Ponekod so izmerili rekordne avgustovske temperature. Foto: EPA
Ponekod so izmerili rekordne avgustovske temperature. Foto: EPA

V Italiji bo vročinski val po napovedih dosegel vrhunec danes in v sredo. Za danes so rdeče opozorilo, ki pomeni, da bodo visoke temperature ogrožale tudi sicer zdrave ljudi, razglasili v 19 italijanskih mestih, za sredo pa v 22, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dolgotrajen vročinski val je na Apeninskem polotoku prizadel tudi gorska območja. Kot je sporočila regionalna agencija za okolje Arpa za dolino Aoste, so na najvišjem vrhu Alp Mont Blancu konec tedna 33 ur merili temperature nad ničlo.

Hrvaški hidrometeorološki zavod pa je za danes izdal rdeče vremensko opozorilo za celotno jadransko obalo, medtem ko za druge dele države zaradi visokih temperatur velja oranžno opozorilo. V sredo bo v rdečem celotna država. Na Hrvaškem se bodo temperature danes čez dan gibale med 33 in 38 stopinjami Celzija, najbolj vroče pa bo v osrednjem delu Dalmacije.

Z izjemno visokimi temperaturami se spopadajo tudi drugod na Zahodnem Balkanu, vročinski val pa bo vztrajal predvidoma do konca tedna.

V Bosni in Hercegovini bodo temperature po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH-a danes na jugu države dosegle do 42 stopinj Celzija. V Srbiji se bo živo srebro glede na napovedi vremenoslovcev povzpelo do 41 stopinj Celzija, prebivalce Beograda pa bodo pestile tudi tropske noči. Podobno bo tudi v Črni gori, kjer bodo temperature dosegle do 40 stopinj Celzija.

Tudi na Madžarskem naj bi bilo danes od 32 do 37 stopinj Celzija, na območju, ki meji na Vojvodino in Romunijo, pa bi se živo srebro lahko povzpelo do 40 stopinj Celzija, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V Združenem kraljestvu najbolj vroč dan v letu do zdaj

Že v ponedeljek so o rekordni vročini poročali tudi iz nekaterih drugih evropskih držav. V Združenem kraljestvu so zaznali najbolj vroč dan v letu do zdaj. V Cambridgeu se je živo srebro povzpelo na 34,8 stopinje Celzija, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tudi v Nemčiji so po navedbah tamkajšnjih vremenoslovcev v ponedeljek izmerili najvišje temperature letos, in sicer 35,7 stopinje Celzija v mestu Bad Neuenahr-Ahrweiler na jugu zvezne dežele Porenje-Pfalško.

Na Arktiki najvišja avgustovska temperatura do zdaj

Na otočju Svalbard na Arktiki pa so konec tedna izmerili najvišjo avgustovsko temperaturo do zdaj, ki je presegla 20 stopinj Celzija, je v ponedeljek sporočil norveški meteorološki inštitut. Prejšnji avgustovski rekord je bil 18,1 stopinje Celzija, kolikor so namerili 31. avgusta 1997, najvišja temperatura do zdaj pa je bila 21,7 stopinje Celzija 25. julija 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povprečne avgustovske temperature na Svalbardu sicer znašajo od šest do devet stopinj Celzija.