Pijus Širvys je dosegel edini zadetek za Mariborčane v Plovdivu. Foto: www.alesfevzer.com
Pijus Širvys je dosegel edini zadetek za Mariborčane v Plovdivu. Foto: www.alesfevzer.com

Vzdušje je bilo imenitno. Na stadionu Hristo Botev v Plovdivu se je zbralo 15.000 gledalcev.

V začetni postavi je bil tudi Josip Iličić, ki je še pred desetimi dnevi igral v osmini finala evropskega prvenstva proti Portugalski v Frankfurtu. Manjkali so poškodovani Blaž Vrhovec, Karol Borys (postopek registracije še ni končan) in Andraž Žinič, ki niso dopotovali z moštvom v Plovdiv.

Odlični napadalec Ujah zadel z glavo
Gostitelji so povedli v 9. minuti, ko je po predložku Ivelina Popova z desne strani Anthony Ujah dobil zračni dvoboj, prišel do udarca z glavo, žoga je zadela prečko in se odbila v mrežo.

Anthony Ujah je blestel predvsem v dresu Kölna. Med letoma 2013 in 2015 je dosegel 21 zadetkov v Bundesligi. Foto: EPA
Anthony Ujah je blestel predvsem v dresu Kölna. Med letoma 2013 in 2015 je dosegel 21 zadetkov v Bundesligi. Foto: EPA

33-letni nigerijski napadalec se je dokazal v Bundesligi, kjer je igral za Mainz, Köln, Werder iz Bremna in Union iz Berlina.

Širvys izenačil z natančnim strelom z 20 metrov
V 19. minuti je Jan Repas skušal podati pred vrata, gostitelji so žogo slabo izbili, Pijus Širvys jo je z 20 metrov takoj z desno nogo usmeril proti mreži in mimo vratarja zadel za izenačenje. Prvi evropski nastop Litovca v vijoličastem in takoj prvi gol.

Slovenski podprvaki so dobili zalet. V 21. minuti se je žoga še drugič znašla v domači mreži, tokrat je zadel Hilal El Arabi Soudani, vendar zadetek ni bil priznan zaradi prepovedanega položaja. Posnetek si je ogledal videosodnik in potrdil odločitev stranskega sodnika, ki je dvignil zastavico.

V prvem polčasu bi lahko še enkrat zadeli tudi gostitelji. Z roba kazenskega prostora je v 30. minuti močno udaril James Eto'o, žoga pa je zadela prečko.

Beugre zadel vratnico
V nadaljevanju tekme so okvir vrat zadeli tudi gostje. V 54. minuti je po podaji Jana Repasa do Edgarda Beugreja ta poslal žogo ob vratarju Plovdiva, a zadel le vratnico. Strel Josipa Iličića v 64. minuti pa ni bil dovolj močen, da bi vratar Matvei Igonen klonil.

Iliev odločil tri minute po vstopu v igro
V 71. minuti je Samuel Akere s prodorom po desni strani podal pred vrata, Nikola Iliev pa je usmeril žogo pod prečko. 20-letni vezist je vstopil v igro tri minute pred tem. Kljub nekaj polpriložnostim gostov se izid ni več spremenil.

Nagrada za napredovanje bo Panathinaikos
Če Mariboru uspe preskočiti bolgarsko oviro, povratna tekma bo 18. julija v Ljudskem vrtu, ga v 2. kvalifikacijskem krogu čaka Panathinaikos, katerega člani so bili v prejšnji sezoni trije slovenski reprezentanti – Andraž Šporar, Adam Gnezda Čerin in Benjamin Verbič. V primeru izpada pa bodo evropsko pot nadaljevali v 2. kvalifikacijskem krogu Konferenčne lige.

Zadetki s tekme Botev Plovdiv – Maribor

Evropska liga, 1. predkrog, prva tekma:
BOTEV PLOVDIV – MARIBOR 2:1 (1:1)
15.000; Ujah 9., Iliev 74.; Širvys 19.

Sodnik: David Dickinson (Škotska)

Povratna tekma bo v četrtek, 18. julija, ob 20.15.