Za vnovično vložitev interpelacije o delu in odgovornosti ministrice Emilije Stojmenove Duh so se v poslanski skupini SDS odločili na podlagi petih novih dejstev. Foto: BoBo
Za vnovično vložitev interpelacije o delu in odgovornosti ministrice Emilije Stojmenove Duh so se v poslanski skupini SDS odločili na podlagi petih novih dejstev. Foto: BoBo

"Očitamo ji šest točk, zaradi katerih menimo, da bi morala interpelacija uspeti. Najprej jo sumimo storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po štirih členih kazenskega zakonika, sumimo jo oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ zaradi neučinkovitega in negospodarnega nakupa 13 tisoč računalnikov, sumimo jo tudi zavajanja javnosti v povezavi z njenim ravnanjem pri nakupu 13 tisoč računalnikov," je naštel Lisec.

"Zelo nas žalosti, da namesto resnih odgovorov dobivamo nove laži, zavajanja in tudi nove obljube, tako od ministrice za digitalno preobrazbo kot na žalost tudi od predsednika vlade," je dodal ter pojasnil, da so se za vnovično vložitev interpelacije o delu in odgovornosti v poslanski skupini SDS odločili na podlagi petih novih dejstev.

Nakup računalnikov po mnenju Računskega sodišča ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. Agencija za varstvo konkurence (AVK) štiri podjetja (Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92) sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

Tretja stvar, zaradi katere so se odločili za interpelacijo, je poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja za leto 2024. To je po besedah Lisca pokazalo, da je Slovenija na samo dveh področjih izboljšala stanje, na vseh drugih področjih pa je nazadovala.

Za vložitev interpelacije so se v SDS-u odločili tudi zaradi domnevnega mobinga in šikaniranja zaposlenih na ministrstvu za digitalno preobrazbo ter številnih odhodov tamkajšnjih zaposlenih.

Interpelacijo so vložili tudi zaradi kritik na račun kampanje za boj proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru Premisli, nato stisni, ki jo je ministrstvo začelo marca letos. Po mnenju strokovnjakov bi lahko vsebina na plakatih v okviru kampanje imela nasprotni učinek od želenega, zato so na ministrstvo naslovili pismo, v katerem so ga pozvali k umiku plakatov.

"Na ta projekt so jo opozorili psihiatri, psihologi, ravnatelji in druga strokovna javnost, ampak ministrica pravi, da je ta projekt dober. Ampak saj vemo, ko ministrica za digitalno preobrazbo reče, da je projekt dober, vemo samo dvoje – da ta projekt ni dober in da bo verjetno kar veliko stal slovenske davkoplačevalce," je dejal Lisec.

Nezadovoljstvo z Golobovim odgovorom

V SDS-u so se za interpelacijo odločili tudi zaradi odgovora premierja Roberta Goloba na poslansko vprašanje o delu ministrice.

"Očitno predsednik vlade drži glavo v pesku ali pa ne pozna zadev in še vedno ščiti ministrico, pri tem pa, kot rečeno, ne samo poslanska skupina SDS-a, ampak Agencija za varstvo konkurence, Računsko sodišče, Evropska komisija, pa verjetno se bo našel še kdo, ugotavljajo, da ta ministrica ne dela dobro, da ta ministrica ne dela," je dejal poslanec SDS-a in izrazil upanje, da bodo vsaj poslanci Levice in SD-ja zmogli pokazati "rdeči karton ministrici, se ji zahvaliti za njeno negospodarno, netransparentno in pa nevestno delo in s tem tudi pokazati predsedniku vlade, da so takšni ministri, kot je ministrica Emilija Stojmenova Duh, tudi mlinski kamen za resno delo resne vlade."

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec je že vložila interpelacijo v DZ-ju, je razvidno s spletne strani DZ-ja.

SDS očita nevestno delo Emiliji Stojmenovi Duh