Antony Blinken. Foto: EPA
Antony Blinken. Foto: EPA

Kot je dejal Ši, morajo odnosi med državami temeljiti na vzajemnem spoštovanju. Ob tem je potrdil napredek pri "določenih vprašanjih".

"Meddržavni odnosi morajo vedno temeljiti na vzajemnem spoštovanju in iskrenosti. Upam, da bo sekretar Blinken s tem obiskom pozitivno prispeval k stabilizaciji odnosov med Kitajsko in ZDA," je besede Šija povzela kitajska državna radiotelevizija CGTN.

"Kitajska stran je jasno izrazila svoje stališče, obe strani pa sta se dogovorili, da bosta sledili skupnemu dogovoru, ki sva ga s predsednikom Bidnom dosegla na Baliju," je dejal Ši, pri tem pa je imel v mislih srečanje dvojice na vrhu G20 novembra lani. Dodal je, da sta strani dosegli tudi napredek pri "določenih vprašanjih".

Blinken: ZDA sledijo načelu ene Kitajske

Blinken je dejal, da ZDA ne priznavajo neodvisnosti Tajvana in da sledijo načelu ene Kitajske, a je obenem izrazil zaskrbljenost zaradi "provokativnih" dejanj Kitajske v Tajvanski ožini. Ob tem je Pekingu zagotovil, da si ZDA ne prizadevajo za gospodarsko omejevanje Kitajske.

Blinken, ki se je pred srečanjem s Šijem danes sestal tudi z najvišjim kitajskim diplomatom Vang Jijem, se je s kitajskim političnim vrhom strinjal glede potrebe po stabilizaciji odnosov med državama, a je bil hkrati jasen glede nesoglasij med njima.

"Na vsakem srečanju sem poudaril, da je neposredno sodelovanje in trajna komunikacija na višjih ravneh najboljši način za odgovorno obvladovanje razlik in zagotavljanje, da tekmovalnost ne preide v spor," je poudaril.

Blinken (levo) je na svojem prvem obisku na Kitajskem, odkar je nastopil funkcijo leta 2021.  Foto: Reuters
Blinken (levo) je na svojem prvem obisku na Kitajskem, odkar je nastopil funkcijo leta 2021. Foto: Reuters

ZDA naj ne bi želele omejevati Kitajske

Po njegovih besedah so bili kitajski sogovorniki enakega mnenja, pogovore z njimi je označil za zdrave in konstruktivne. Kot je dejal, je na srečanjih zavrnil kritike Pekinga, da si Washington prizadeva za gospodarsko omejevanje Kitajske.

"Dejstva to trditev preprosto izpodbijajo," je zatrdil in pojasnil, da je gospodarski uspeh Kitajske za ZDA koristen. Vendar pa je dodal, da je za zaščito ameriške nacionalne varnosti treba posebej varovati "nekatere tehnologije".

Ameriška vlada predsednika ZDA Joeja Bidna je gospodarsko rivalstvo s Kitajsko opredelila kot največjo potencialno grožnjo. Blinken je dejal, da se ZDA jasno zavedajo izzivov, ki jih predstavljajo odnosi s Kitajsko. "Nimamo nobenih iluzij o izzivih pri upravljanju teh odnosov. O mnogih vprašanjih se globoko – celo odločno – ne strinjamo," je poudaril.

Peking je po njegovih besedah obljubil, da Rusiji ne bo pošiljal orožja za bojevanje v Ukrajini. "To je pomembna zaveza (...) in trenutno ni znakov, ki bi kazali nasprotno," je dejal Blinken. Peking je tudi pozval, naj pomaga doseči "pravičen mir" v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken je s Šijem spregovoril še o dogajanju v Severni Koreji. Po njegovih besedah je v interesu vsega sveta, da Pjongjang ravna odgovorno, kar med drugim pomeni, da preneha preizkušati orožje. Kitajskega voditelja je opozoril tudi na kršitve človekovih pravic v regijah Sinkjang in Tibet ter v Hongkongu.

"Napredek (v odnosih) je težaven, ni dosežek enega samega potovanja," je še dejal Blinken in napovedal, da gre v prihodnjih tednih pričakovati nadaljnje obiske visokih ameriških uradnikov na Kitajskem in kitajskih v ZDA.

Blinken je prvi ameriški zunanji minister v zadnjih petih letih, ki se je srečal s Šijem. Njuno srečanje je trajalo približno pol ure.

Pričakovanja, da bi Blinken z dvodnevnim obiskom v Pekingu dosegel napredek pri odpravljanju dolgega seznama sporov med državama, so bila majhna, a tudi v Washingtonu so pred obiskom ocenili, da bi ta lahko nekoliko umiril napetosti v odnosih. Kot poroča Reuters, je bilo srečanje namenjeno tudi utiranju poti za srečanje Šija in ameriškega predsednika Joeja Bidna v prihodnjih mesecih.

Kitajska glede Tajvana neomajna

Blinken je predtem Vangu dal jasno vedeti, da Kitajska glede vprašanja Tajvana ne dopušča prostora za kompromis in da morata državi izbrati med dialogom in konfrontacijo. "Odgovorno se moramo obnašati do ljudi, zgodovine in sveta in obrniti spiralo ameriško-kitajskih odnosov," je dejal Vang.

Blinken je poudaril pomen "odgovornega upravljanja konkurence" in dejal, da se bodo ZDA še naprej zavzemale za interese in vrednote Američanov. Srečanje med diplomatoma naj bi bilo odkrito in produktivno.

Pred tem se je Blinken v nedeljo sestal tudi s kitajskim zunanjim ministrom Čin Gangom. Njuno srečanje je trajalo sedem ur in pol, Blinken pa je poudaril pomembnost zmanjšanja tveganja za napačne predstave in ocene. Obe strani sta se strinjali, da je treba državljanom olajšati obisk in povečati število poletov, kar je že dvignilo vrednost delnic kitajskih letalskih družb.