Grad v občini Velike Lašče, v virih prvič omenjen leta 1220, je gradila rodbina Auerspergov; Slovenija ga po delih obnavlja že vse od osamosvojitve. Foto: BoBo
Grad v občini Velike Lašče, v virih prvič omenjen leta 1220, je gradila rodbina Auerspergov; Slovenija ga po delih obnavlja že vse od osamosvojitve. Foto: BoBo

V prizadevanjih za obnovo kulturne dediščine je ministrstvo za kulturo pri prenovi gradu Turjak naletelo na oviro. Po tem, ko so na začetku leta objavili prvo javno naročilo za celovito prenovo gradu, to očitno ni bilo oddano, zato bodo morali ponoviti naročilo in znova iskati izvajalce prenove, je razvidno iz objave na portalu javnih naročil.

Sorodna novica Ministrstvo za kulturo objavilo naročilo za obnovo gradu Turjak, ocenjeno na 7,5 milijona evrov

Ministrstvo je ponovno naročilo za prenovo že objavilo
Ministrstvo za kulturo je konec junija kot izvajalca obnove na prvem objavljenem razpisu, na katerega se je prijavilo šest izvajalcev, izbralo podjetje Lesnina MG oprema iz Ljubljane. Ponudbe štirih je ministrstvo ocenilo kot nedopustne, ker so bodisi presegale razpoložljiva sredstva bodisi ponudniki niso predložili vseh zahtevanih dokumentov, dopustnosti ene od ponudb pa niti ni ocenjevalo, ker ni bila najugodnejša. Najugodnejša je bila namreč ponudba Lesnine MG oprema in je bila za približno 100.000 evrov nižja, kot je za projekt pripravljeno odšteti ministrstvo, to je 7,5 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

Ponudnik naj ne bi predložil vse zahtevane dokumentacije
Na ministrstvu so zatem odločitev spremenili, podjetje pa je na Državno revizijsko komisijo vložilo zahtevek za revizijo, a je bil ta zavrnjen. Da so prvotno odločitev spremenili, so na ministrstvu med drugim utemeljili s tem, da ponudnik ni predložil vse zahtevane tehnične dokumentacije. Ministrstvo je sicer ponovno naročilo za prenovo gradu objavilo danes, še kaže portal javnih naročil.

Obnova gradu Turjak s pripadajočimi pristavami in parkom bo sofinancirana v okviru načrta za okrevanje in odpornost v vrednosti 8,5 milijona evra in proračuna ministrstva za kulturo v vrednosti 1,9 milijona evra. Za redna vzdrževalna dela pa so sredstva predvidena znotraj načrta razvojnih programov. V okvirni vir financiranja izvajanja načrta upravljanja spadajo tudi prihodki najemnika, piše v sporočilu.

Sorodna novica Pohod med šumenjem gozdov in šepetom zgodovine

Grad bo po obnovi namenjen predvsem turizmu
Grad Turjak po delih obnavljajo že vse od osamosvojitve, v prihodnjih dveh letih pa naj bi prenovili še zadnji del. Obnova naj bi bila končana do poletja 2026, nato bo grad namenjen predvsem turizmu. Obnoviti nameravajo stolp gradu, okoliška poslopja in del, ki bo namenjen turističnim nastanitvam. Grad, ki je trenutno v lasti države, naj bi po dokončni obnovi dali v upravljanje Javnemu zavodu Trubarjevi kraji.

V severnem traktu bodo uredili hotelske sobe s štirimi zvezdicami, ki bodo hkrati muzej in na voljo za oglede obiskovalcev, kadar ne bodo zasedene. V volovskem stolpu bodo urejene vinska klet z možnostjo prodaje in okušanja vin ter prostori za razstave in kulturne dogodke, v nekdanji pristavi (lovskem domu) pa nastanitvene kapacitete nižje kategorije. Obnovili bodo tudi ruševine konjušnice in park okoli gradu, so decembra lani navedli na ministrstvu.