V Partizanski bolnici Franja, ki je delovala od zime 1943 do maja 1945, so se poleg slovenskih ranjencev zdravili tudi borci drugih narodnosti, med njimi Francozi, Rusi, Poljaki in številni predstavniki nekdanjih jugoslovanskih republik. Franja je pomembna tudi z vidika ženske enakopravnosti. Bolnico je namreč najdlje vodila zdravnica dr. Franja Bojc Bidovec, po kateri nosi ime. Foto: Mojca Dumančič
V Partizanski bolnici Franja, ki je delovala od zime 1943 do maja 1945, so se poleg slovenskih ranjencev zdravili tudi borci drugih narodnosti, med njimi Francozi, Rusi, Poljaki in številni predstavniki nekdanjih jugoslovanskih republik. Franja je pomembna tudi z vidika ženske enakopravnosti. Bolnico je namreč najdlje vodila zdravnica dr. Franja Bojc Bidovec, po kateri nosi ime. Foto: Mojca Dumančič

Prenos lastništva na državo bi olajšal varovanje in ohranjanje tega zgodovinsko pomembnega območja. Prizadevanja za obnovo tečejo že od lanskega poletja, ko je ujma uničila območje z lesenimi barakami v soteski Pasice.

Sorodna novica Prvi obisk Partizanske bolnice Franja po julijski ujmi v znamenju prizadevanj za njeno obnovo

Da naslednja ujma ne bi povzročila take škode
Kot je dejala ministrica, so se že po lanskem ogledu tako na občinski kot državni ravni zavezali k obnovi celotnega območja. "Od takrat je preteklo že deset mesecev in stvari tečejo, pripravljajo se projekti. Res pa je, da pri takšnem uničenju postopki trajajo kar nekaj časa. A bistveno je, da bo končni rezultat boljši, da ob naslednjih takšnih vremenskih razmerah ne bi prišlo do podobnih uničenj," je dodala.

Po njenem mnenju je obnova moralna zaveza zaradi spomina na dogajanje v drugi svetovni vojni, ko so na tem težko dostopnem območju nesebično pomagali ljudem. Ključno pri tem pa je medresorsko sodelovanje, saj je za območje vodotokov pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor.

Dialog je po njenem mnenju dober, vsem pa je skupen cilj, da se stvari uredijo v najkrajšem možnem času. "Tako da smo prišli do skupne zaveze, da bi bilo najbolje, da se območje bolnice Franje prenese na državo z vidika lastništva, upravljanje pa ostane v rokah občin ustanoviteljic," je dejala ministrica. Prenos lastništva na državo bi po njenih besedah zakonsko omogočil lažje urejanje in tudi nadaljnja vlaganja.

Sorodna novica Bolnica Franja zaprta za obiskovalce vsaj do 2025

Upravljanje ostaja v rokah lokalne skupnosti
Kot je presodila, je upravljanje vedno najboljše v rokah lokalnih skupnosti, saj poznajo teren, so v stiku z ljudmi in poznajo tako potrebe lokalnih prebivalcev kot specifike obiskovalcev iz Slovenije in tujine, obenem s kulturno dediščino najbolje živijo. To je bolj ali manj ustaljena praksa tudi pri nekaterih drugih primerih, je povedala ministrica.

Dodala je še, da je treba upoštevati tudi podnebne spremembe, zato lahko kultura in kulturna dediščina kažeta tudi, kako uresničiti družbo trajnostnega razvoja ter poskrbeti za obnovo na način, da bo takšna dediščina na voljo tudi prihodnjim generacijam.

Tudi župana sta povedala, da postopki za obnovo tečejo, prenos lastništva območja bolnice Franja na državo pa se jima zdi bistven. Zato se zdaj dogovarjajo za soustanoviteljstvo Mestnega muzeja Idrija - muzeja za Idrijsko in Cerkljansko, ki je pristojen za območje Franje, saj bi jim to olajšalo nadaljnje upravljanje območja.

Kot je povedal Uršič, bo projektna dokumentacija za večino sanacije zaledja in nadgradnje zaščitnih mrež na Franji končana v prihodnjem mesecu, izbrani so tudi že nekateri izvajalci, treba pa je še zagotoviti sredstva, ki sicer niso v domeni ministrstva za kulturo. Trenutno tudi spet ocenjujejo škodo na barakah in dostopni poti.

"Narejeni so praktično vsi projekti, in ko bo ministrstvo za naravne vire in prostor potrdilo sredstva za sanacijo, je bolnica Franja praktično pripravljena za obnovo," je dodal Vencelj.

Kot so še pojasnili medijem, obnovo ocenjujejo na od pet do šest milijonov evrov. Samo zaledje bolnišnice potrebuje za približno štiri milijone evrov ukrepov, če želijo zaščititi dolino proti Cerknemu. Takšne sanacije pa, od začetnih projektov naprej, običajno zahtevajo približno tri leta dela.