Toča na parkirišču sredi Bleda. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Toča na parkirišču sredi Bleda. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Neurje se je okoli poldneva razbesnelo na območju Radovljice, Bleda in Kranjske Gore, kjer je toča največ težav povzročila na poljščinah in vrtovih, poškodovanih je tudi več vozil. Po poročanju TV Slovenija so zrna toče dosegla velikost oreha.

V Radovljici je poleg več stanovanjskih objektov meteorna voda zalila prostore Osnovne šole Lesce in vrtca. V avtokampu Šobec pri Lescah so bili poškodovani šotori. Predstavnik avtokampa je za TV Slovenija povedal, da med uporabniki kampa ni bilo poškodovanih.

Gasilci so sicer imeli največ dela s črpanjem vode iz kleti in cestnih podvozov. Po do zdaj znanih podatkih je meteorna voda zalila prostore 30 objektov.

Na prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo, da prilagodijo in hitrost ter naj ne ustavljajo pod nadvozi in v predorih.

Neurje se je pozneje premaknilo proti Tržiču, nad Kranj, in se med drugim zneslo nad poljščinami v Dupljah (občina Naklo), kjer je močen veter izruval nekaj dreves in odkril dve strehi. Posredovali so gasilci, ki so odstranili pločevinasto streho, ki jo je odneslo na sosednjo hišo, ter strehe začasno prekrili. Tudi tu poškodovanih ni bilo.

V Mengšu je meteorna voda ogrožala stavbo zdravstvenega doma.

Težave zunaj Gorenjske

Na območju Maribora se je sprožil zemeljski plaz. V Slovenj Gradcu je poplavilo kletne prostore bolnišnice, v Vojniku pa je strela udarila v drevo poleg stanovanjskega objekta.

V kampu v naselju Podzemelj v občini Metlika je popoldne močan veter razkril šotor, v katerem so taborili otroci pod varstvom mentorjev. Gasilci so opremo in 53 otrok preselili v gasilski dom Podzemelj.

Gasilci so skupno posredovali 40-krat, od tega 28-krat na Gorenjskem.

Na Gorenjskem klesti tudi toča

Možnost naraščanja manjših rek in hudournikov

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Ob močnejših krajevnih padavinah in nevihtah lahko prehodno hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, opozarjajo na agenciji za okolje (Arso).

Do jutra bodo padavine ponehale

Na Gorenjskem toča, velika kot oreh

Padavine naj bi sicer ponehale do srede zjutraj, nato pa se bo delno zjasnilo. V sredo bo sprva oblačno, zjutraj bodo padavine ponehale. Čez dan se bo delno razjasnilo, nastalo bo še nekaj ploh.

Na Primorskem bo še pihala večinoma šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 19, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija.

V četrtek in petek naj bi bilo nato znova postopno topleje. Tudi reke naj bi začele postopno upadati, še piše STA.

Toča na parkirišču sredi Bleda. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Toča na parkirišču sredi Bleda. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.