Evroparlament je edini organ EU-ja, ki ga države članice izvolijo neposredno. Foto: EPA
Evroparlament je edini organ EU-ja, ki ga države članice izvolijo neposredno. Foto: EPA

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu dokončno potrdili izplačilo sredstev iz solidarnostnega sklada Sloveniji, Italiji, Avstriji, Grčiji in Franciji za pomoč pri odpravi posledic šestih naravnih nesreč, ki so te države prizadele v lanskem letu. Sveženj pomoči so odobrili s 632 glasovi za, sedmimi proti, trije pa so se glasovanja vzdržali, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Skupno bo peterici članic izplačanih 1028,54 milijona evrov sredstev, od tega 428,41 milijona Sloveniji za odpravo posledic poplav, ki so državo prizadele avgusta lani. Evropska komisija je Sloveniji decembra lani že izplačala 100 milijonov evrov predplačila, tako da bo prejela še nekaj več kot 328 milijonov evrov. Nakazilo preostanka sredstev iz solidarnostnega sklada je mogoče pričakovati do konca leta.

Sredstva bo Slovenija lahko namenila za kritje stroškov intervencij in obnovo, vključno s popravili poškodovane infrastrukture, zaščito kulturne dediščine in čiščenjem.

Predplačilo izplačano že lani

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je vlogo za sredstva iz solidarnostnega sklada oddalo v drugi polovici oktobra 2023. Kmalu za tem je Evropska komisija vlogo ocenila za ustrezno, na podlagi tega pa je Slovenija konec lanskega leta prejela prvih 100 milijonov evrov predplačila.

Sledil je postopek nadaljnje preveritve vloge, nato je komisija konec avgusta letos predlagala izplačilo 428,41 milijona evrov. Predlog sta pred dvema tednoma podprla Svet EU-ja, v katerem so države članice, in pristojni odbor Evropskega parlamenta.

Slovenski evroposlanci: Evropska solidarnost se je izkazala

Slovenski evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) Romana Tomc, Zala Tomašič, Milan Zver, Branko Grims (vsi SDS) in Matej Tonin (NSi) so danes v skupni izjavi ob potrditvi pomoči zapisali, da se je v primeru Slovenije evropska solidarnost znova izkazala za neprecenljivo, saj je država prejela občutna finančna sredstva iz solidarnostnega sklada. "Slovenska delegacija EPP od Vlade Republike Slovenije pričakuje, da bodo dodeljena sredstva kar najhitreje in učinkovito dosegla najbolj prizadete prebivalce ter lokalne skupnosti," so zapisali.

Da gre za velik delež solidarnostnega sklada, sta v skupnem odzivu poudarila tudi evroposlanca iz vrst liberalcev Irena Joveva in Marjan Šarec (oba Renew/Svoboda).
"Čeprav se komu zdi malo, gre v resnici za skoraj polovico letnega proračuna tega sklada, ki jih bo naša država po katastrofalni škodi zagotovo koristno porabila za prizadete," je zapisala Joveva.

Izjemno podporo pomoči peterici držav v Evropskem parlamentu je na družbenem omrežju X prav tako pozdravil evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD).

Evroposlanci potrdili solidarnostni denar za Slovenijo