Um Mahmud s petnajstletnim sinom Hamudom, ki je po poškodbi paraliziran. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Um Mahmud s petnajstletnim sinom Hamudom, ki je po poškodbi paraliziran. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Gaza ostaja bojišče, zaradi pomanjkanja se morajo civilisti seliti iz kraja v kraj. "Življenje je grozno, ne morete si predstavljati. V dežju in blatu smo bili mokri pod šotori. Napadali so nas insekti, nismo imeli nobenih stranišč, vode, ničesar," je pripovedovala Um Mahmud, mama petnajstletnega fanta, ki je bil ranjen v izraelskem napadu.

Šel je čez cesto po kruh in se ni vrnil. Mama ga je naslednji dan našla v bolnišnici, delec granate se mu je zaril v hrbet, paraliziran je od pasu navzdol. Upa, da mu bodo v Sloveniji, kamor odhaja na rehabilitacijo, lahko pomagali.

Deček Hamud je v izraelskem napadu izgubil roko, njegov oče je bil ubit. V bolnišnici ga je čisto nagega našel sosed, na trebuhu je imel napisano le: neznana oseba. "Mislili so, da bo umrl," je dejala njegova mati. "Ves obraz je imel izmaličen."

Eksplozija je bila tako silovita, da je mater z otroki z balkona vrglo na cesto. Vsi ostali v hiši so umrli, preživeli pa so se tedne kasneje znova našli raztresene po bolnišnicah.

Rehabilitacija žrtev vojne

Projekt rehabilitacije je na začetku septembra začelo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), ki je sklenilo pogodbo s Slovensko karitas. V okviru projekta, pri katerem sodeluje tudi Fundacija Danila Türka, bosta potekali zdravstvena in psihosocialna rehabilitacija žrtev vojne v Gazi.

Po navedbah MZEZ-ja bodo ranjeni otroci iz Gaze prejeli "intenzivno zdravljenje, vključno z operacijami, rehabilitacijo, protezami in drugimi sofisticiranimi medicinskimi pripomočki v URI-ju Soča in po potrebi v drugih zdravstvenih ustanovah v Sloveniji".

"Projekt je del v zadnjem obdobju zelo dejavnih slovenskih prizadevanj, tudi diplomatskih, za rešitev krize v Gazi, za lajšanje res katastrofalne humanitarne situacije oz. posledic, ki jih konflikt povzroča," pravi Sašo Podlesnik, slovenski veleposlanik v Kairu.

Težavna pot v Egipt

Džaber Al Masri, doma iz Gaze, zdaj pa Slovenec, že od začetka sodeluje pri projektu. Opozoril je, da poškodovani otroci težko pridejo v Egipt. "Nekateri so dobili napotnice prek ministrstva za zdravje in jim je tako uspelo priti v Egipt, nekateri pa so morali tudi plačati podkupnine," je dejal spremljevalec iz ustanove Pustimo jim sanje.

Skupino desetih otrok spremlja tudi Admir Sijamhodžić iz spremstva As Medic. "Otroci so bili že pred našim prihodom deležni zdravstvene oskrbe v lokalnih zdravstvenih ustanovah," pravi Sijamhodžić, "vendar niso bili deležni kakovostne ali celostne oskrbe". Največja skrb v tem trenutku je poskrbeti za varno pot do Slovenije, je še dodal.

Otroci bodo s svojimi spremljevalci že jutri prispeli v Slovenijo, kjer jih bodo sprejeli v inštitutu Soča, po potrebi pa tudi v drugih zdravstvenih ustanovah, kjer bodo prejeli intenzivno zdravljenje, vključno s kirurgijo, rehabilitacijo in protetiko ter potrebno psihološko pomoč.

Slovenija je v preteklosti žrtvam konflikta z Izraelom iz Gaze že pomagala z rehabilitacijo in psihosocialno pomočjo. Na zdravljenje v rehabilitacijski center Soča (URI Soča) je v prejšnjem desetletju prišlo več kot sto otrok, ki so dobili poškodbe v izraelskih napadih na Gazo.

10 palestinskih otrok prihaja na rehabilitacijo v Slovenijo