147 Napoved Toura iz Firenc: Pogačar, Roglič, Vingegaard ali kdo četrti?

V soboto se v Firencah začenja Dirka po Franciji, kar je bila tema tokratne epizode SOS-odmev, ki ga vodita Slavko Jerič in Toni Gruden, ki se je oglašal neposredno iz italijanskega mesta, ta država bo sploh prvič gostila začetek najbolj popularne kolesarske dirke na svetu.

Vabljeni k poslušanju

Najglasnejši aplavz za Pogačarja
Poln trg v Firencah je največji aplavz namenil Tadeju Pogačarju, ki je italijanska srca spomladi že ogrel z zmago na Dirki po Italiji.

Italijani pogrešajo več svojih kolesarjev
"Začel se je Pogišov oziroma se nadaljuje po Giru. Govoril sem s precej italijanskimi navdušenci. Pogačar je z osvojitvijo Gira pustil pečat in "kupil" italijansko občinstvo. V prvih dneh bo očitno užival 'prednost' domačega terena," je dogajanje opisal Gruden, ki je poudaril, da Italijani pogrešajo domače kolesarje, ki bi se sami lahko borili za skupno zmago, in tako z zavidanjem gledajo proti Sloveniji, ki ima dva kolesarja, ki se borita za zmago.

Sorodna novica Pogačar pred predstavitvijo povedal, da je junija prebolel covid

Na koncu prevzel vlogo prvega favorita
Pogačar je prvi favorit po mnenju vseh stavnic, prvi kolesar sveta je to 'breme' tudi prevzel. "Ta vloga se nanj vali vse od tistega padca favoritov na Baskiji, tega so se pri Emiratih dolgo izogibali. Dolgo so govorili, da malce dvomijo o zahtevnosti poškodb Jonasa Vingegaarda, češ da se je dobro pripravljal in ima zelo dobre številke. A ta plošča se je obrnila, saj so se čebele temu izognile. Pogi pa zdaj sam pravi, da ima najboljše noge v karieri. Veliko se pričakuje od tega starta," je povedal Gruden.

Nilsa Politta čaka veliko dela
UAE ima izjemno kakovostno ekipo, pri kateri pa se (vsaj v teoriji) zdi, da ima premalo kolesarjev, ki naj bi garali na ravnini. Gruden razlaga: "Vsekakor se bo Nils Politt močno nagaral, ta ekipa je res klančarsko usmerjena, a treba bo najprej priti do samih vzponov. Nekateri se celo poigravajo in napovedujejo, da bodo v Nici zasedli vsa mesta na zmagovalnem odru. Je pa jasno, da je vse podrejeno Pogačarju, tako da bi lahko z drugim ali tretjem orožjem izzivali tekmece, vendar ni dvoma, okoli koga se vrti celotna ekipa."

Danec lovi tretjo zaporedno zmago na Touru. Foto: EPA
Danec lovi tretjo zaporedno zmago na Touru. Foto: EPA

Vingegaard pred Jorgensonom
Dvakratni zmagovalec Jonas Vingegaard zaradi poškodbe velja za drugega favorita. Po Grudnovem mnenju je tudi na oko dobro pripravljen in ne verjame v teorijo, da bi bil Matteo Jorgenson prvo orožje Visme, kar nekateri namigujejo: "Američan se letos niti ni izrecno pripravil na tritedenske dirke, prišel je po dobrih sezonah pri Movistarju, kjer ni zmagoval, se je pa na svojih podčrtanih dirkah uvrščal med deset in na rob peterice. Vsi izpostavljajo, da je še vedno malce pretežak za tritedenske spektakle, nekateri menijo, da bi kot kapetan lahko šel na skupno zmago, a to realno ni za pričakovati. Zagotovo pa bo zdaj on ključni Jonasov pomočnik, ki bo moral veliko opraviti, ampak spet se mi postavlja vprašanje, kako se bo njegovo telo odzvalo na vse napore."

Glasen sprejem tudi za Rogliča
Tretji favorit po mnenju stavnih hiš je Primož Roglič, ki so ga obiskovalci v Firencah prav tako glasno pozdravili.

