Ruska vohuna sta se predstavljala kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artjom Viktorovič Dulcev. Foto: Reuters
Ruska vohuna sta se predstavljala kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artjom Viktorovič Dulcev. Foto: Reuters

Na letališču v Ankari je včeraj potekala največja izmenjava zapornikov po koncu hladne vojne. Rusija in Belorusija na eni ter Združene države in njene zaveznice, med njimi tudi Slovenija, na drugi strani so izmenjale 26 zapornikov.

V Rusijo se je sinoči vrnilo deset ruskih državljanov, tudi mladoletna otroka ruskih vohunov, ki so ju prijeli in obsodili v Sloveniji. Izpuščene ruske zapornike je na moskovskem letališču Vnukovo pričakal predsednik Vladimir Putin.

"Najprej bi rad vsem čestital ob vrnitvi v domovino," je ob njihovem prihodu na moskovsko letališče Vnukovo dejal ruski predsednik Putin, ki namerava izpuščene ruske zapornike odlikovati z državnimi odlikovanji

Izmenjanih tudi več političnih zapornikov

Med izmenjanimi tudi otroka agentov, ujetih v Sloveniji

Sorodna novica V Ankari končali največjo izmenjavo zapornikov po hladni vojni. Biden in Golob govorila 21. julija

V Rusijo se je vrnilo deset ruskih državljanov. Tri so izpustile Združene države, dva Slovenija, po enega pa Nemčija, Norveška in Poljska. Z izpuščenima vohunoma Artjomom in Ano Dulcevo, ki so ju decembra 2022 prijeli v Sloveniji, sta se vrnila tudi njuna mladoletna otroka. Kot je sporočil Kremelj, otroka ne znata rusko in sta šele na letalu med poletom proti Moskvi izvedela, da sta Rusa.

Med izmenjanimi zaporniki je tudi agent Zvezne varnostne službe Vadim Krasikov, ki je v Nemčiji prestajal dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019. Tiskovni predstavnik nemške vlade je izjavil, da odločitev o izpustitvi Krasikova ni bila lahka in da je temeljila na dolžnosti Berlina do nemških državljanov in solidarnosti z ZDA.

Ameriške državljane je ob vrnitvi v ZDA poleg predsednika Bidna pričakala tudi podpredsednica Kamala Harris, oba pa sta izrazila zadovoljstvo ob njihovi vrnitvi in poudarila pomen diplomacije.

Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, rusko-ameriško novinarko Alsu Kurmaševo in nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana so ob izkrcanju v vojaškem oporišču Andrews blizu Washingtona pričakali družinski člani in prijatelji.

Biden se je zahvalil ameriškim zaveznikom, ki so po njegovih besedah sprejeli "zelo težko odločitev" za izpustitev zapornikov, navaja britanski BBC.

Sorodna novica Volk o izmenjavi zapornikov: S skupnimi močmi prijeli vohuna in izvedli izmenjavo

Ameriški predsednik je poudaril tudi pomen tega dne za družine, ki so bile ločene od svojih bližnjih, Kamala Harris pa je v svojem nagovoru namenila pozornost Bidnu in dejala, da izpustitev zapornikov prikazuje, kako pomembno je imeti "predsednika, ki razume moč diplomacije".

Tudi Biden je že v četrtek izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo označil za "dosežek diplomacije". Ob tem je bil kritičen do navideznih sojenj v Rusiji, v katerih so bili obsojeni izpuščeni zaporniki.

Vrnitev izpuščenih zapornikov