje, a iz tekme v tekmo se s suverenimi predstavami apetiti večajo. Nazadnje je bila v Stožicah nemočna Venezia, ki je klonila s 105:90, dvoboj pa je bil praktično odločen že po prvi četrtini, ki so jo gostitelji dobili s kar 28:10.

Golemac: V vseh segmentih smo bili boljši

Sorodna novica Olimpija z rušilno močjo tudi prek Benečanov

Prvi mož ljubljanske stroke Jurica Golemac je pred tekmo poudarjal pomembnost obrambe in osredotočenosti, kar so njegovi varovanci izvrstno realizirali in ob potentnem napadu, ki je tako ali tako ena glavnih vrlin te zasedbe, zaigrali še odlično v obrambi ter prejeli le deset točk: "Odigrali smo res dobro tekmo. Ponosen sem, kako so igralci reagirali in bili osredotočeni ter s kakšno energijo so igrali. V vseh segmentih smo bili boljši. Obramba je bila res enkratna. Dobro smo preučili karakteristike njihovih igralcev in jih dobro ustavili. Dobrim strelcem nismo pustili, da bi prihajali do lahkih metov. Theodoru smo praktično zaprli vse možnosti, zapirali smo v skoku, izvajali pritisk na skok v napadu …"

Veliko razliko so domači košarkarji zlahka nadzorovali in jo v drugi ter tretji četrtini še povečali, tako da je narasla celo na 32. V zadnji četrtini so Benečani, potem ko so zmaji že prestavili v precej nižjo in so nekateri nosilci obsedeli na klopi, tisti, ki igrajo manj, pa dobili zajetnejše minute, omilili poraz. Olimpija je znova pokazala paleto ofenzivnih orožij. Do konca tretje četrtine je že šest Ljubljančanov doseglo dvomestno število točk. Igralci z dokazano individualno kakovostjo vse bolje delujejo kot celota in igra slovenskih prvakov ima v zadnjem obdobju rep in glavo. Tokrat so izgubili le deset žog, podelili pa 26 podaj, ko so po lepih kombinacijah prihajali do lahkih košev. Za dve so tokrat metali 71-odstotno.

Vsako tekmo bolje zapirajo v skoku

"Rezerve vedno obstajajo. To poudarjamo in se zavedamo. Moramo biti čim bolj osredotočeni, vedno pa bo odvisno tudi od nasprotnika in karakteristik njegovih napadalcev in obrambe," je dodal Golemac. Če je bil v prvi polovici sezone boj za odbite žoge večkrat Olimpijina težava, je tudi pri tem viden napredek. Tokrat so zmaji skok dobili s kar 47:28, ob tem so 11 odbitih žog ujeli v napadu: "Vseh pet igralcev je sodelovalo v skoku. Imeli smo nekaj težav, veliko smo se pogovarjali in mislim, da vsako tekmo v tem segmentu napredujemo. Vsako tekmo bolje zapiramo in vemo, da če dobro zapiramo, nas je, ko tečemo nasprotniku v hrbet, res težko ustaviti."

Odlično predstavo Cedevite Olimpije je z navdušenjem spremljal predsednik kluba Emil Tedeschi. Foto: www.alesfevzer.com
Odlično predstavo Cedevite Olimpije je z navdušenjem spremljal predsednik kluba Emil Tedeschi. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaga Olimpije proti Benečanom nikoli pod vprašajem

Da so bili zmaji tako dominirali v skoku, sta najbolj zaslužna oba centra, Alen Omić in Zach Auguste. Medtem ko je nekdanji slovenski reprezentant desetim točkam dodal še deset ujetih odbitih žog, pa je 28-letni Američan zbral osem skokov, z 20 točkami (9/9 za dve) in indeksom 26 pa je bil najboljši strelec Olimpije in najučinkovitejši posameznik tekme: "Odigrali smo res dobro tekmo. Prikazali smo, česa smo sposobni in kako moramo biti osredotočeni." Po prihodu Omića Auguste tekme začenja s klopi, trenutno pa je v vse boljši formi. Tako kot vedno je tudi proti Venezii navduševal s silovitimi zabijanji.

Med sezono stopili skupaj kot ekipa

Lestvica:                            
GRAN CANARIA *       16 12  4   96 28
VALENCIA *           16 11  5   88 27
CEDEVITA OLIMPIJA *  16  9  7   34 25
VIRTUS BOLOGNA *     16  9  7   30 25
BUDUĆNOST *          16  9  7   -8 25
RATIOPHARM ULM       16  7  9   13 23
REYER VENEZIA        16  7  9   -6 23
BURSASPOR            16  7  9  -51 23
JL BOURG             16  5 11  -36 21
PROMITHEAS           16  4 12 -162 20
                                     
* - v končnici. V izločilne boje     
napreduje osem ekip.  

"Z Alenom se odlično razumeva. On je visok, agresiven in težek center. Jaz sem hitrejši in lahko veliko tečem. Imamo torej dva različna visoka igralca, kar je odlično. Tako se je še težje pripravljati na nas in nas ustaviti," je dejal Bostončan, ki je imel v prvem delu sezone nekaj težav, a z dvigom forme ekipe tudi on igra vse bolje. "Na začetku je bilo težko in ni se izšlo po načrtih. Imeli smo nekaj sestankov in bili odkriti drug z drugim. Pogovorili smo se in se zavedali, kaj moramo popraviti. Vedeli smo, da če nam ne bo uspelo, bo sezona neuspešna. Našli smo rešitev. Čutili smo podporo tudi takrat, ko nam ni šlo, kar je bilo zelo pomembno. Stopili smo skupaj kot ekipa, kar se nam zdaj obrestuje."

Do konca rednega dela sta še dva kroga. Olimpija je že uvrščena v izločilne boje, zdaj pa jo čaka boj za vsaj četrto mesto, s čimer bi osmino finala igrala doma. Pred zadnjima tekmama bo pogled tudi vse bolj uhajal v drugo skupino na morebitne tekmece v izločilnih bojih. V sredo najprej v Ljubljano prihaja Valencia, še prej čaka zmaje v Ligi ABA spektakularen obračun s Partizanom, ki bo s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju v nedeljo ob 17.00. V Tivoliju bo Olimpija na obračunu z jadranskim velikanom počastila 75-letnico kluba, obe ekipi pa bosta igrali v retro dresih, ki bodo spominjali na velike uspehe, ki sta jih želi v času nekdanje skupne države.

Izjemen strelski večer lačnih zmajev