Od napovedi so se delnice Hyba znižale za okoli 28 odstotkov. Foto: Reuters
Od napovedi so se delnice Hyba znižale za okoli 28 odstotkov. Foto: Reuters

Južnokorejska zasedba BTS je pred kratkim izdala kompilacijski album Proof, ki se je ozrl nazaj na devet let skupnega ustvarjanja glasbe. Skupina je namreč debitirala leta 2013, v luči praznovanja devete obletnice obstoja so se tudi zbrali na večerji. Med obedom pa so
RM, Jung Kook, Jin, Jimin, SUGA, j-hope in V oboževalce obvestili, da se sprejeli težko odločitev – za nedoločen čas se bodo bolj osredotočili na samostojne projekte.

Sedem članov, ki so v preteklosti že izdajali solo pesmi, so sicer pojasnili, da ne gre za razhod skupine, temveč potrebo, da se najdejo kot posamezniki. "Težava je, da k-pop in celotni sistem idolov ne zagotovi dovolj časa, da dozoriš kot posameznik. Ves čas moraš ustvarjati glasbo in delati," je dejal RM in dodal, da je čas, da premislijo o svoji prihodnosti. "Nisem več vedel, kakšna skupina smo," je pojasnil 27-letnik, ki naj bi po izdaji skladb Butter in Permission to Dance, ki so ju izdali potem, ko jim je pandemija covida-19 prekrižala prvotne načrte za turnejo, opazil, da se je zasedba spremenila.

Poudaril je, da je zanj pomembno, da imajo njegova besedila pomembna sporočila, trenutno pa sam ne ve, kakšno zgodbo bi povedal. "Potrebujem nekaj časa zase, da ugotovim, kdo sem in kaj želim, da je BTS," je še povedal vodja k-pop skupine in priznal, da je vesel, da je del BTS-a, a se mu "ukrep" zdi potreben ravno zato, ker bi skupno pot rad nadaljeval še dolgo časa.

"Govoriti moram o nečem, kar res čutim, a trenutno moram vse iz sebe iztisniti, ker moram ugoditi željam občinstva. Boleče je," je delil raper SUGA, ki mu je bilo v zadnjem času vse težje pisati besedila pesmi, želi pa se preizkusiti tudi v drugih žanrih. "Čez težke čase gremo. Poskušamo odkriti svojo identiteto – to je utrujajoč in dolg proces," je dejal Jimin v enournem čustvenem pogovoru, med katerim so se članom večkrat zarosile oči, in dodal, da sedmerica, ki je med seboj bolj družina kot prijatelji, ugotavlja, kot kakšne glasbenike želijo, da se jih oboževalci spominjajo, poroča Billboard.

Vrnitev je neizogibna: "Začenjamo z zdravimi koraki proti temu, da bomo kot BTS lahko ostali še dolgo časa"

"Vsak izmed nas si bo vzel nekaj časa za zabavo in izkušanje različnih stvari. Obljubimo, da se bomo nekoč zagotovo spet vrnili, še boljši kot zdaj," je zagotovil najmlajši Jung Kook. V je pritrdilno dejal, da bo po ponovni združitvi sinergija v skupini neprimerljiva z drugimi, k temu bo pripomoglo ravno delo na solo projektih. "Začenjamo z zdravimi koraki proti temu, da bomo kot BTS lahko ostali še dolgo časa," je V pozneje zapisal v objavi in poudaril, da so vsi člani, ki so v 10 letih velikokrat morali svoje interese žrtvovati za skupino, tako pa so bili izmučeni in se počutili ujete, trenutno srečni.

"Mislim, da je sprememba nekaj, kar trenutno potrebujemo. Za BTS je pomembno, da začnemo drugo poglavje," je povzel j-hope, prvi izmed BTS-a, ki se bo predstavil kot solo glasbenik. V sredini julija namreč že načrtuje izdajo albuma, istega meseca pa se bo zapisal v zgodovino tudi kot prvi južnokorejski glasbenik, ki bo eden izmed glavnih nastopajočih na velikem ameriškem festivalu Lollapalooza. Tudi preostali člani kmalu načrtujejo izid samostojnih albumov.

Čeprav se zdi, da si bodo člani vzeli popoln premor od skupinskih dejavnosti, je podjetje Hybe, ki služi kot njihova agencija, zagotovila, da ne gre za popoln premor. To naj bi bilo le novo poglavje tako posameznih kot tudi skupinskih dejavnosti – med drugim še vedno nameravajo snemati svojo razvedrilno oddajo Run BTS!. Nekateri sicer napovedujejo, da naj bi v naslednjem tednu sledila tudi naznanitev, kdaj bodo člani odslužili obvezen vojaški rok.