Foto: Občina Solčava/Katarina Prelesnik
Foto: Občina Solčava/Katarina Prelesnik

Že v noči iz 19. na 20. julij je ob obilnem deževju v dolino zgrmela ogromna gmota kamenja in skal ter poškodovala tamkajšnjo priljubljeno planinsko pot na Okrešelj ter cestišče med Logarskim kotom in slapom Rinka. Planinsko pot do Okrešlja je bila nato še isti dan očiščena in odprta, a je nedeljsko neurje znova razdejalo območje pod slapom.

Zato pristojni razmišljajo, da bi pot do slapa prestavili drugam. Kot je dejala županja Solčave Katarina Prelesnik, na tem območju namreč ne morejo imeti vsak teden bagerjev, s katerimi odstranjujejo nasuto kamenje iz struge.

Po njenih besedah je po neurju, ki se je na tem območju razbesnelo v nedeljo okoli 15.30, gorska reševalna služba rešila 17 planincev z Okrešlja. Poleg tega sta se dva planinca, ki sta bila v okolici Orlovega gnezda, v dolino vrnila z gorskimi reševalci. Vsi planinci so nepoškodovani, je zatrdila županja.

Iz prostorov Planinskega doma na Okrešlju je po njenih besedah neurje odneslo hladilnik in še nekaj gostinske opreme.

Županja je napovedala, da bodo morali zaradi vnovičnega neurja spet zapreti cesto od Logarskega dola do slapa Rinka. Pojasnila je, da je bil že od prejšnjega ponedeljka na cesti znak, da je promet po tej cesti prepovedan, vendar obiskovalci tega niso spoštovali. Kljub vsemu bo vsaj del poti še vedno odprt, zato je obisk Logarske doline mogoč še naprej.

Ocenila je še, da skupna škoda po neurju pred dobrim tednom dni in nedeljskem znaša okoli dva milijona evrov.

Prelesnik je napovedala, da bodo danes pregledali pešpot po Logarski dolini. Upa, da bodo lahko vzpostavili prehodnost v celoti. Vsekakor je spodnji del Krajinskega parka brez posebnosti, prehoden, obiskovalce pa je pozvala, da pustijo vozila pred dolino in si Logarsko dolino ogledajo peš.

Pričakuje tudi, da bo v Logarski dolini zaradi sanacije posledic neurij povečan promet tovornih vozil.

Obiskovalci so sicer imeli v nedeljo parkirana vozila na območju pod slapom, vendar so se še pravočasno umaknili in nobeno vozilo ni bilo zasuto, ostal naj bi le en motor.