Slovenski rokometaši bodo zaigrali v četrtfinalu olimpijskega turnirja. Nasprotnik v Lillu? Reprezentanca Norveške. Foto: Reuters
Slovenski rokometaši bodo zaigrali v četrtfinalu olimpijskega turnirja. Nasprotnik v Lillu? Reprezentanca Norveške. Foto: Reuters

Gre za ponovitev obračuna z januarskega evropskega prvenstva, ko je v skupinskem delu slavila izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Uroša Zormana. Predtem slovenski rokometaši Norvežanov niso premagali vse od leta 2016, slavili pa so na treh od zadnjih desetih tekem z njimi.

Slovenci so letos reprezentančno sezono začeli januarja na evropskem prvenstvu in na poti do končnega šestega mesta premagali tudi Norveško v zadnjem krogu prvega skupinskega dela tekmovanja v Berlinu. Norveška reprezentanca je nato turnir končala tri mesta za slovensko, a si je prav tako kot Slovenija sredi marca skozi uspešne kvalifikacije priigrala nastop na olimpijskih igrah.

Za vsako od reprezentanc bo napredovanje v polfinale prvo v zgodovini, saj tudi Norvežani tako kot Slovenci do zdaj na olimpijskih igrah še niso prišli dlje kot do četrtfinala. Slovenija na olimpijskih igrah nastopa četrtič, Norveška pa tretjič, le nazadnje v Tokiu pa je prišla do četrtfinala, kjer jo je ustavila Danska.

Blaž Janc (na fotografiji) je skupaj z Aleksom Vlahom glavno orožje slovenske reprezentance v napadu. Foto: Reuters
Blaž Janc (na fotografiji) je skupaj z Aleksom Vlahom glavno orožje slovenske reprezentance v napadu. Foto: Reuters

Slovenija in Norveška sta v spodnji polovici
Danska je bila pred osmimi leti v Riu de Janeiru v četrtfinalu premočna tudi za slovensko zasedbo. Takrat je Slovenija sicer sijajno opravila skupinski del tekmovanja, a nato naletela na premočno Dansko, ki je od takrat poleg Francije merilo vsega v moškem rokometu.

Zormanovi varovanci so se tokrat izognili Franciji, še drugi od dveh v zadnjem času najmočnejših zasedb na svetu, potem ko so v skupini A zasedli drugo mesto. To jim je prineslo obračun z Norveško, medtem ko se bodo Francozi pomerili z Nemčijo, zmagovalko slovenske skupine. Preostala četrtfinalna para sta še Španija – Egipt in Danska – Švedska. Slovenija in Norveška sta v spodnji polovici skupaj z Dansko in Švedsko.

Slovenci drugi v skupinskem delu tekmovanja
Slovenski rokometaši so turnir v Parizu odprli s porazom proti Španiji. Na tekmi so vodili večji del dvoboja, imeli prednost nekaj golov, v zadnjih 20 minutah pa so "premagali sami sebe" ob porazu z 22:25, kot so pozneje povedali slovenskim novinarjem v mešani coni. Jeza je bila večja kot razočaranje, je s takratnimi odzivi namignil Blaž Janc. Same igre nato Slovenci niso pretirano spreminjali, so pa zmanjšali število nepotrebnih napak, malce izboljšali realizacijo in posledično po vrsti premagali Hrvaško (31:29), Švedsko (29:24) in Japonsko (29:28). Potem ko so si že zagotovili četrtfinalno vstopnico za Lille, so proti Nemčiji, na kateri so odpočili nekaj nosilcev igre, v zadnjem krogu izgubili z 29:36. To je bilo dovolj za drugo mesto v skupini zaradi boljšega medsebojnega izkupička proti Španiji in Švedski, ki sta končali za njo.

Dolenec želi imeti namesto akreditacije okoli vratu olimpijsko medaljo

Norvežani so na drugi strani v prvem krogu skupine B premagali Argentino (36:31), nato pa v drugem presenetili še nekoliko razglašene Francoze s 27:22. V tretjem krogu je padla še Madžarska (26:25), preden sta sledila poraza proti Egiptu (25:26) in vsaj na videz premočni Danski (32:25).

Vratar Klemen Ferlin je na olimpijskem turnirju že večkrat navdušil z imenitnimi predstavami. Foto: Reuters
Vratar Klemen Ferlin je na olimpijskem turnirju že večkrat navdušil z imenitnimi predstavami. Foto: Reuters

Naslednja tekma je tista, ki jo moramo dobiti. Če bi kdo pred turnirjem rekel, da bomo že pred zadnjo tekmo četrtfinalisti, bi se mu smejal. A s tako igro so zrasla naša pričakovanja. Ničesar se ne bojimo in samozavestno gremo v četrtfinale. Pomembno je, da smo privarčevali tudi nekaj moči.

Blaž Janc, reprezentant

Zormanova ekipa ima precej orožij
Slovenska igra v Parizu sloni na čvrsti obrambi, v kateri največ dela opravi trojica v srednjem bloku Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Borut Mačkovšek, a je ta manjkal na zadnjih dveh tekmah zaradi oteklega kolena. V vratih blesti predvsem Klemen Ferlin, ki je proti Švedom v drugem polčasu nasprotnika spravljal v obup in slovenski izbrani vrsti pomagal dvigniti samozavest pred morebitnimi spopadi v izločilnih bojih. V napadu, kjer Slovenci stavijo predvsem na hitrost, je v življenjski formi Aleks Vlah, drugi najboljši strelec dozdajšnjega olimpijskega turnirja s 35 goli. Igra z nižjo postavo, tudi z odličnim Blažem Jancem na desnem zunanjem pa tekmecem povzroča ogromno težav. Pri organizaciji ima selektor Zorman v rokavu več asov, vključno s fizično zelo dobro pripravljenim Deanom Bombačem.

Rokometaši olimpijski duh iz Pariza prenesli v Lille in želijo v polfinale

Pomembno je bilo privarčevati nekaj moči
"Naslednja tekma je tista, ki jo moramo dobiti. Če bi kdo pred turnirjem rekel, da bomo že pred zadnjo tekmo četrtfinalisti, bi se mu smejal. A s tako igro so zrasla naša pričakovanja. Ničesar se ne bojimo in samozavestno gremo v četrtfinale. Pomembno je, da smo privarčevali tudi nekaj moči," je po zadnji tekmi v skupini dejal Janc. Norvežani upe polagajo predvsem v zunanjo linijo s Haraldom Reinkindom, Tobiasom Groendahlom in za zdaj še zadržanim Sanderjem Sagosenom. Nevaren je z desnega krila tudi Alexander Blonz, poleg Groendahla eden najmlajših v sicer izkušeni selekciji trenerja Jonasa Willeja. Manjka jim predvsem boljši vratarski prispevek Torbjoerna Bergeruda.

Dvoboj v Lillu na nogometnem stadionu Pierra Mauroyja se bo začel ob 21.30 z neposrednim prenosom na TV SLO 2, MMC-ju in na Valu 202.

Uroš Zorman: Kažemo najboljše predstave, odkar sem selektor

Olimpijske igre, četrtfinale

Sreda ob 13.30:
NEMČIJA – FRANCIJA

Ob 9.30:
ŠPANIJA – EGIPT

Ob 21.30:
SLOVENIJA – NORVEŠKA

Ob 17.30:
DANSKA – ŠVEDSKA

POLFINALE, petek, 9. avgusta

FINALE, nedelja, 11. avgusta

TEKMA ZA TRETJE MESTO, nedelja, 11. avgusta