Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kljub zadostnemu številu podpisov v Združenju povezani smo volivke in volivce še pozivajo k podpori za začetek postopka vpisa pravice do uporabe gotovine v ustavo, je dejal predstavnik združenja Ivan Jurgec. "S tem bomo dali poslancem sporočilo, da smo na tej strani ljudje, ki si želimo, da se gotovina kot plačilno sredstvo zapiše v ustavo in da zaščitimo gotovino z našim najvišjim pravnim aktom," je dejal v izjavi za medije.

Gotovina mora biti po njegovih besedah vpisana v ustavo posamezne države, da bi preprečili "digitalno suženjstvo". Med drugim ocenjuje, da želijo vlade v navezi s centralnimi bankami po svetu z ukinitvijo gotovine "popolnoma prevzeti celoten bančni sistem".

Po mnenju združenja je z gotovino preprosto poslovati, številni, tudi starejši ljudje, pa so nanjo čustveno navezani. Prav tako z gotovino ohranjamo anonimnost in zasebnost. Bistveno pa se jim zdi, da pri plačevanju z gotovino vrednost bankovca ostaja nespremenjena, pri plačevanju s kartico pa banka vsakič vzame provizijo, s čimer po več transakcijah ves denar ostane banki. Zbiranje podpisov sicer traja do 30. oktobra.

Predlog za začetek postopka za spremembo ustave sicer lahko da 20 poslancev DZ-ja, vlada ali najmanj 30.000 volivcev. O predlogu nato odloči DZ z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev.

Sorodna novica Ali bo tudi Slovenija gotovino vpisala v ustavo?

Ministrstvo: Uporaba gotovine ni ogrožena

Uporaba gotovine kljub razvoju digitalnega bančništva in drugih oblik plačilnih storitev ni ogrožena, so poudarili na ministrstvu za finance. Za dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja po njihovih navedbah že zdaj obstajajo zadostne pravne podlage.

Na ministrstvu zato mirijo, da je kljub digitalnemu napredku skrb za uporabo gotovine v prihodnosti odveč. Kot so spomnili, je Evropska komisija junija letos s ciljem ohranitve možnosti gotovinskega plačevanja v okviru paketa zakonodajnih predlogov, povezanega s preučevanjem možnosti uvedbe t. i. digitalnega evra, objavila tudi predlog evropske uredbe o evrskih bankovcih in evrskih kovancih kot zakonitem plačilnem sredstvu.

Omenjena uredba po njihovih navedbah jasno določa pravila, na podlagi katerih bo tudi v prihodnje zagotovljen dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja, tudi v primeru dejanske uvedbe digitalnega evra. "Ta bi v tem primeru predstavljal le dodatno obliko enotne valute evro," so podčrtali.

"Na ministrstvu za finance ne dajemo prednosti nobeni obliki plačevanja, temveč odločitev o njihovi uporabi prepuščamo trgu. Pomembno pa je, da imajo ljudje možnost izbire, zato znova poudarjamo, da uporaba gotovine ni ogrožena," so še zapisali v odzivu na pobudo Združenja povezani smo.

Iz oddaje Koda: Bomo uporabo gotovine zapisali v ustavo?
Iz oddaje Tednik: Pravica do gotovine