Z Zoranom Dragićem v kadru je Cedevita Olimpija bistveno močnejša. Foto: www.alesfevzer.com
Z Zoranom Dragićem v kadru je Cedevita Olimpija bistveno močnejša. Foto: www.alesfevzer.com

Za 22. tovrstno lovoriko so zmaji v finalu z 81:70 premagali Helios. Dragić je prispeval 15 točk, s čimer je bil za Yogijem Ferrellom drugi najboljši strelec Ljubljančanov, ki so bili z njim na parketu za deset točk boljši od tekmeca. S svojo tretjo trojko je na začetku zadnje minute dokončno zapečatil usodo Domžalčanov, ki so se sicer dobro upirali favoriziranim državnim prvakom.

Sorodna novica Če Olimpija izgubi, je veliko razočaranje, če zmaga, je nekaj običajnega

"Osvojitev lovorike pripomore k samozavesti ekipe. Vsi ti klubi znajo igrati košarko, nobenega ne podcenjujemo, a niso na naši ravni. Imamo kakovostnejše moštvo, ampak moramo pa to tudi pokazati na parketu. Osvojitev domačih lovorik za Olimpijo sodi pod nujno. Zagotovo tak turnir pomaga pri gradnji ekipe, da drug drugega začutimo, saj smo letos imeli res veliko težav. Dobro je, da je prišel zdaj ta krajši premor," je povedal izkušeni Ljubljančan, ki je po koncu finala v Mariboru še dolgo delil avtograme in se fotografiral z navdušenimi mladimi navijači, ki so ga po podelitvi množično obkolili.

Stanje vse boljše, a še ni stoodstotno

Pred dobrim letom dni se je po desetletju igranja večinoma v Evroligi – vmes se je preizkusil tudi v NBA-ju – vrnil v domovino in prvič oblekel dres Olimpije. Bil je zadnji kamenček v zmagoviti mozaik, potem ko so s kadrovskimi rošadami v zmajevem gnezdu poskrbeli za eksponentno rast rezultatske krivulje. Takoj po prihodu v Stožice je prevzel veliko breme in bil za Jako Blažičem, s katerim sta se imenitno ujela na parketu, drugi strelec zasedbe iz mesta zmaja v Ligi ABA.

Cedevita Olimpija ubranila naslov pokalnega zmagovalca

Poleti je podaljšal pogodbo z najuspešnejšim slovenskim klubom, ki pa nanj ni mogel računati na začetku sezone, saj se je Dragić poškodoval v osmini finala EuroBasketa. V prodoru si je proti Belgiji strgal stegensko mišico, zaradi česar je počival več kot tri mesece. Ob vrnitvi na parket je takoj dokazal, kako pomemben člen ljubljanske zasedbe je. Poleg jasne kakovosti prinaša moštvu ogromno izkušenj z igranjem na visoki ravni, hkrati je učinkovit tako v napadu kot v obrambi – defenzivno je eden boljših posameznikov Olimpije – , kot v vsaki sredini, kjer je igral, pa dodano vrednost predstavljata njegova nepopustljivost in energija, kar pokaže praktično ob vsaki priložnosti.

Slovenija je že uvrščena na svetovno prvenstvo. Zoran Dragić je na tovrstnem turnirju igral leta 2014, ko je bil za bratom Goranom drugi strelec reprezentance. Foto: Fiba
Slovenija je že uvrščena na svetovno prvenstvo. Zoran Dragić je na tovrstnem turnirju igral leta 2014, ko je bil za bratom Goranom drugi strelec reprezentance. Foto: Fiba

"Počasi se vračam. Nisem še stoodstoten. Ne morem recimo še narediti pravega sprinta. Imel sem malce smole. Dobil sem bakterijo, zaradi katere sem počival en mesec. Ko sem se vrnil, pa so se začele težave s staro poškodbo. Tri tedne nisem delal nič in sem potem ob vrnitvi nategnil ovojnico. Počasi se vračam. Stanje je vse boljše," je dejal mlajši izmed reprezentančne bratske naveze Dragić, ki je kmalu po uspešnem saniranju poškodbe moral znova na prisilni počitek zaradi bakterijskega vnetja komolca.

