V Toskani so padle rekordne količine dežja. Foto: Reuters
V Toskani so padle rekordne količine dežja. Foto: Reuters

"To, kar se je nocoj zgodilo v Toskani, ima ime: podnebne spremembe," je na družbenem omrežju X zapisal toskanski guverner Eugenio Giani in zatrdil, da v tej pokrajini še nikoli niso izmerili tako veliko dežja v tako kratkem času. V deželi veljajo izredne razmere, pristojni pa si prizadevajo ponovno vzpostaviti oskrbo z elektriko za okoli 48.000 odjemalcev.

Dodal je, da je med tremi mrtvimi tudi 85-letni moški, ki so ga našli utopljenega v njegovi hiši. Župan Firenc Dario Nardella je medtem sporočil, da so razmere v pokrajinski prestolnici kritične.

Po besedah ministra za promet in podpredsednika italijanske vlade Mattea Salvinija je zaradi razmer v Toskani, predvsem v okolici Firenc, močno upočasnjen promet hitrih vlakov med Milanom in Rimom.

Tamkajšnja civilna zaščita je sporočila, da so pogrešani trije ljudje, kasneje so eno našli mrtvo. V celotni Toskani so sicer gasilci opravili več kot tisoč intervencij, številni domovi pa so brez elektrike. V Livornu je ustavljen pristaniški promet. Poplavilo je štiri bolnišnice.

Razmere so alarmantne tudi v Milanu, kjer je policija zaradi obilnih padavin zaprla ceste ob reki Sevesi. Ta sicer še ni prestopila bregov, a njena gladina nevarno narašča. Civilna zaščita, ki ji ponekod pomaga vojska, je posredovala tudi v Emiliji - Romanji, kjer je poplavilo več rek.

Zaradi poplavnih voda je od sveta odrezana tudi Rezija, na Tržaškem pa so zaprli cesto med Miljami in Lazaretom. Blizu mejnega prehoda Lazaret je civilna zaščita skupaj z gasilci zjutraj odstranila drevesa in nekaj kamenja, ki jih je tja prinesel manjši plaz. Okrog 8. ure so v Miljah zaradi visoke plime zaprli tudi manjše pristanišče, za promet pa je zaprt tudi miramarski drevored med ulico Boveto in križiščem za Miramarski grad. Tako za vozila kot za pešce je zaprta tudi cesta, ki s križišča vodi na grad.

Poleg Toskane je neurje Ciaran v Italiji najbolj prizadelo dežele Piemont, Lombardija, Benečija (Veneto) in Furlanija - Julijska krajina. Na obalah Tirenskega morja nevihte zaradi jugozahodnega vetra pričakujejo v soboto popoldne.

V Neaplju so bila danes v skladu z odlokom župana Gaetana Manfredija zaprta pokopališča in šole, potem ko so meteorologi za območje izdali vremensko opozorilo pred bližajočim se neurjem.

Sedem žrtev v Franciji, Belgiji, Španiji in Nemčiji

Na zahodu Evrope je neurje Ciaran zahtevalo sedem smrtnih žrtev. Iz Francije so poročali o prvi smrtni žrtvi neurja, potem ko je na voznika tovornjaka padlo drevo. Še štirje ljudje so bili poškodovani, vključno z gasilcem. V mestu Le Havre na severu Francije je moški umrl po padcu z balkona. Tudi na jugu Nizozemske je umrl človek, na katerega je padlo drevo. O smrti zaradi padca drevesa poročajo tudi iz Madrida v Španiji in Nemčije.

V belgijskem mestu Gent sta umrla dva človeka zaradi vej, ki so padle z dreves. Umrla sta petletni otrok, ki se je igral na prostem, in 64-letna ženska, ki se je sprehajala v parku. Njen mož in hčerka sta bila huje poškodovana.

Prizor v Gentu v Belgiji. Foto: Reuters
Prizor v Gentu v Belgiji. Foto: Reuters

Zaradi neurja je brez elektrike ostalo okoli 1,2 milijona francoskih gospodinjstev, pristojne službe pa si prizadevajo obnoviti oskrbo, je sporočila ministrica za energijo Agnes Pannier-Runacher.

V Franciji so sicer gasilci posredovali skoraj 1900-krat, na severu države pa so v noči s srede na četrtek zaznali sunke vetra s hitrostjo okoli 200 kilometrov na uro.

Padlo drevo v kraju Perros-Guirec v Bretanji na severozahodu Francije. Foto: Reuters
Padlo drevo v kraju Perros-Guirec v Bretanji na severozahodu Francije. Foto: Reuters

Tretja stopnja opozorila je veljalo za tri francoske departmaje. Opozorila pred močnimi sunki vetra so vremenoslovci izdali tudi za pokrajino Ile-de-France, ki vključuje Pariz. Zaprtih je bilo več primestnih železniških linij v okolici glavnega mesta.

Danes so se razmere v delih Anglije, Škotske in Walesa umirile, potem ko je bilo v četrtek zaprtih več kot 300 šol, okoli 40 prebivalcev otoka Jersey pa so evakuirali v hotele, saj je neurje razbijalo okna, z ene hiše po je odneslo streho.

V Belgiji so bili zaradi neurja oteženi letalski, železniški in cestni promet. Nekateri poleti v Antwerpen in iz njega so bili preusmerjeni v Bruselj, na letališču v prestolnici pa je bila zaradi izrednih razmer v uporabi le ena vzletno-pristajalna steza, kar je povzročalo zamude. Gasilci so posredovali predvsem zaradi podrtih dreves, odkritih streh in poškodovanih električnih vodov.

Opozorila pred Ciaranom veljajo tudi za obale Severnega in Baltskega morja, kamor naj bi se neurje postopoma pomaknilo. V Severnem morju bosta po napovedih še posebej prizadeta nemška Vzhodna Frizija in otok Helgoland. Močan veter bodo spremljali gosta oblačnost in nalivi. Veter se bo predvidoma umiril proti koncu tedna.

Neurje Ciaran v Evropi po zadnjih podatkih terjalo 12 smrtnih žrtev