Roglič deluje samozavestno
Zmagovalec štirih tritedenskih dirk je bil po besedah Grudna zelo sproščen in dobre volje: "Še drugi Slovenec, ki se v Italiji počuti zelo domače, vse od Firenc pa do njegove Nice bodo njegovi domači tereni. V novem dresu je videti še malce vitkejši, ampak mogoče je za ta vtis kriva nova barvna kombinacija. Roglič v napovedih deluje samozavestno, govori, da je dobro pripravljen, njegova ekipa je osredotočena. Zagotovo vedo, kaj lahko naredijo, kakšne cilje imajo, kako slediti in kdaj napasti. Pri italijanskih in francoskih medijih sem sicer opazil, da malce pada v možnostih za zmago, a kar sem govoril z ljudmi tu – verjamejo, da lahko meša štrene Pogačarju in Vingegaardu v boju za zmago."

Vloge so bile razdeljene že pozimi
Gruden je prepričan, da je ekipa Red Bull Bora Hansgrohe dobro sestavljena: "Vse naloge so bile razdeljene že pozimi. So med redkimi, ki niso imeli smole, razen Primoža in njegovih padcev, a v Baskiji je od kapetanov še najbolje odnesel. Glede na sestavo se vidi, da dajejo mogoče večji poudarek ravninskim oziroma razgibanim delom na uvodnih delih etap, ne pa toliko samemu zaključku. Mislim, da bo Roglič vsaj v prvem delu mogoče bolj sledil potezam UAE-ja in Visme, potem pa bo v zadnjem tednu poskušal opraviti svoje. Po drugi strani se je letos kot njegova desna roka izjemno izkazal Aleksander Vlasov, mogoče je nekaj še 'dolžan' Jai Hindley, a običajno je imel en vrhunec v sezoni in ta morda še prihaja."

Evenepoel sam znižuje pričakovanja
Četrti favorit je Remco Evenepoel, a Gruden je opazil, da Belgijec (vsaj uradno) znižuje svoja pričakovanja: "S tem pa tudi pričakovanja svoje okolice, tudi drugi ne govorijo več o visokih ciljih. Uradno zdaj pravi, da se želi uvrstiti med prvih pet, predvsem pa ga zanima vsaj ena etapna zmaga. Gotovo ima možnost na kronometru že v sedmi etapi."

Ogromno višincev že prvi dan
Že prva etapa bo izrazito zanimiva, Gruden poudarja: "Po višinskih metrih je to najtežji začetek v zgodovini Toura, a brez cilja na klancu tako v soboto kot nedeljo. V soboto se obeta srdit boj za prvo rumeno majico, govorim predvsem z vidika preostalih ekip, ki niti nimajo kolesarja za skupno zmago, saj prevladuje napoved, da bo že v Bologni skupno vodstvo prevzel eden izmed izpostavljenih kapetanov ali pa kakšen njegov pomočnik."

Rogliču na tritedenskih dirkah manjka le še zmaga na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Rogliču na tritedenskih dirkah manjka le še zmaga na Dirki po Franciji. Foto: EPA

Možnost slovenskega zavezništva?
V nedeljo etapa poteka v sklenjenem mestnem krogu po Bologni, dvakrat čez slikovit vzpon San Luca, kjer je imel Roglič že veliko uspehov. "To bo priložnost, da se stestira eksplozivnost nog tekmecev, zlasti Vingegaarda. Zagotovo bodo počeli to, kar smo lani videli pri Vismi – ostri tempi, velike hitrosti in tudi napadi. Lani se je vse to stopnjevalo, po dveh tednih pa je sledil pok in Pogačar je bil izločen iz zmage. Mislim, da bo UAE uporabil isti pristop, se pravi ostro poskušanje z napadi. Rad pa bi videl slovensko zavezništvo, da se preveri Jonasovo stanje."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, kjer je bil govor še o naslednjih temah:
− Kako je potekala predstavitev? Kje so prednosti in slabosti italijanske organizacije.
− Izrazito malo Italijanov na startni listi.
− Kaj pomeni odpoved Seppa Kussa.
− Pasti prvega tedna.
− Prvič v sezoni bo na startu vseh šest najboljših kolesarjev sveta.
− Kdo od pomočnikov bi lahko presenetil in zmagal.
− Ali bi bil start Toura lahko kdaj v Sloveniji.
− Za obisk Dirke po Franciji se zanimajo tudi na Češkem.
− Zanimivost o številki (1)47.