Leta 2006 pred koncertom v Hongkongu. Foto: AP
Leta 2006 pred koncertom v Hongkongu. Foto: AP

Britanska skupina Oasis, ki je nastala leta 1991 v Manchestru in zaslovela z uspešnicami, kot sta Wonderwall in Don't Look Back In Anger, je leta 2009 razpadla zaradi velikega prepira med bratoma Noelom in Liamom Gallagherjem, ki sta se sprla v zaodrju v Parizu. Že pred tem sta sicer javnost razburjala z odkritimi prepiri, takrat pa so ti dosegli vrhunec – na festivalu Rock en Seine je Liam razbil eno od Noelovih kitar.

Brata od razhoda nista nastopila skupaj, še vedno pa sta v razprodanih dvoranah ločeno redno igrala uspešnice skupine Oasis. Do zdaj sta v javnosti večinoma komunicirala tako, da sta drug drugega zmerjala na družbenih omrežjih. Številni oboževalci so tako verjeli, da ponovne združitve skupine ne bo nikoli.

Pred kratkim pa so se pojavile govorice o ponovni združitvi in turneji skupine Oasis leta 2025. Največ namigov o tem sta dala prav brata Gallagher – nekdanji frontman Liam ter tekstopisec in kitarist Noel sta na družbenih omrežjih podpihovala ugibanja.

Liam je na nastopu na festivalu Reading pred kratkim posvetil skladbo skupine Oasis Half The World Away svojemu bratu, pozneje pa njihovo uspešnico Cigarettes & Alcohol ljudem, ki po njegovih besedah sovražijo rockskupino. Ob koncu koncerta se je na glavnih zaslonih na odru prikazal posnetek z današnjim datumom in uro, ki je pred tem zakrožil tudi po družbenih omrežjih zasedbe Oasis in bratov Gallagher.

Za začetek Cardiff, London, Manchester, Edinburg in Dublin

Na veliko srečo glasbenih navdušencev napovedi niso bile prazne – Oasis so namreč napovedali, da se bodo leta 2025, 16 let po razpadu, spet zbrali za turnejo po Veliki Britaniji in Irskem.

Čeprav je pred tem krožila tudi novica, da naj bi skupina nastopila na festivalu Glastonbury, deset večerov igrala na stadionu Wembley, deset pa v manchestrskem Heaton Parku – na obeh prizoriščih je skupina nastopila na zadnjih koncertih turneje Dig Out Your Soul, preden je leta 2009 razpadla – se to ne bo uresničilo, poroča Guardian.

Namesto tega bodo datumi julija in avgusta potekali na stadionih v Cardiffu, Londonu, Manchestru, Edinburgu in Dublinu. Vstopnice bodo na prodaj 31. avgusta ob 9. uri, cene pa bodo razkrite na dan dogodka. Gre samo za "domači del" turneje, načrtujejo pa, da jih bo ta ponesla tudi iz Evrope.

Liam in Noel od razhoda nista nastopila skupaj. Foto: AP
Liam in Noel od razhoda nista nastopila skupaj. Foto: AP

Združitev se bo zgodila 30 let po izidu albuma (What's the Story) Morning Glory?

"Ni bilo nobenega velikega trenutka razodetja, ki bi spodbudil ponovno združitev – samo postopno spoznanje, da je pravi čas," je o odločitvi slavno sprtih bratov, da se znova združita, zapisano v naznanitvi turneje. "Orožje je utihnilo. Zvezde so se poravnale. Velikega čakanja je konec. Pridi pogledat. Ne bo na televiziji," je še v skupni izjavi poudarila skupina, ki sicer ne namerava ustvarjati nove glasbe.

Združitev se bo zgodila 30 let po izidu albuma (What's the Story) Morning Glory? iz leta 1995, ki je bil deležen mednarodnega kritiškega in komercialnega uspeha. Brata sta sicer že v preteklosti namigovala na spravo, Noel pa je lani v povezavi s ponovno združitvijo skupine dejal, da "nikoli ne reci nikoli".