Nenavadne težave v letošnji sezoni

Cedevita Olimpija je v Evropskem pokalu praktično brez realnih možnosti za napredovanje, v Ligi ABA pa se bori za tretje mesto po rednem delu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je v Evropskem pokalu praktično brez realnih možnosti za napredovanje, v Ligi ABA pa se bori za tretje mesto po rednem delu. Foto: www.alesfevzer.com

"Še sam točno ne poznam podrobnosti. Nisem si mislil, da se lahko tako dobi bakterija. Vedel sem, da se lahko ob operaciji, ko odprejo rano, ne pa tako. Pravijo, da je velika možnost, da je to razlog. Namreč teden ali dva predtem sem padel na komolec. V tem času se je bakterija krepila in vnela se je burza. Po tekmi z Brescio sem se zbudil z otečenim komolcem. V treh ali štirih dneh ga nisem mogel več stisniti. Je bil kot glina. Notri je bilo vse vneto. Dobil sem antibiotike, ki niso pomagali, zato je bila potrebna operacija. Burzo so sčistili. Na srečo ni šlo na sklep. Dva ali tri dni kasneje, pa bi lahko prišlo do sepse, tako da se je res srečno izšlo," je nevsakdanjo poškodbo opisal 33-letni košarkar.

Ko so v strokovnem štabu Olimpije računali, da se bo vrnil proti Splitu, pa so se na treningu ob polni obremenitvi ponovile težave s poškodbo z EuroBasketa: "Težko je, ko ne moreš pomagati ekipi. Res se je težko vračati po poškodbah. Po treh mesecih sem se vrnil, prišel v pravo formo, bil stoodstoten, potem pa neka poškodba, ko praktično sploh ne veš, kaj je. Res sem imel same take težave, ki so zelo redke. In ta bakterija, prav tako pa je redka poškodba te mišice. Ker so se mi dogajale tako redke stvari, bi moral poskusiti z lotom. Mogoče bi pa kaj zadel."

Zdaj glavni cilj zmajev Liga ABA

Vse težave s poškodbami so bile eden izmed razlogov, da v letošnji sezoni zmaji rezultatsko zaostajajo za pričakovanji. Dragić je na primer odigral le štiri tekme v Evropskem pokalu in le na eni ni dosegel dvomestnega števila točk. V jadranskem tekmovanju je prav tako na parket stopil na štirih obračunih. Na dveh je bila njegova minutaža bolj kot ne simbolična, na dveh z njim v pomembni vlogi pa je Olimpija na kolena spravila Partizan in FMP. Na obeh srečanjih je prispeval po 13 točk in bil tudi statistično med najboljšimi Ljubljančani.

"Da osvajamo domače lovorike, se tudi pričakuje od nas. Letos smo imeli veliko težav in nismo igrali kakovostne košarke celotno sezono. Bili so trenutki, ko smo igrali na visoki ravni, ko bi tudi lahko rešili Evropski pokal, ampak na žalost se je obrnilo drugače. Zdaj smo osredotočeni na Ligo ABA, ki je naš glavni cilj sezone," je dodal Dragić. V ponedeljek se začnejo priprave reprezentance, ki je že uvrščena na svetovno prvenstvo. V zadnjem oknu kvalifikacij bo zaigrala pomlajena, akcijo pa bo izpustil tudi Zoran: "Morda bi lahko šel, a sem se zaradi svojega stanja, ko se ravno vračam po poškodbi, in Olimpije odločil, da izpustim. Ne bi bilo pošteno do kluba, saj še nisem stoodstoten. Poleg tega smo že uvrščeni na prvenstvo. Zdaj nas čaka nekaj prostih dni, potem pa bomo začeli trdo trenirati, kar trenutno res potrebujemo."