Ursula von der Leyen je bila ponovno izvoljena na položaj predsednice Evropske komisije. Foto: EPA
Ursula von der Leyen je bila ponovno izvoljena na položaj predsednice Evropske komisije. Foto: EPA

"Čestitke Ursuli von der Leyen za ponovno izvolitev za predsednico Evropske komisije. Želim vam veliko uspehov pri opravljanju tega odgovornega poslanstva in verjamem, da bomo še naprej tesno sodelovali v korist Evropejcev," je na omrežju X zapisala predsednica države Nataša Pirc Musar.

Sorodna novica Evropski parlament potrdil Ursulo von der Leyen za drugi mandat

Premier Robert Golob je ob izreku čestitke poudaril, da se veseli nadaljnjega plodnega sodelovanja pri reševanju zapletenih izzivov, s katerimi se spopada Evropa. "Te lahko premagamo le, če bomo delovali skupaj in v korist naših državljanov," je dodal.

Predsednici komisije je čestitala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je dodala, da se veseli sodelovanja za skupno dobro, gospodarsko in družbeno blaginjo ter mir v Evropi in po svetu.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je medtem v objavi na omrežju X von der Leyen zaželel veliko uspeha pri njenih nadaljnjih prizadevanjih za močnejšo in odpornejšo Evropsko unijo.

Evropski parlament je danes na tajnem glasovanju von der Leyen potrdil za nov petletni mandat na čelu Evropske komisije. Imenovanje nemške političarke iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) je podprl 401 poslanec. Glasovalo je sicer 707 poslancev, proti jih je bilo 284, 15 se jih je vzdržalo, sedem glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Von der Leyen bo sedaj lahko začela oblikovati svojo prihodnjo komisarsko ekipo, ki naj bi jo predvidoma predstavila septembra.