Pisano nebo nad Mursko SobotoFoto: BoBo
Pisano nebo nad Mursko SobotoFoto: BoBo

Slabo vreme je nekoliko okrnilo letalski program odprtja, a že za današnji tekmovalni program je vremenska napoved obetavnejša. V Prekmurju so že leta 1994 izpeljali evropsko prvenstvo, tokrat pa se bodo nad panonskimi nižinami pomerili najboljši balonarji na svetu.

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174899878?s=mmc

Prvenstvo je kot slavnostni govornik odprl predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, še pred tem pa je v imenu tekmovalcev v slavo športu prisegel avstralski pilot Edward Saunders. Upoštevanju pravil so se zavezali tudi sodniki in trije slovenski tekmovalci: Dejan Buzeti, Jernej Bojanovič in Vito Rome, ki vsaj malo računajo na prednost domačega terena.

Slovenci upajo na dobro uvrstitev. Foto: BoBo
Slovenci upajo na dobro uvrstitev. Foto: BoBo

Naši tekmovalci nimajo tako izvrstnih pogojev kot tekmeci, pa vendarle si želijo uvrstitve med deseterico, kar bi bila zanje odlična uvrstitev: "Ekipe se razlikujejo med seboj, nekatere imajo po deset, celo dvajset podpornih članov," je dejal Vito Rome. Organizatorji pa poudarjajo, da gre za lepo priložnost promocije pokrajine in države.

700 tekmovalcev in še več obiskovalcev

Obiskovalci prvenstva bodo lahko poleteli v družbi tekmovalnih balonov na komercialnih letih, organizatorji, Balonarski klub Roto, Mestna občina Murska Sobota, Letalska zveza Slovenije in Aeroklub Murska Sobota, pa so pripravili tudi pester spremljevalni program. V petek pa bodo izpred Soboškega jezera vzleteli plinski baloni, ki ne letijo na vroči zrak, ampak uporabljajo plin, ki je lažji od zraka in letijo dlje kot toplozračni.

Predstavnica soboške občine Brigita Perhavec je dogodek označila kot izjemen tako za mesto kot regijo, ki da bosta z njim postavljena na svetovni zemljevid, saj bo poleg 700 tekmovalcev in spremljevalnega osebja pritegnil tudi veliko obiskovalcev.

Zaključek na dvorcu Rakičan

Kot je opozoril namestnik direktorja prvenstva Goran Grgič, pričakujejo zjutraj in zvečer ob cestah v okolici letališča prometne zastoje, nekatere ceste bodo tudi zaprte, zato prosijo za razumevanje voznikov in obiskovalcev. Voznike v Pomurju pa posebej opozarjajo na previdnost, saj se bodo zaradi nepozabnih prizorov v zraku mnogi ustavljali ob cesti in snemali balone, med vožnjo pa jih bodo opazovali tudi vozniki.

Sklepna prireditev in podelitev nagrad najboljšim pilotom letošnjega svetovnega prvenstva bo v petek, 23. septembra, na dvorcu Rakičan. Prvenstvo bo mogoče spremljati tudi na spletu, vstop na vse dogodke pa je brezplačen.