Sluzenje morja med Izolo in Strunjanom. Fotografija je nastala v nedeljo. Foto: MMC RTV SLO
Sluzenje morja med Izolo in Strunjanom. Fotografija je nastala v nedeljo. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je burja pred dnevi odpihnila večino sluzi in so se že pojavile napovedi, da se je morsko cvetenje končalo, se je v nedeljo in danes izkazalo, da ni tako, je poročala TV Slovenija.

Kot so pred dnevi sporočili z Nacionalnega inštituta za biologijo, sluz nastane zaradi delovanja fitoplanktona, ki pod določenimi pogoji velik delež proizvedene organske snovi izloči v vodo. Sprva je bilo sluzenje opaženo v globljih vodnih slojih, nato pa so se želatinaste prevleke pojavile tudi na površini morja.

Sluz poleg amorfne želatinaste mase vključuje najrazličnejše žive in nežive delce, ki se nanje ujamejo, med drugim fitoplankton, zooplankton in njihove izločke, ličinke in jajca drugih živali, različne skeletne delce oz. druge ostanke različnih rastlinskih ter živalskih celic, bakterije, cvetni prah, ciste ter mineralne delce iz morskih usedlin in kopenskega izvora.

Zdravja kopalcev sluz sicer ne ogroža, ker pa se vanje ujamejo številni organizmi, ki so lahko tudi patogeni, se izpostavljanje vseeno odsvetuje.