Gašenje požara na Portugalskem. Foto: EPA
Gašenje požara na Portugalskem. Foto: EPA

Španske oblasti sporočajo, da je med 10. in 14. julijem zaradi vročine umrlo 237 ljudi. Po vsej državi še naprej veljajo vremenski alarmi zaradi ekstremnih temperatur.

Poleg tega pa državo hromijo tudi gozdni požari. V kraju Mijas v bližini obale Costa del Sol so morali preventivno evakuirati več kot 3000 ljudi. Požar je izbruhnil tudi v bližini nacionalnega parka Monfrague v Extremaduri, v pomembnem habitatu redkih ptic, pa tudi nekoliko severneje v Kastilji in Leonu ter Galiciji.

Na Portugalskem umrl pilot

S Portugalske poročajo, da je med gašenjem požara na severu države v nesreči umrl 38-letni gasilski pilot, ki je sodeloval pri gašenju požara v kraju Torre de Moncorvo blizu španske meje na severu Portugalske.

Umrl je, ko se je njegovo letalo Fire Boss v petek zrušilo po zajemanju vode iz reke Duero.

Divji požar, ki se širi na omenjenem območju Torreja de Moncorvo, sicer znano po gorovju in reki, je eden od 17 požarov, ki divjajo po državi. Z njimi se bori več kot 1000 gasilcev.

Portugalska civilna zaščita je ocenila, da so požari letos uničili že 38.000 hektarjev zemljišč, kar je večja površina, kot so jo požari prizadeli v celotnem letu 2021.

Sicer pa požari divjajo tudi na španski sredozemski obali blizu Coste del Sol, kjer so morali evakuirati okoli 2300 ljudi. Zagorelo je v bližnjem gorovju Mijas.

Uničujoč požar tudi v Franciji

Z obsežnimi požari se spopadajo tudi v Franciji, kjer gori v francoski regiji Gironde na jugozahodu države. Svoje domove je moralo zapustiti že več kot 12.200 ljudi.

Z ognjenimi zublji se bori več kot 1000 gasilcev. V bližnjem mestu Landiras, kjer je bilo požganih 6500 hektarjev in od koder so evakuirali 2200 ljudi, se je požar širil tudi ponoči, ko je pihal močan veter.

"Še nikoli nisem videl česa takega," je dejala Karyn, ki živi blizu kraja Teste-de-Buch. Tamkajšnji požar in še en požar južno od Bordeauxa sta uničila že skoraj 10.000 hektarjev.

Davi je prefektura Gironde sporočila, da se obseg požara v bližini Teste-de-Buch čez noč ni povečal. Vendar ogenj še ni pod nadzorom in ostaja tveganje, da bi se znova razplamtel, po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ostaja.

V Italiji turisti pred ognjem zbežali v morje

Sorodna novica London se pripravlja na več kot 40 stopinj Celzija, Anglija razglasila izredne razmere

V severnoitalijanskem obmorskem letovišču Bibione je v petek zaradi gozdnega požara v morje zbežalo več turistov. Rešila jih je obalna straža. Po navedbah podžupana mesta San Michele al Tagliamento Pierlugija Grosseta policija požar še preiskuje, obstaja pa možnost, da so drevesa zaradi suše vnela sama.

V turističnem kraju, ki leži na meji med deželama Benečija in Furlanija - Julijska krajina, se je z ognjem borilo več gasilskih enot in gasilski helikopter. Operacija se nadaljuje tudi danes.

Zaradi izjemne suše je po vsej Italiji izbruhnilo več požarov, ki so zajeli gozdne površine in grmičevje. V občini Gereut vzhodno od Trenta na severu države so v petek zaradi gozdnega požara na površini približno 70 hektarjev napotili 90 gasilcev, dva helikopterja in dve gasilski letali.

V Toskani so morali gasilci iz Lucce v petek gasiti požar v oljčnem nasadu. Gozdni požari so izbruhnili tudi na Siciliji in Sardiniji, za gašenje pa so uporabili gasilska letala.

Gori v Španiji, v Franciji in na Portugalskem

Gasilci omejili požar na Kreti

Nekoliko obetavnejše informacije prihajajo iz Grčije, kjer je gasilcem v petek uspeli omejiti požar na Kreti, potem ko so morali odrediti evakuacijo več vasi na jugu otoka.

Druga najvišja stopnja požarne nevarnosti je še vedno razglašena za regijo Atika z glavnim mestom Atene ter za otoke Evboja, Kreta, Hios in Samos.

Vročinski val, ki trenutno vztraja nad jugom Evrope, se bo v prihodnjih dneh širil proti severu. Britanske oblasti so izdale redko rdeče vremensko opozorilo, saj bi lahko v ponedeljek in torek na jugu in v osrednji Angliji temperature dosegle kar 40 stopinj, še navaja EFE.

Fotogalerija: Gašenje požarov v Franciji in na Portugalskem, foto: EPA: