Kandidati, ki na maturi niso bili uspešni, se lahko na jesenski rok prijavijo najkasneje do petka. Foto: Shutterstock
Kandidati, ki na maturi niso bili uspešni, se lahko na jesenski rok prijavijo najkasneje do petka. Foto: Shutterstock

Splošno maturo je letos opravilo 5793 dijakov, neuspešen pa je bil 501 dijak. Poklicno maturo je medtem opravljalo 8204 kandidatov, od tega 7324 dijakov in 880 preostalih. Uspešno jo je opravilo 7400 kandidatov, neuspešnih pa je bilo 804 kandidatov.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili rezultate letošnje mature, pojasnil, da se delež uspešnih na maturi v zadnjih treh letih ni bistveno spreminjal. To dokazuje, da je matura stabilno preverjanje znanja, je prepričan.

Letos je bilo namreč na splošni maturi v spomladanskem roku uspešnih 92 odstotkov vseh kandidatov, lani jih je bilo uspešnih 91,6 odstotka, leta 2022 pa 92 odstotkov, kažejo podatki Državnega izpitnega centra. Tudi pri poklicni maturi se je delež uspešnih gibal pri okoli 90 odstotkih.

Zlatih maturantov, ki so dobili spričevalo s pohvalo, ker so dosegli od 30 do 34 točk, je bilo na letošnji splošni maturi 333, lani pa jih je bilo 316. Med najboljšimi je bilo 196 deklet in 137 fantov iz 49 različnih gimnazij. Vseh 34 točk pa je letos doseglo 20 kandidatov, kar je dva več kot lani. Med diamantnimi maturanti, torej tistimi, ki so dosegli vse točke, je 15 deklet in pet fantov.

Maturitetno spričevalo s pohvalo pri poklicni maturi pa je po navedbah ministra doseglo 317 kandidatov, lani 356. Med najboljšimi je bilo 45 deklet in 31 fantov. Vseh 23 točk pa je doseglo 76 kandidatov, medtem ko jih je bilo lani 106.

Mednarodno maturo, ki poteka na štirih gimnazijah, je medtem opravljalo skupaj 73 dijakov iz Slovenije in 48 tujcev. Med njimi jih je kar 47 zlatih maturantov, kar pomeni, da so na mednarodni maturi dosegli vsaj 40 od skupaj 45 točk. Izjemen uspeh, torej vseh 45 točk, so dosegli štirje kandidati, je dejal Felda.

Dijaki izvedeli izide splošne mature

V prvih 10 minutah po objavi rezultate pogledala polovica kandidatov

Predsednik državne komisije za poklicno maturo Boris Dular je medtem poudaril, da sta poklicna in splošna matura različni, a nobena ni slabša. "Ključno je, da je Slovenija s svojim sistemom v bistvu v evropskem vrhu pri zagotavljanju kakovosti," je dejal. Pri tem je dodal, da si šole in druge ustanove ne smejo zgolj prizadevati, da kandidati poklicno maturo opravijo in si tako zagotovijo možnost vpisa na višje šole, ampak je najpomembnejše, da ti dijaki v letih izobraževanja uspešno pridobijo znanje in postanejo najboljši strokovnjaki na svojem področju.

Predsednica državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Krajnc je na novinarski konferenci pojasnila, da na letošnji splošni maturi kršitev izpitne tajnosti niso opazili, kar kaže, da je sistem deloval tako, kakor mora delovati. Predstavljeni rezultati so objektivni in verodostojni, kolikor je to na pedagoškem področju mogoče, meni.

Kot je pojasnil direktor Državnega izpitnega centra (DIC) Darko Zupanc, lahko maturanti od 7. ure zjutraj vidijo svoj rezultat, začeli pa so teči tudi elektronski vpogledi, kjer lahko vidijo svoje izdelke, koliko točk jim kje manjka in podobno. V prvih desetih minutah je rezultate pogledala polovica, do 8. ure skoraj 72 odstotkov. E-vpogledi v izpitno dokumentacijo in oddaja e-ugovora na oceno oziroma na način izračuna izpitne ocene bodo trajali tri delovne dni, in sicer do ponedeljka. Kandidati, ki niso bili uspešni, se lahko na jesenski rok prijavijo najpozneje do petka.