Anže Kopitar, kapetan in obraz hokejske ekipe Los Angeles Kings, bo sezono 2024/25 odprl v noči na petek v Buffalu. Foto: AP
Anže Kopitar, kapetan in obraz hokejske ekipe Los Angeles Kings, bo sezono 2024/25 odprl v noči na petek v Buffalu. Foto: AP

Eden najboljših hokejistov generacije in vseprisotni igralec na celotni ledeni ploskvi. Čeprav je 24. avgusta dopolnil 37 let, je na ekipnem seznamu zapisan kot prvi center. Vodja na in zunaj ledu, ki nosi odgovornost za vzdušje v ekipi, katere osnovni cilj je dobro znan. Uvrstitev v končnico in nato ... ne izgubiti z Edmontonom v 1. krogu boja za Stanleyjev pokal.

Najstarejši centri v ligi: Malkin, Crosby in Kopitar

V celotni Nacionalni hokejski ligi sta samo še dva starejša centra. Jevgenij Malkin in Sidney Crosby, ikoni Pittsburgha, nato je tu že Anže Kopitar. Prav tako legenda Los Angelesa, dvakratni zmagovalec Stanleyjevega pokala in dvakrat najbolj obrambno odgovorni napadalec v celotnem NHL-u.

"Nekaj kilometrine je res že za menoj," se ob vprašanju o veteranskem statusu nasmeje Kopitar in nadaljuje: "Dobro se počutim, fizično in psihično. Še najmanj dve leti bom igral. Fizična priprava je dobra. Veselje pa je še vedno, kar je najpomembnejše."

V prvem napadu ob Kopitarju sezono začenjata Adrian Kempe in Alex Laferriere. Foto: AP
V prvem napadu ob Kopitarju sezono začenjata Adrian Kempe in Alex Laferriere. Foto: AP

"Če bo igra dovolj dobra, bom še veliko na ledu"

Lansko sezono je sklenil s 70 točkami, šele drugič v karieri pa je povprečno odigral manj kot 20 minut, a še to zgolj za spoznanje. S povprečno 19:39 na ledu je bil še vedno najbolj obremenjen napadalec Kraljev. Se bo mogoče ob kadrovskih spremembah v ekipi njegova minutaža vendarle zmanjšala?

"Nič ni napovedano. Če bo moja igra dovolj dobra, bom še veliko na ledu. Veliko bolj zabavno je na ledu kot ob njem," je na MMC-jevo vprašanje na spletni novinarski konferenci za slovenske medije pred začetkom nove sezone odgovoril Kopitar.

Kopitar: V prvem mesecu se bo videlo, kako se bodo odvijale stvari

Sabrsi so izgubili obe tekmi v Evropi, zato bodo še bolj motivirani za svojo prvo domačo tekmo.

Kopitar o prvem tekmecu Buffalu

Dolga turneja za ustvarjanje kemije

Los Angeles po treh zaporednih porazih z Edmontonom v 1. krogu končnice ne sodi ne v ožji ne v širši krog favoritov za naslov prvaka, vendar ga velika večina napovedi uvršča v končnico. Kralje uvodna tekma čaka v Buffalu v noči s četrtka na petek, nakar sledi še kar šest tekeme v gosteh (Boston, Ottawa, Toronto, Montreal, Anaheim in Vegas), preden bodo 24. oktobra dočakali domačo premiero proti San Joseju, nakar sledi soočenje z novim klubom v Ligi NHL – Utahom, ki je nadomestil Arizono.

"Podoben začetek je bil nazadnje najbrž takrat, ko smo sezono odprli v Evropi. Letos je poseben položaj, ker našo dvorano posodabljamo, zato začnemo daljšo turnejo. Kar pa ni nujno slabo, da se bolje spoznamo, saj imamo mlajšo in prenovljeno ekipo. Lažje se je spoznati, ujeti na začetku sezone kot med njo," je kapetan Kraljev pojasnil dobre plati dolge odsotnosti od doma.

Los Angeles je namreč zadnji dve pripravljalni tekmi odigral v Quebecu in se nato odpravil v Buffalu, kjer čaka na uvodno tekmo. "Ekipa je kar drugačna, spremenjena. Nekaj igralcev je odšlo, nekaj smo jih zamenjali. Pridobili smo kar nekaj dinamičnih igralcev. Dobra mešanica starih, srednjih in mladih hokejistov. Vsi smo optimistični in komaj čakamo začetek nove sezone."

Poudarki prihajajočega rednega dela sezone 2024/25

- Florida in Edmonton, finalista zadnje sezone, se bosta prvič pomerila 16. decembra v severni Alberti, druga medsebojna tekma sezone bo 27. februarja na jugu Floride.

- Tokratna novoletna zimska klasika na prostem bo odigrana v Čikagu na bejzbolskem stadionu Wrigleyja Fielda, kjer domujejo Cubsi. Hokejski Chicago bo na silvestrovo gostil St. Louis.

- Namesto tekme vseh zvezd bo tokratni redni del prekinil turnir štirih narodov, ki bo med 10. in 21. februarjem potekal v Montrealu in Bostonu. Igrale bodo reprezentance Švedske, Finske, Kanade in ZDA. All star konec tedna se vrača pozimi 2026 s hokejskim šovom v New Yorku.

- Pred začetkom sezone je vodstvo lige tudi sporočilo, da je s sindikatom igralcev NHLPA začelo pogajanja o novi kolektivni pogodbi, ki jo bodo predvidoma sklenili prihodnje leto. V njej je tudi predviden dvig meje omejitev klubskih izplačil igralcem (salary cap) z dozdajšnjih 88 milijonov dolarjev na 92,5 milijona dolarjev.

