Knjiga Filozofija moderne pesmi je sicer dobila večinoma naklonjene prve recenzije. Foto: Simon & Schuster
Knjiga Filozofija moderne pesmi je sicer dobila večinoma naklonjene prve recenzije. Foto: Simon & Schuster

"Vsem, ki so kupili omejeno izdajo knjige Philosophy of Modern Song, bi se radi opravičili," je tvitnila založba Simon & Schuster, ki je knjigo prodajala v svoji spletni trgovini. "Izkazalo se je, da v omejeni izdaji sicer je Bobov podpis, a v obliki rokopisne replike. V odgovor na to bomo vsakemu kupcu nemudoma vrnili denar."

Izvodi so začeli v nabiralnike kupcev prihajati minuli petek, in zbiratelji so na družbenih omrežjih začeli primerjati svoje podpise. Hitro so dojeli, da so bile knjige verjetno podpisane z "avtopisalom", ki zabeleži dejanski podpis in ga replicira s strojnim pisalom. Kupci so na podlagi fotografij do nedelje, ko je založba potrdila njihove sume, identificirali 17 variacij podpisa.

Ko so v petek na naslov založbe začele prihajati prve reklamacije in zahtevki za vračilo kupnine, so pri Simon & Schuster prošnje še zavračali, češ da so knjige ročno podpisane. To je potrjevalo tudi pismo predsednika založbe Jonathana Karpa, priloženo vsakemu izvodu. "V rokah držite nekaj res posebnega, enega od samo 900 izvodov te knjige, dostopnih v ZDA," je zatrjevalo pismo. "Ta dokument je potrdilo, da je knjigo, ki jo držite, na roko podpisal Bob Dylan."

Internetni detektivi postavili založbo na laž
Po 48 urah, ko se je nabralo preveč fotodokazov, da bi lahko še naprej vztrajali pri svoji trditvi, so pri Simon & Schuster obrnili ploščo: začeli so govoriti o "napaki". "Opravičujemo se za napako in ponujamo vračilo kupnine," so sporočili naročnikom. "Prosimo, obdržite svoj brezplačni izvod Filozofije moderne pesmi. Upamo, da boste uživali v branju."

Zbiratelji nočejo strojnih podpisov
Uporaba "avtopisala" je v svetu zbirateljev zvezdniških artefaktov nekaj, na kar so ljudje izjemno pozorni (in jezni). Ustvarjalce pogosto obtožujejo, da na ta način ubirajo bližnjice pri podpisovanju spominkov – je pa res, da ti spominki potem le redko stanejo 600 dolarjev.

V preteklosti je Dylan kdaj že ponujal podpisane izvode svojih knjig ali umetnin, in v nobenem od teh primerov kupci avtentičnosti podpisov niso postavljali pod vprašaj.

Neutrudni preprodajalci
Prejšnji konec tedna so preprodajalci na e-Bayu "podpisane" izvode knjige ponujali tudi za desetkratno vsoto, šest tisoč dolarjev. Večino teh ponudb je bilo do zdaj že umaknjenih – čeprav nekateri še vedno upajo, da imajo v rokah zbirateljski predmet. Kmalu po objavi opravičila založbe je nekdo na e-Bayu prodajal "z avtopisalom podpisan" izvod za 725 dolarjev.