Bogdan Lešnik je bil znan po svojih ostrih analizah družbe in politike, zdravem cinizmu ter predanosti različnim projektom, so ob vesti o njegovi smrti zapisali na Fakulteti za socialno delo, kjer je bil pred upokojitvijo med letoma 2007 in 2011 na mestu dekana.

V 73. letu je umrl psiholog, humanist, publicist in prevajalec Bogdan Lešnik

Njegovi nekdanji sodelavci na fakulteti so poudarili še, da je bil "pronicljiv sogovornik, čarovnik iskanja redkih besed in neusmiljen lektor naših besedil; kot pisec in prevajalec je bil do sebe strog in nikoli dovolj zadovoljen s svojimi besedili, ki jih je pilil do perfekcionizma." Po njihovih navedbah je bil "do današnje hiperznanstvene produkcije seveda vzvišen; bil je intelektualec v najžlahtnejšem pomenu besede. Bil je dekan, ki je v težkih časih znal umiriti žogico in strasti ter povezati kolektiv. Zaslužen je za vzpostavitev študija socialnega dela skupaj z našimi kolegicami na Univerzi v Kolombu v Šrilanki (op. n.)."

Povezovanje in združevanje več svetov hkrati
Lešnik, ki je premikal meje na področjih psihoanalitične psihoterapije in skupinske analize, je povezoval in združeval več svetov hkrati, so še poudarili njegovi nekdanji sodelavci. Bil je visokošolski učitelj na Fakulteti za socialno delo in dolgoletni urednik revije Socialno delo, na Fakulteti za podiplomski humanistični študij – Institutum Studiorum Humanitatis (ISH) je vzpostavil in deset let vodil podiplomski program antropologije vsakdanjega življenja. Kot omenjeno, je bil tudi predsednik Psihoanalitičnega društva Slovenije.

Diplomiral je leta 1981 iz psihologije z nalogo O subjektu v psihoanalizi Jacquesa Lacana pod mentorstvom Janka Muska. Z nalogo Blaznost na Kranjskem XVIII. in XIX. stoletja je magistriral pod mentorstvom Rastka Močnika, v doktorski disertaciji pa se je posvetil psihoanalitični kritiki psihoterapije. Podpisal se je pod več avtorskih del in prevodov. Med drugim je leta 1997 pri založbi Studia Humanitatis objavil knjigo Subjekt v analizi (1997), za katero je Močnik napisal spremno besedo. Lešnik je tudi avtor množice študij, med drugim k prevodu Interpretacije sanj Sigmunda Freuda in dela Melanie Klein Zavist in hvaležnost.

V 80. letih tudi soustanovitelj festivala Magnus
Lešnik velja tudi za pionirja LGBT-gibanja v Sloveniji. 23. aprila, torej prav na njegov rojstni dan, se je leta 1984 odvil prvi festival Magnus. Kot so v svojem zapisu poudarili na fakulteti, je šlo za prelomni dogodek v zgodovini LGBT-gibanja v Sloveniji. "Bil je prvi gejevski aktivist v Sloveniji, ki je leta 1984 skupaj z Aldom Ivančičem (iz zasedbe Borghesia, op. n.) na noge postavil festival Magnus: homoseksualnost in kultura. Sam tega ne bo rekel, ker mu ni pomembno, a v resnici je bil tudi prvi gejevski aktivist v prostoru nekdanje Jugoslavije in vzhodne Evrope," je v pogovoru z DIH-om (Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico) leta 2021 o Bogdanu Lešniku dejal Roman Kuhar.