Luka Menalo je v pravem trenutku dosegel prvi gol v novi sezoni in šele drugega v dresu Celja, ki ga je okrepil januarja letos. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Menalo je v pravem trenutku dosegel prvi gol v novi sezoni in šele drugega v dresu Celja, ki ga je okrepil januarja letos. Foto: www.alesfevzer.com

Na začetku tekme je Celje prevladovalo, izredni priložnosti sta imela Aljoša Matko v 18. minuti in Mario Kvesić v 20. minuti, a obakrat je izjemno branil vratar Shamrocka Leon Pohls.

Premoč so Celjani kronali v 34. minuti, ko je z diagonalnim strelom z desne strani zadel Luka Menalo, ki si je s preigravanjem utrl pot v kazenski prostor Ircev. Gostje so pred odmorom prišli do svojih priložnosti, ki pa jih niso izkoristili.

Kapetan na nogi imel 2:0

Drugi polčas je prinesel večjo terensko premoč grofov, ki pa tega niso znali izkoristiti. V vratih Roversov se je razbranil Pohls (sedem obramb!), domači rezervist Aarons pa se je v 71. minuti preveč zapletel ob zaključku, ko se je sam znašel pred gostujočimi vrati.

V 77. minuti je Lovro Štubljar preprečil izenačenje Shamrocka, ko je z desno močno udaril McEneff, na koncu pa je celjski čuvaj mreže ostal nepremagan zaradi šestih obramb.

Po veliki napaki irske obrambe v 85. minuti, je kapetan Celja Denis Popović zgrešil skorajda popolnoma prazna vrata gostov. Velika zapravljena priložnost za podvojitev prednosti pred povratno tekmo v Dublinu, ki jo slovenski prvaki lahko obžalujejo.

Razmerje poskusov strelov: 13:10 za Celje
Streli v okvir vrat: 8:6 za Celje

Prva zmaga po vrnitvi Riere

Vrnitev trenerja Alberta Riere na celjsko klop sprva ni prinesla uspeha. Zaporedna poraza s Slovanom Bratislavo in Muro, a zdaj so Celjani le slavili in naredili pomemben korak proti evropski jeseni.

Povratna tekma bo čez teden dni v irskem glavnem mestu Dublinu. Napredovanje Celjanov bi že pomenilo evropsko jesen, saj bi v najslabšem primeru igrali v skupinskem delu Konferenčne lige. Zaradi poškodb so pri slovenskih prvakih sicer manjkali Karničnik, Svetlin in Zabukovnik.

Če bodo Celjani uspešni, jih v zadnjem krogu čaka poraženec dvoboja v kvalifikacijah za Ligo prvakov med švedskim prvakom Malmöjem in grškim prvakom PAOK-om.

Če bodo izgubili, bodo tolažbo iskali v zadnjem predkrogu Konferenčne lige, njihov tekmec bo zmagovalec obračuna Ordabasi (Kazahstan) – Pjunik (Armenija).

Menalo zagotovil Celju minimalno zmago nad Shamrockom

Evropska liga, 3. predkrog, prva tekma:

CELJE – SHAMROCK ROVERS (IRS) 1:0 (1:0)
2478; Menalo 34.

Sodnik: Damian Sylwestrzak (Poljska)

Povratna tekma bo 15. avgusta ob 21.00.


Sorodna novica Olimpija s kar 3:0 nadigrala Šerif; Soudani v 97. minuti zadel za zmago Maribora