"Vabilo vlade Republike Slovenije Cipi Livni (na fotografiji, op. a.) v času, ko je Izrael sredi deset mesecev trajajoče genocidne vojne v Gazi, je konkretno politično dejanje, s katerim Vlada Republike Slovenije izraža aktivno podporo nezakonitim izraelskim politikam zadnjih desetletij, vključno s trenutnim izvajanjem genocida," so zapisali v civilnodružbenih gibanjih. Foto: EPA

Cipi Livni je bila med letoma 2006 in 2009 zunanja ministrica ter podpredsednica izraelske vlade. Med napadi na Gazo decembra 2008 in januarja 2009, v katerih so izraelske sile v 22 dneh ubile najmanj 1166 Palestincev in uničile domove več kot 100.000 ljudi, je bila tudi članica izraelskega vojnega kabineta, so v skupni izjavi opozorili v Gibanju za pravice Palestincev in Solidarnostnem odboru za svobodno Palestino.

Opozorili so tudi, da je Livni leta 2009 izjavila, da je izraelska vojska v Gazi ravnala huligansko, a da je to od nje tudi zahtevala. Po navedbah civilnodružbenih gibanj je pojasnila tudi, da je Izrael država, "ki podivja, ko nekdo strelja na njene državljane – in to je dobro". "Livni je bila tekom svoje celotne kariere pomembna sooblikovalka izraelskih nezakonitih politik prilaščanja palestinskih ozemelj, razlaščanja in zatiranja palestinskega prebivalstva, kar je v svoji odločitvi 19. julija 2024 obsodilo Meddržavno sodišče in izraelsko okupacijo palestinskih ozemelj razglasilo za nezakonito," so zapisali.

Ob tem je Livni lani sredi oktobra po navedbah podpisnikov javnega poziva dejala, da "Izrael ni odgovoren za civiliste, ki jih izraelska vojska ubije na območjih, s katerih je zahtevala, da se odstranijo". Ženevske konvencije in Konvencija o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida od vseh držav podpisnic zahtevajo, da storijo vse, kar lahko, da preprečijo kršitve mednarodnega prava in storilce kaznujejo, so ob tem zapisali v Gibanju za pravice Palestincev in Solidarnostnem odboru za svobodno Palestino.

"Vlado in posebej ministrstvo za zunanje in evropske zadeve kot organizatorja Blejskega strateškega foruma pozivamo, da nemudoma prekliče vabilo Cipi Livni," so zapisali v sporočilu za javnost. "Vabilo vlade Republike Slovenije Cipi Livni v času, ko je Izrael sredi deset mesecev trajajoče genocidne vojne v Gazi, je konkretno politično dejanje, s katerim Vlada Republike Slovenije izraža aktivno podporo nezakonitim izraelskim politikam zadnjih desetletij, vključno s trenutnim izvajanjem genocida," opozarjajo. "Če ne boste umaknili vabila izraelski političarki Cipi Livni, bo to jasen signal, da je uradna politika Republike Slovenija diplomatska podpora državi kršiteljici mednarodnega prava ter odkrito sprejemanje in zagovor normalizacije genocida," so še dodali.

Ministrstvo: Namen foruma je spodbujanje dialoga

Livni naj bi sicer na forumu, ki bo potekal 2. in 3. septembra, sodelovala na panelu o Gazi, kjer bo med drugim govorila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Na vprašanje, kako komentirajo poziv k umiku vabila, so z ministrstva za zunanje zadeve sporočili, da je Blejski strateški forum "regionalni strateški forum, ki združuje ljudi različnih, tudi nasprotujočih si pogledov".

"Namen foruma je spodbujanje dialoga in razumevanja med različnimi akterji, tudi v najbolj zahtevnih in konfliktnih okoliščinah. Vodilo slovenske zunanje politike na Bližnjem vzhodu je dosega dogovora o politični rešitvi dveh držav, Izraela in Palestine, ki živita v miru drug z drugim," so dodali in zapisali še, da je "v tem kontekstu ključnega pomena, da slišimo in razumemo poglede vseh strani, vključno z izraelsko, saj lahko le na ta način prispevamo k iskanju trajnih rešitev in krepitvi mirovnega procesa".