Urugvajski napadalec Darwin Nunez, ki si kruh služi pri Liverpoolu, je po tekmi skočil na tribune in se spustil v boj s pestmi s kolumbijskimi navijači. Foto: EPA
Urugvajski napadalec Darwin Nunez, ki si kruh služi pri Liverpoolu, je po tekmi skočil na tribune in se spustil v boj s pestmi s kolumbijskimi navijači. Foto: EPA

Drugi polfinalni dvoboj Cope Americe je dobil silovit preobrat, v katerem so se nogometaši na tribunah pretepali z navijači. Kamere so v svet ponesle sliko nogometašev Urugvaja, na čelu z napadalcem Darwinom Nunezom, ki si kruh služi v Liverpoolu, kako so stekli na tribune stadiona Bank of America in fizično obračunali s kolumbijskimi navijači.

Po posnetkih sodeč sta Nunez in branilec Jose Maria Gimenez podelila kar nekaj udarcev, medtem ko so navijači Kolumbije lomastili po tribuni, kjer so bile zbrane družine in otroci urugvajskih igralcev. Varnostna služba je odpovedala, saj ni mogla zadržati besnih Kolumbijcev, zaradi česar so Urugvajci stvari vzeli v svoje roke.

V intervjuju po tekmi je Gimenez dejal, da se je vse skupaj začelo, ko se je nad družine urugvajskih nogometašev zgrnil plaz kolumbijskih navijačev. "To je katastrofa, naše družine so bile v veliki nevarnosti," je besnel Gimenez.

Dodal je: "Ni bilo policije in morali smo braniti svoje družine. Za to sta kriva dva, morda trije ljudje, ki ne znajo piti in so spili malce preveč."

Ignacio Alonso, predsednik urugvajske nogometne zveze, je po tekmi sedmi sili dejal, da so urugvajski nogometaši želeli le zaščititi svoje družine. "Igralci so se odzvali instinktivno, naravno. Želeli so zaščititi svoje družine in otroke, ki so bili na tisti strani tribune. Napadeni so bili starši, žene, najožji družinski člani, bratje in sestre," je povedal.

V sporočilu za javnost je južnoameriška krovna nogometna organizacija CONMEBOL zapisala, da "ostro obsoja vsako nasilno dejanje, ki vpliva na nogomet." Dodala je, da "na igrišču in zunaj njega ni prostora za nestrpnost in nasilje".

Tekmo je sicer dobila Kolumbija, ki se je v veliki finale uvrstila z minimalno zmago 1:0. Mož odločitve je bil Jefferson Lerma, ki je mrežo zatresel v 39. minuti. Kolumbijci so ves drugi polčas igrali z igralcem manj, potem ko je bil v končnici prvega polčasa izključen Daniel Munoz.

V finalu se bosta za naslov na prvenstvu Amerik torej pomerili Kolumbija in Argentina. A veliko vprašanje je, kako je lahko na takšni ravni prišlo do očitnega pomanjkanja varnosti. Še posebej v državi, ki čez dve leti gosti svetovno prvenstvo ...

Sorodna novica Kolumbija z igralcem manj prek Urugvaja do finala z Argentino