Prvi branilec in veteran Drew Doughty si je na pripravah zlomil gleženj in bo odsoten več mesecev, če ne celoten redni del sezone. V ekipi je bilo kar nekaj sprememb, v vratih bo znova Darcy Kuemper, obramba je izgubila Matta Roya, v napadu pa ni več Pierra-Luca Duboisa, ki je iz velike okrepitve postal največje razočaranje ekipe. Foto: Reuters
Prvi branilec in veteran Drew Doughty si je na pripravah zlomil gleženj in bo odsoten več mesecev, če ne celoten redni del sezone. V ekipi je bilo kar nekaj sprememb, v vratih bo znova Darcy Kuemper, obramba je izgubila Matta Roya, v napadu pa ni več Pierra-Luca Duboisa, ki je iz velike okrepitve postal največje razočaranje ekipe. Foto: Reuters

Dober start in prvi mesec temelja sezone

Domača skupina Kingsov je Pacifiška divizija, v kateri se pričakuje primat Edmontona, na papirju prvega favorita za končno slavje. Vrh Pacifika naj bi krojila še Vancouver in Vegas, nato pa pride na vrsto Los Angeles.

"Ekipa je sestavljena zelo dobro. Pravi kazalnik bosta prva dva tedna oziroma prvi mesec. Začetek je namreč zelo pomemben, da nisi že na začetku zunaj območja končnice, da ni treba stopnjevati forme in iger še pred koncem. Dober start in biti čim bolj konstanten," je dobro znan recept za uspešno sezono brez pretresov tudi po mnenju Kopitarja.

Res se veliko govori o volitvah. Mi smo v Kaliforniji nekaj posebnega, kdor spremlja to, ve, bomo videli, kako se bo razpletlo v ZDA.

Kopitar o prihajajočih predsedniških volitvah

Po novem postavljeni višje, bolj napadalni

Lani so Kralji izjemno začeli, nato obupno nadaljevali, kar je pripeljalo do trenerske menjave. Todda McLellana je nadomestil njegov pomočnik Jim Hiller. "Dobro je, da trenerja že poznamo. Sprva je bil pomočnik, nato je sredi sezone prevzel mesto glavnega trenerja. Vpeljal je nekaj sprememb. Mislim, da nas bo lepše gledati."

Ob začetku priprav je ravno Kopitar lokalnim hokejskim novinarjem oznanil, da jih čaka pomembna sistemska sprememba. Obrambni postavitvi po izgubi ploščka 1-3-1 je odklenkalo.

"Ne bo veliko spremembe v napadu, kjer smo imeli že lani veliko svobode. Najvidnejša sprememba bo v nevtralni tretjini, kjer smo se držali preveč nazaj. Pustili smo nasprotniku, da nas je držal nazaj. Zdaj bomo agresivni že v srednji tretjini, da mogoče presenetimo s protinapadom in ne porabimo toliko energije za prehod že iz obrambne tretjine. Po nogometno: postavljeni bomo višje," je nov pristop k igri brez posesti paka predstavil Kopitar.

Imamo nekaj fantov, ki so igrali z Jonnyjem, sam ga sicer nisem prav dobro poznal. Težko je napisati bolj tragično zgodba. Groza ... obe ženi pričakujeta otroka. Tragedija, ki je pretresla ves hokejski svet.

O smrtni nesreči bratov Gaudreau

Po sezoni se sliši s selektorjem

Letos poleti se je Kopitar odpovedal nastopu v olimpijskih kvalifikacijah, a reprezentančna zgodba še ni dokončno sklenjena. "Moje misli so zdaj usmerjene v to sezono našega kluba. Kako bo po koncu sezone, bomo pa videli. Sva dogovorjena s selektorjem Terglavom, da se takrat slišiva."

Poletje v Sloveniji je bilo za Kopitarje letos tudi krajše, saj so se prej kot običajno vrnili v Kalifornijo. Tako zaradi šolskih obveznosti otrok kot zaradi klubskih slovesnosti, saj so v Los Angelesu ob izteku poletja proslavili deseto obletnico druge osvojitve Stanleyjevega pokala.

Po lanski sezoni, polni mejnikov, bo AK11 tudi v novi lahko prestavljal statistične klubske rekorde, a kot običajno Hrušičana zanima ekipni uspeh. Pogodbo z LA Kingsi ima veljavno do konca sezone 2025/26. Foto: Reuters
Po lanski sezoni, polni mejnikov, bo AK11 tudi v novi lahko prestavljal statistične klubske rekorde, a kot običajno Hrušičana zanima ekipni uspeh. Pogodbo z LA Kingsi ima veljavno do konca sezone 2025/26. Foto: Reuters

Še vedno pozitivna trema pred prvo tekmo

Priprave so bile za Kingse po izidih uspešne. Uvodno tekmo z Utahom so izgubili v podaljšku, nato nanizali štiri zmage, za konec pa izgubili s prvakom Florido (2:4). Na predzadnji tekmi je Kopitar proti Bostonu prispeval gol in podajo ob zmagi s 4:1

"Kot običajno sem odigral tri ali štiri pripravljalne tekme. Poznam svoje telo in soigralce, tako da mi zadoščajo tri tekme, da bom pravi za prvo tekmo nove sezone," je Kopitar opisal svoj pristop k že 19. sezoni med najboljšimi hokejisti na svetu. Vseeno tudi zanj ni prva tekma nekaj čisto običajnega: "Še vedno je prisotna pozitivna trema. Kar je dober kazalnik, da igram z veseljem in – po domače – 'mi ni odveč'."

V Buffalu bo Kopitar s svojimi Kralji začel nov maraton 82 tekem rednega dela, kjer si bodo skušali izboriti čim boljše izhodišče za končnico.

Kopitar se še vedno veseli izzivov, še najmanj dve leti bo igral v Ligi NHL